ДЕШАВА СЕ...

Почетком јула у Србији ће бити одржан међународни фестивал руских кадетских корпуса


У Србији ће бити одржан међународни фестивал руских кадетских корпуса

Москва, 21. јун 2012.г.

45 штићеника три кадетска корпуса из Тамбова, Вороњежа и Јакутска допутоваће у Србију како би учествовали на међународном фестивалу „Кадетска симфонија. Србија – 2012“, који ће бити одржан од 24. јуна до 3. јула.

25. јуна у српском граду Бела Црква на тргу Руских кадета биће одржано свечано отварање фестивала који је постао својеврсни симбол духовног јединства Русије и Србије, две православне државе, чији су народи више пута притицали један другом у помоћ.

 

Тако су управо у братској Србији нашли уточиште несрећни Руси, који су били приморани да напусте Русију после револуције, међу њима је било на хиљаде кадета који су се спасавали од прогона и сигурне смрти. Овде, у Србији, 20-30-их година прошлог века деловали су руски кадетски корпуси у изгнанству.

Ове године посебан тон међународном фестивалу руских кадетских корпуса „Кадетска симфонија. Србија-2012“ даће чињеница да се управо 2012. године навршава 90 година откако је у Белу Цркву стигао Кримски кадетски корпус, који је из Русије био евакуисан у саставу Руске војске под командом генерала Врангела.

Потомци руске емиграције, који су сачували духовну везу с историјском домовином својих отаца и дедова, допутоваће 25. јуна у Белу Цркву на свечано отварање фестивала којем ће присуствовати амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Конузин, представници Руске и Српске Православне Цркве, руководство града и градске јавности.

„Васпитање деце почиње тамо где постоји традиција – традиција пријатељства, вере, части и служења. Зато су Русија и Србија увек биле и биће заједно, верне својој заједничкој словенској традицији и православним свецима, братском пријатељству и части, служењу својој отаџбини,“ – каже оснивач и председник Попечитељског савета Фонда Константин Малофејев.

Фестивал „Кадетска симфонија. Србија-2012“ има богат програм. Руски кадети ће на Видовдан проћи у парадном маршу кроз центар Београда – Кнез Михајловом улицом, истог дана ће одржати добротворни концерт у сали „Коларца“, а наредних дана ће наступати с концертним програмима у Белој Цркви и Вршцу и одржаће још један концерт у Београду – у Руском дому. Такође ће путовати по Србији упознајући се с местима везаним за историју руске емиграције. Саставни део програма боравка руских кадета у Србији биће њихово учествовање у обнављању Руског некропоља на православном гробљу у Белој Цркви.

 

Фестивал се одржава уз подршку Министарства иностраних послова Руске Федерације и Министарства иностраних послова Републике Србије, Руске Православне Цркве, уз учествовање Руског центра за науку и културу „Руски дом у Београду“, организације „Музичка омладина Београда“, Београдског удружења руских кадета у иностранству и Српско-руског друштва из Беле Цркве.

Информациону подршку фестивала врши портал Православие.Ru.

http://www.pravoslavie.ru

22 / 06 / 2012