Америка

КАРТЕР: Америка погазила десет од 30 чланова Декларације о људским правима


У ЧЛАНКУ У ЊУЈОРК ТАЈМСУ, 39-ТИ АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК ОЦЕНИО ДА СУ САД ИЗГУБИЛЕ ПРАВО ДА БУДУ АУТОРИТЕТ У ОБЛАСТИ ЉУДСКИХ ПРАВА

20:53 26.06.2012. факти.орг

         ЏИМИ Картер, који је био 39. председник САД, објавио је у Њујорк Тајмсу чланак о кризи људских права у Америци.

„САД су изгубиле право да буду ауторитет у овој области“ – оценио је Картер који сматра да је проблем у том што  антитерористичка политика САД исувише очито гази Општу декларацију људских права коју су донеле УН.

„Десет од тридесет тачака Декларације наши политичари су прекршили, укључујући и оштру забрану нељудског или понижавајућег односа у обраћању или кажњавању“.

„Кршење људских права почело је после 11. септембра 2001. године – пише бивши председник САД.

– Тада је почела употреба силовитих антитерористичких мера, а томе се није супротстављала широка јавност“.

Сада, подвлачи Картер, САД морају да се врате поштовању Декларације коју су саме направиле и да престану да под изговором борбе против тероризма убијају људе, укључујући и америчке грађане, по читавом свету.

Реално, Картер у Њујорк Тајмсу критикује политику коју је започео Џорџ Буш – Млађи а наставио Барак Обама. Међутим, у тексту директно није поменуо ни једног ни другог.

Неки амерички експерти у писму виде знак раскола у Демократској партији, што би по Обаму било посебно опасно пред изборе. Међутим, други мисле да је оно ударац намењен републиканцима, јер је управо за време председничког мандата Буша Млађег почела антитерористичка кампања, док ју је Обама у извесној мери пригушио, покушавајући да успостави контакте са Талибанима и да на слободу пусти већину робијаша из Гвантанама.