ДЕШАВА СЕ...

Оставите народ на миру! После РТС-а и ЕПС ће грађанима пленити имовину!


Оставите народ на миру
ЕПС ће грађанима пленити имовину!

Друштво, 06:00, 25.06.2012. Курир

Суд донео одлуку да грађани који не плаћају струју не могу да туже ЕПС за ослобађање од плаћања због застарелости потраживања

БЕОГРАД – Настављају стопама РТС! Грађани који дугују за струју убудуће више неће моћи да подносе тужбе суду за ослобађање од дуга због застарелости потраживања! То произилази из најновије одлуке Врховног касационог суда, који је на захтев Основног суда из Крагујевца донео обавезујуће мишљење да такве тужбе нису дозвољене. То значи да ће и сви дужници који су нагомилали дугове за струју, као и дужници за РТВ претплату, моћи да очекују судске извршитеље за принудну наплату. А таквих је више стотина хиљада.

Одлука суда

Одлука ВКС уследила је пошто су ОС у Крагујевцу затрпале тужбе грађана против „Електрошумадије“, којој су оспоравали право на наплату дуга због застарелости потраживања. „Електрошумадију“ у Крагујевцу је због рачуна са застарелим дуговањима тужило око 10.000 грађана. До сада је позитивно решено 1.790 тужби, а то предузеће је за трошкове адвокатима и за судске таксе платило 123 милиона динара.

– Реч је о тужбама које су купци у протекле три и по године поднели против „Електрошумадије“ за утврђивање висине дуга за утрошену електричну енергију – изјавио је Никола Павићевић, ПР „Електрошумадије“.Грађани и привреда за струју дугују 91 милијарду динара, а у ЕПС истичу да грађани и привреда дугују отприлике по половину укупног дуга.

Мора да се плати

– Што се грађана тиче, њих 2,5 одсто дугује око 60 одсто укупног дуга физичких лица, а то је више од 75.000 грађана – кажу у ЕПС и додају да ће, као и до сада, и у случају „Електрошумадије“ поштовати одлуке суда.

Сика Пистолова, уредница сајта Енерџи обзервер, сматра да за струју која се не плати ЕПС има право аутоматски да тужи дужнике, јер је струја роба као и свака друга, за коју постоје трошкови производње.- Нико од нас не може да оде у продавницу и узме шта му треба а да не плати, а струју мисле да могу да не плаћају. Суд би требало да буде још драстичнији и да не дозволи да због дугих судских поступака потраживања застаре – каже Пистолова.

С. Томчић – Б. Врањешевић

***************

Шта се може запленити

– храна која не може да се поједе за три месеца
– телевизор – компјутер
– ДВД
– веш машина
– усисивач
– књиге
– уметничке слике
– музички инструменти
– пољопривредна механизација
– аутомобили
– рачуни у банци
– плата – административном забраном

*****

Министар не зна ништа о томе

Милутина Мркоњића, министра инфраструктуре и енергетике, изгледа не занима ко ће платити струју, а ко судске трошкове, пошто јуче није желео да коментарише случај „Електрошумадије“.- Не знам ништа о томе. Нисам у Београду – рекао је кратко Мркоњић.

Грађани имају право да туже

Председник Адвокатске коморе Крагујевца Звонко Марковић истиче да грађани с пуним правом туже „Електропривреду Србије“ због покушаја наплате застарелог дуга.

– Врховни касациони суд хоће да заштити ЕПС, који због свог незнања губи спорове. Закон јасно каже да дуг за годину дана застарева. Ако је ЕПС пропустио да тужи дужнике у том року, то је њихов проблем, а грађани имају право да утврде колики им је стварни дуг, а не да им ЕПС на 100.000 динара дуга „напакује“ два милиона динара камате – образлаже Марковић.

__________
Повезани текстови: РТС дужницима узима телевизоре! Шта нам све могу запленити??

5 replies »

 1. Sve pozajmljene pare od MMF-a su raspuckali , zaduzili su do grla nase 5 generacija unucica, i sad ne znaju odakle vise da kradu, Srbiju su rasprodali strancima za crkavice, i to su raspuckali …nema industrije ,nema proizvodnje i ajde onda na jadan narod da peljesimo. Samo kad narod ostane go i bos ,a sta onda ? A valjda ce se onda ovaj uspavani narod dozvati mozgu sta mu rade vec 20 godina,pa da uzme toljagu i protera u zatvor ove veleizdajnike i lopove vec jednom!!!

  Свиђа ми се

 2. Колико ја видим, ако они почну да заплењују од народа, можда ће успети код прве,друге, треће породице а већ код четврте па надаље има људи ножевима,ловачким пушкама и секирама њима да наплате њихове дугове овом народу. Ја лично нисам за тако нешто али ако сатерају људе у ћошак онда људи неће имати избора.

  Свиђа ми се

 3. ЈАК МИ ЈЕ И ПРЕДСЕДНИК!
  ИСТА БАГРА, ТАДИЋ, ДАЧИЋ, НИКОЛИЋ, ВУЧИЋ, КОШТУНИЦА!
  ЈЕР, ДА ИМ ЈЕ СТАЛО ДО ОВЕ ЗЕМЉЕ, НЕ БИ ПУСТИЛИ ДА ЈЕ ОВОЛИКО ИЗ ДАНА У ДАН УНАКАЖАВАЈУ!
  ВЕЋ БИ ПОЗВАЛИ НАРОД НА УЛИЦУ И УЧИНИЛИ НЕШТО ЗАЈЕДНО!
  НАРОД ВЕОМА ЛОШЕ ЖИВИ, ЉУДИ НЕМАЈУ БУКВАЛНО ШТА ДА ЈЕДУ!
  ШТА ЈОШ ЧЕКАТЕ, СРПСКИ НАРОДЕ?! ЈЕЛ ЧЕКАТЕ ДА НАС ДО КРАЈА УНИШТЕ, ПА ДА ОНДА НЕШТО ЧИНИТЕ, БОЈИМ СЕ ДА ЋЕ ОНДА БИТИ КАСНО!

  Свиђа ми се