АУТОРИ

НОВАКОВИЋ: Како (не)бити и Србин и Комуниста…


Како (не)бити и Србин и Комуниста… Или мој одговор анонимном читаоцу…

23 јун 2012, ФБР

Пише: Миодраг Новаковић

УВОДНА РЕЧ АУТОРА: Овај моје текст је настао као „коментар на коментар“ анонимног читаоца, и његове реакције на кратку вест (објављену на нашем блогу) у следећем прилогу:

„ВАНРЕДНА ВЕСТ(22.6.2012): ПОЗИВ НА КОНТРА ПРОТЕСТ ИСПРЕД СУДА У ТИМОЧКОЈ- КОМУНИСТИ СПРЕЧАВАЈУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ЧИЧА ДРАЖЕ!?

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ ПОКРЕТ- Ко може нека се лично упути према Вишем суду у Тимочкој улици. Тамо има око 50 комуниста и 20 „жена у црном. Протествују против рехабилитације Дражине. Има и око 50 Срба. Ситуација је напета. Ко може нека крене!“

 

Историјски је доказано да се у Србији, у комунисте сврставају пре свега они „национално збуњени“- нарочито  „југословенског порекла“, потом национални „мешанци“, „политички профитери“ из редова других нација, и један број „чистих“ срба-атеиста.

Другим речима, сви они који нису православци. Наравно да многи комунисти ((реч је о „другосрбијанцима“ снажне прозападне и пројевропске оријентације (и могуће про-кинеске и про-корејанске- пошто још једино тамо живи комунизам у „изворном облику“)), дакле „генетским србима“, који су се свесно одрекли своје вере и цркве (може се рећи и нације).

Историјска, културна и духовна чињеница је да су кроз векове Србство и Православље били два нераскидива елемента једног универзалног Српског националног бића- и да су они који су се одрекли „вере старих“ и православног хришћанства својом вољом, и тако су престали да буду Срби у изворном смислу те речи… Већина су наравно то потпуно свесно и урадили- неки су можда били „заведени“ и присиљени!?

Тако смо дошли до тога да су чак 80% припадника тзв. југословенске нације били из редова „генетских срба“ (срба-атеиста снажне социјалистичке или комунистичке опредељености). Њихови потомци су нажалост и данас на власти у Србији. Зато нам и воде земљу у пропаст…

Такође, историјски Срби су  идентификовани (све до модерног доба и појаве „југославизма“, комунизма, и данас њиховог „наследника“ у форми евроатлантизма) као Срби- искључиво својом српском нацијом и својом хришћанском православном вером- и као такви су успевали да опстану и обнове се кроз нашу целу „миленијумску“ историјску голготу…

 

Но, да се вратимо на вашу опаску:

„А ови што су комунисти тобоже нису Срби, је ли? Ово је увреда“

На жалост, морам да се сложим са Вама у првом делу ваше констатације- „да ови што су комунисти- нису Срби“- бар не у овом горњем историјско-верско-духовном концепту који сам изложио, и по коме се већина правоверних Срба данас и даље дефинише.

Није џабе, да у данашњој Србији, уз сва дивљачка- турска, швабска,  комунистичка, фашистичка, арбанашка и усташка рушења- још увек има више православних светиња него градова и варошица. Тамо где их нема, нема више ни Срба…

Да закључим и да поново потврдим део ваше „тезе“ (иако, убеђен сам да Вам није била намера да ми то (и макар индиректно) омогућите)- Можда и неки грађани Србије могу сами себе да сматрају „србима“ у „техничком смислу генетике“- али у изворном смислу те исте речи, која се дефинише са много више „фактора“ него обичном ДНК анализом- ОНИ ТО ИПАК НИСУ…

…Осим ако наравно прихвате своје исконско порекло, и почну да живе достојним побожним и православним животом, поштујући традицију својих предака и у пракси докажу родољубље и верност својој нацији…  

…И себе и своје чланове породице идентификују православном крштеницом, а не комуно-евроатлантским безвредним папирима… Јер на крају крајева, како један атеиста може да буде Србин (православни)? Можда и он може да буде подведен под нама перфидно подметнуту „југо-кроатску“ дефиницију „србијанца“, или да сам себе сврста, попут евроатлантиста у „другосрбијанце“- али нема права да својим атеистичким концептом „погани“ изворно Србско Име!

Наравно, ово је мој лични став- а Ви господо (или другови) „србо-комунисти“ можете да се вређате колико год хоћете…

 

Миодраг Новаковић

 ОВАЈ ФИЛМ ЋЕ ВАМ ПОМОЋИ ДА БОЉЕ „РАЗУМЕТЕ“ КОМУНИЗАМ…

Референца: http://wp.me/p1K3KR-6Ov

11 replies »

 1. Da li to znači da moram da verujem u bajke iz bronzanog doba i gomilu drugih budalaština koje su Hrišćani izmislili da bih bio Srbin?
  Ateista sam ali se ponosim svojim srpskim genetskim kodom.

  Свиђа ми се

  • Промовисао си новог бога: Атеизам. Кад си већ ту напиши теорију о настанку неких Срба по генетском стваралачком коду бога Атеизма. Не брани ти нико да будеш комуниста, остави хришћане на миру по страни ако имаш имало комунистичке културе. За жаљење овај случај!’!

   Свиђа ми се

 2. Новаковићу, за све што сте написали пуна подршка. Ја сам један од бивших залуђеника идеологије, али одавно већ самосвесна и поносна на своје православље, Светосавље и часне претке, хотећи да и сама посужим својима као узор. Сигурно је да од нашег светосавља и србовања, другима никада ништа није фалило, нису били угрожени нити имали штете. Наш пут је правичан.

  Свиђа ми се

 3. Ostalo mi je u sećanju kao da je danas bilo kad je mladi Matija Bećković, tu negde prije pola veka, rekao odnosno u Beogradskoj politici napisao: Srbima se osećaju možda po najviše oni koji ne znaju ni kolika je Srbija ni gde se nalazi!! Posle više od četiri decenije života u dijaspori mogu samo potvrditi ovu tezu kao istiniti! Lako je biti srbin u Srbiji teško je biti srbin van nje! Uvek se više pati i voli ono za čim se čezne i svakim danom žudi nego za onim što mu je pred nosom ili u sebi! Imam utisak da mnogi srbi u srbiji i ne znaju šta je to srbin biti! Kad se pogleda koga srbin u Srbiji bira da mu vlada onda se može slobodno reći da su ti srbi u srbije-većinski gledano, svaka čast izuzetcima, čemer i jad od srbina! Nadajmo se da će se iz tog jada roditi nova generacija koja će znati svoje dostojanstvo da gradi i čuva-Možda je ova situacije u kojoj se nalazi sadašnja generacija srba samo privremena škola mladoj generaciji! Nije srbin onaj ko na sav glas viče da jeste već je to samo onaj ko svojim delima i čovečnošću to i dokazuje! Budimo ljudi!!!

  Свиђа ми се

 4. Долазим сваки дан овде и подржавам вас, а ви ме вређате. Мени је Србија на првом месту. НИСАМ КОМУНИСТА,СОЦИЈАЛИСТА,МОНАРХИСТА,ДЕМОКРАТА, ја сам само Српкиња која воли Србију и српски народ. Одакле вам право да нас етикетирате? Као да сам на сајту У92… Ако нисам верски фанатик одма сам комуниста или атеиста, Е ПА НИСАМ! Не занима ме вера, ни идеологија већ само традиционална Србија. Поштујем свакога ко воли Србе, а мрзим свакога ко уништава Србе. Они који су јуче правили протест нису комунисти, они су антисрби.

  Свиђа ми се

  • Могуће да сам у тексту, у тренутку надахнућа и користио неке преоштре речи, али свакако нисам имао намеру да прозивам никога, осим наравно комуниста- што и наслов текста јасно каже. Намера овог чланка је била да у контексту текућег судског процеса за рехабилитацију Драже Михајловића (који су управо јуче пробали да ометају „комунисти“ и неке „жене у црном“), укажем на то колико је стварно зло био комунизам за нашу Српску нацију… Могуће да у томе нисам успео- али ми свакако није била намера да вређам Вас или било ког другог…

   Свиђа ми се

  • Сања, исувише емотивно реагујеш. Новаковићев чланак није за прозивку и сврставање по некој формалној основи, него једноставно, да сви сами себе нађемо у суштинској сфери српске егзистенције. Горе, његов одговор ономе ЗАМУНДИЈЕ, имате историјске а и свјеже примјере, како се из српског корпуса ампутира дио Срба по основу прихватања нове вјере а по том проглашавају себе неком новом нацијом. То је већ искључиво по основу вјерског осјећаја, врло опасно за консолидацију српске нације у данашњим околностима, јер ти исти су постали огорчени непријатељи Срба, народа из ког су потекли. Њихова је жеља да што прије Срби као народ нестану физички и тиме би дефинитивно задовољили комплексе о свом правом поријеклу. Ето зашто је православље као дух који држи народ у интегритету и сигурности. Комунистичка идеологија атеизма је подлога за појединца да би га учинила дезорјентисаним и несигурним у свом дефинитивном опредјељењу: је ли сигуран у то да ли је или није Србин. А та масовна појава у нашем народу је присутна на сваком кораку: стид о свом поријеклу, прихватање олако инокултуре, боље рећи, субкултуре, млади масовно имитирају западне идоле, од поп и рок па до туркофолк покрета, демократија о избору хетеро и хомосексуалних опредјељења, обожавање долара и евра, многе друге наказне помодности, све сервирано већ одавно на нашим просторима.
   Па тако, изволите се потрудити о правој истини како се заиста десило и ко је идејни промотор комунизма, изволите прочитати великане историчаре (Јован И. Деретић, Смиља Аврамов, … ). Отворите очи и уши и информишите се шта нам је подметао Ватикан у континуитету од 1000 година. Пронађите оригиналне текстове са оригиналним документима како је Ватикан смјестио комунизам славенским народима да би та идеологија репресивно дјеловала на православно постојање. Треба се бавити суштином која је вјековима у континуитету а не о кратком раздобљу од 45 година комунизма као да је дат за сва времена.

   Свиђа ми се

 5. „Историјски је доказано да се у Србији, у комунисте сврставају пре свега они “национално збуњени”- нарочито ”југословенског порекла”, потом национални “мешанци”, “политички профитери” из редова других нација, и један број „чистих“ срба-атеиста.“

  Oво су једноставно глупости, односно типично српско уопштавање, претеривање и стигматизација коју прати пословична стигматизација, нажалост веома популарна у данашњем помодарском постсоцијалистичком србовању. Свиђало се то нама или не то може бити подједнако родољубива опција (а не знам зашто не би могла бити?) као и било која друга. Они међу национално свесним који овако клишеизирано размишљају доказују само једно: да су неки у националном фронту способни за исто такво идеолошко једноумље као и владајућа жутократија.

  Оваква непримерена симплификација у Срба, посебно доживљених искустава није ништа ново; то је дубоко урезано у наш национални карактер, на крају, ми смо сви потомци простих људи, обичних сељака, и наравна је ствар да ствари превише упроштавамо и мистификујемо.

  Ви оваквим уопштавањем и стереотипизацијом чините медвеђу услугу националним снагама, намећете идеју да сви међу националним снагама морају размишљати исто, намећете међу националним покретима једноумље, правите лов на вештице и од српског идентитета не чинити оно што треба бити (осећај припадности култури, нацији и лојалност истој) већ од српства правите идеолошку прокламацију, да је Србин само онај који се сврстава „десно“, и који припада одређеној религијској групи. Ви овим сатанизујете једну политичку опцију и понашате се као да Ви можете одредити ко сме да каже да је Србин или није. И ја уопште не браним никакве НВО које плаћа запад, већ једноставно реагујем на дискриминацију једне стране, што није није мање лоше и ништа мање нелегитимно као што је била дискриминација монархиста за време титоизма.

  Желим да будем стопроцентно јасан. И ја сам раније подједнако размишљао и подједнако сатанизовао такозване „комунисте“, и као родољуб и као тадашњи искрени верник. Али у чему је највећа трагедија таквог шематског начина размишљања? Ви оваквом стигмом према „комунистима“ спречавате национално опредељене људе да виде период од 1945-90 у правом светлу тадашње геополитичке ситуације, и да је тадашњи владар преузео план Британије за разбијање Југославије и Србије, и то је преузео од Черчила онда када је Британија престала подржавати Михајловића, а почела подржавати њега (за вас вероватно: нечастиви). Али ви ово никада нећете моћи да чујете, и вероватно ћете радије за ово прогласити што је исти био несрбин, неправославац, што је увео политички „атеизам“ (мада је скептицизам бољи термин) и цркве држао под својом снажном контролом. Вама је вероватно много ближе да ово објасните неким масонима (који наравно тајно обожавају „Белзебуба“), неким језуитима, рептилима који мењају облик или која већ глобална теорија завере пролази код људи с догматски искључивим склопом веровања.
  Права трагедија оваквих екстремних теорија (које су идеолошке скоро све сковане на западу) где се од „комуниста“ праве ђаволи је да те теорије уопште не пролазе у Русији где је православна црква било 100 пута више прогањана него код нас. И упркос томе Руси су разумни и тамо нико не сатанизује СССР, и нико не жели да обрише један век историје.

  Заиста је тужно да се међу национално опредељенима размишља на такав површан начин као што је: он то ради зато што није чисти Србин, или: он то ради зато што му је деда Поздерац, па онда: он то ради зато што је син неког ко је био Друг Члан. Уместо да размишљају овако: он то ради зато што је лош човек, он то ради зато што ради за рачун неког другог, или он то ради зато што је Црногорац, а не Шумадинац. Оваква искључива размишљања су само лакмус папир искључивог размишљања и упроштавања, нажалост тако популарног међу нама.

  Значи, ти „комунисти“ су „несрби“ зато што су политички профитери. Или – несрби (синоним за србомрсца вероватно) су постали комунисти само зато што тамо могу бити највећи антисрби. Опет си узимамо право да кажемо ко може (сме) да буде Србин, а ко не. А шта ако додамо мало дозу здравог разума, међу тим комунистима су вероватно скоро сви Срби. Да ставимо на страну мотиве, ко сме да каже да међу њима има оних који су заиста искрени комунисти или шта год, и мисле да имају легитиман разлог да протестују. У сваком случају они на то имају (и требали би имати) право.
  Да је ово нормална држава као што није, све НВО које финансирају ЦИА и стране владе би требало одавно бити затворене, од „комуниста“ па све до „четника“. Без разлике. Осим тога, још једна доза реализма – погледајте политичку сцену па онда реците да ли ту уопште има идеологија и ако има, ко промовише коју идеологију; или је можда све то скуп Курти и Мурти који служе Империји, а намештају се сваке четири године како одговара да би преварили бираче. Ја ћу рећи да је то зато што су лоши људи, преваранти, лажови издајници, али Ви ћете рећи да су сви они били чланови Партије или су им очеви били чланови Партије, и вероватно они сви на тавану држе слику Луцифера, војници су масонских организација и само причају о томе како уништити православни народ. Управо зато режим и искориштава шаблонски начин размишљања па зато и имате протесте као јучерашњи.

  Сви ти Срби које ви проглашавате за несрбе (у време титоизма) су углавном били крштени, и никад ником није речено да више не сме бити Србин. Значи били су православци мање или више, барем номинално. За време 80-их у Југославији је било 2 или 3 милиона чланова Партије, значи бар 700.000 Срба, и Ви имате смелости све њих прогпасити несрбима или лошим Србима??? А то је тада често била и формалност, неко се морао учланити као директор одељења у фабрици, често то није ни значило ништа.

  Али да пређемо да следећу нетачност: „Историјска, културна и духовна чињеница је да су кроз векове Србство и Православље били два нераскидива елемента једног универзалног Српског националног бића- и да су они који су се одрекли “вере старих” и православног хришћанства својом вољом, и тако су престали да буду Срби у изворном смислу те речи…“
  Срећом па није написано који су то били векови. Опет историјски потпуно нетачно. Од европских народа Срби као народ (обични људи) су се најдуже одупирали насилној христијанизацији. Српски краљеви све до цара Душана нису смели да поруше последњи пагански храм, а то је половина 14-ог века. Да стварање државе и добијање титуле краља није било условљено прихватањем хришћанске црквене хијерархије, вероватно бисмо остали верни старој вери дуже од Литванаца. Срби из Босне су направили своју цркву да би се опирали и даље хеленском империјализму, а Срба католика је увек било посебно у приобаљу. Али зашто ви ово тврдите. Тек је са доласком Турака и „турске вере“ настала ова персонификација православља и српске народности. Размишљање које је настало у време турских зулума кад неко (из било којег разлога) постане муслиман, ми смо од њега одмах правили Турчина, и тиме допринели стварању одређене засебне националне свести међу муслиманима. Према томе искључиво изједначавање етничке групе са верском је не само непримерено, оно је и веома штетно.

  „турска, швабска, комунистичка, фашистичка, арбанашка и усташка рушења- још увек има више православних светиња него градова и варошица. Тамо где их нема, нема више ни Срба…“
  -Срби карашевци су католици па због тога нису ништа мање Срби. Мешате политику и религију.

  „Такође, историјски Срби су идентификовани (све до модерног доба и појаве “југославизма”, комунизма, и данас њиховог “наследника” у форми евроатлантизма) “
  А одакле се створио југославизам? Ви очито нисте обавештени да је Југославију створио краљ Карађорђевић 1918-е године, а не Тито 1945-е. И тај вајни краљ (вероватно је тада за српство било све савршено) је прихватио да сви Срби католици постану Хрвати. Како то кад је тада српство било у добром стању. Да сте мање обузети антикомунизмом можда бисте сазнати историјску чињеницу да је то урађено под утицајем западних сила, пре свега Британије. Исто као и 1945-е. И кад бисте неким чудом то успели, онда бисте сазнали због чега се све ово дешава и ко нам је највећи геополитички непријатељ.

  „Да закључим и да поново потврдим део ваше “тезе” (иако, убеђен сам да Вам није била намера да ми то (и макар индиректно) омогућите)- Можда и неки грађани Србије могу сами себе да сматрају “србима” у „техничком смислу генетике“- али у изворном смислу те исте речи, која се дефинише са много више “фактора” него обичном ДНК анализом- ОНИ ТО ИПАК НИСУ…“
  Србин није ни технички појам ни склоп генетских кодова већ питање лојалности својој земљи и народу, без обзира на идеолошки профил. Опет долазимо до тога да Ви немате право забранити некоме да се осећа Србином и да размишља на овај или онај начин. Арчибалд Рајс и Павле Јуришић Штурм нису били по никаквом пореклу Срби, ни Никола Пашић није био етнички Србин, па је су по својим делима постали ништа мање Срби од осталих „правих Срба“.

  „…Осим ако наравно прихвате своје исконско порекло, и почну да живе достојним побожним и православним животом, поштујући традицију својих предака и у пракси докажу родољубље и верност својој нацији… “
  Које исконско порекло? Ако је мерило прихватање исконског порекла онда сваки Србин мора да се врати старословенском паганизму, све друго је дошло са стране, и није исконско. Ви бисте наравно опет забранили да Србин може бити овакав или онакав, на пример деиста, агностик, атеиста, муслиман или католик, ви српству постављате непотребне услове да би се квалификовао као родољуб и национално свестан.
  Што се тиче тога колики дуг ми морамо имате према некој цркви, не треба имати ништа више обзира од оног колико је хришћанство имало обзира и поштовања према старословенској вери. А њу су постиснули на све начине и учинили све да је људи забораве, нису чак оставили ни записе да знамо ко смо и у шта смо веровали.

  Али ви настављате са сатанизацијом „комуниста“:

  „…И себе и своје чланове породице идентификују Православном крштеницом, а не комуно-евроатлантским безвредним папирима…“
  Овде потпуно противречите сами себи. „Комуно-евроатлантски“?? Ја нисам ни сигуран шта ово значи. Ко је овде направио кога, комунистичке сотоне направише НАТО или нешто друго? Поново те завере, па наравно сви ти комуно-масони језуити и рептили што мењају облик, и то само зато „што смо православци“. И никако да се деси пробој здравог разума, да западни империјализам постоји 500 година и да је уништио цео свет, не, то су све били зли комунисти (па су се вероватно и сада маскирали у капиталисте само зато што су зли)

  „Јер на крају крајева, како један атеиста може да буде Србин“
  Итекако може, ево управо овај што пише ове редове је један од њих.

  „како један атеиста може да буде Србин (православни)?“
  Ево најбољег доказа како нисте у праву. Ви сте морали да ставите „православни“ у заграду. Зашто сте то морали урадити. Зато што Србин значи Србин, а православни значи православни. И овим сте доказали да су те две речи различите и да нису синоними. Како неко може да буде атеиста а да буде човек? Зато што је атеиста и православац религијско убеђење, а Рус или Јапанац етничка група.

  „Можда и он може да буде подведен под нама перфидно подметнуту “југо-кроатску” дефиницију „србијанца“
  Одлично што сте ово рекли. Значи не само искључивошћу мене као националисту и атеисту качите неке идеолошке етикете већ у наставку:

  „или да сам себе сврста, попут евроатлантиста у „другосрбијанце“- али нема права да својим атеистичким концептом „погани“ изворно Србско Име!“
  бацате етикете „другосрбијанца“ (тј антисрбина), већ и вређате нечију родољубиву оријентацију. Откуд Вама уопште право да неког проглашавате антисрбином само због свог религијског убеђења? Откуд Вам право да изједначавате комунизам и атеизам? Одакле вам право да мене дискриминишете, ниподаштавате и проглашавате несрбином ако сам атеиста??? Ја сам лично подједнако био верник некада, и сад ћете ви мени рећи да откад то више нисам ја више нисам Србин? И плус тога ћете ми рећи да „поганим“ српско име, иако сам можда за српство учинио десет пута више него Ви? Зашто рецимо Вас не би била срамота што тако нешто говорите?

  Оном ко ми каже да немам право да будем Србин јер сам то и то примиће један аутентичан српски одговор, вероватно ћете погодити који, а то није за ове редове. Међутим, заслужујете га.

  „Наравно, ово је мој лични став- а Ви господо (или другови) “србо-комунисти” можете да се вређате колико год хоћете…“
  Последња реченица је на нивоу обичне флоскуле и политичког памфлета. Па друже или господине, ја ћу бити Србин јер ми је тамо срце, без обзира на политичко опредељење, а мислим да сам довољно указао колико сте острашћени, искључиви и колико је штетно генерализовати ван сваке мере.

  Остаје једна реченица коју је неко други изговорио, а ја ћу је парафразирати:
  „Од комунистичког једноумља горе је једино оно антикомунистичко“.

  Свиђа ми се

  • ОДГОВОР
   Ваш коментар је тако обиман, да би ми вероватно требало дупло више времена за одговор, него што ми је требало за писање самог чланка. То што сте се осетили прозвани је добро, јер то ми и јесте била намера. Наравно није ми била намера да вређам ваша патриотска осећања…
   Овде ћу пробати да реплицирам само неке специфичне тврдње из вашег коментара…
   Ваша тврдња да комунизам „може бити подједнако родољубива опција“ не стоји- комунисти, и овде у Србији и у братској Русији, су се борили за интересе и владавину „своје класе“(терор већине над мањином), а не своје нације- и како је то историјски доказано највећег непријатеља су видели управо у својој нацији- зато су нам тако темељно затирали национални идентитет. Већ ту долазимо до чињенице да комуниста не може да буде Србин у националном смислу те речи- биолошки (или генетски ) свакако…
   Оптужејете ме да у Србе сврставам само „десничаре“ што није тачно- али јесте тачно да Српство поистовећујем са Светосављем и православљем, јер оно само тако и може да постоји, и да опстане. И ту нема никакве идеологије, већ само вере, духовности и традиције. Погледајте само шта се десило са Србима мухамеданске вероисповести, или Србима католицима из прошлог века (било их је у милионима) они данас више не постоје- постали су Бошњаци, Хрвати- или у најсвежијем случају Црногораца, који су се одродили од Српске православне цркве- одродили су се одмах и од своје нације- половина њих, данас себе више не сматра Србима… Дакле Српско национално биће је комплексан организам и не своди се само на биолошки организам и можда формалну православну крштеницу… О томе говорим, о повратску својој нацији, вери, духовности и традицији. Комунизам сигурно није пут за тако нешто… пре ће нас одвести у пакао…
   Да сатанизујем „комунистичку опцију“ то сте у праву, јер она то и заслужује. Иначе ја не одређујем ко ће бити Србин а ко неће. Свим комунистима који то јесу биолошки, не оспоравам тај „генетски статус“, али их сматрама неспособним да буду заштитници Српских националних интереса и себе називају Србима у правом националном смислу, јер им се то коси са њиховом црвеном идеологијом- нормално да и међу њима има патриота који ће можда бранити своју отаџбину, али ће увек испред отаџбине ставити своју идеологију…
   У делу о коме говорите о Черчилу и Титу се мање више слажемо- и ја сам често писао да су нама Србима вероватно већи непријатељи од немаца били енглези (наравно тек после комуниста- који су били убачени коров, који се ширио унутар наше нације- зато данас имамо „нацију“ без националне свести)…
   У пасусу где кажете да су међу комунистима скоро сви Срби (ово скоро сви је за мене дискутабилно) можемо да се сложимо, али опет само као Срби- у биолошком смислу, а не националном и духовном. Онима који добро познају комунистичку идеологију то ће бити одмах јасно- Комунизам једноставно „не признаје нације“, као што не признаје ни Бога- са Црквом као верском институцијом може да коегзистира, али искључиво из одређених интереса…
   Наравно да комунисти у једном демократском и слободном друштву могу да протествују- али они то сигурно не раде у заштити наших Српских националних интереса, па чак и ако међу њима има Срба. У овом конкретном случају испред Вишег суда комунисти су желели да спрече да коначно на видело изађе истина, а то је да су Титови комунисти пре више од пола века фалсификовали доказе против легендарног ђенерала Драже Михајловића, да би га потом дивљачки погубили, као што је то јуче пред судом и конкретно доказао историчар Бојан Димитријевић…
   Ове ваше масонске, луциферске, рептилске „конструкције“ по мени нису вреде коментара, али доказују да Вам машта ради „200 на сат“…
   Што се тиче вашег помињања „титоизма“ и Срба комуниста- ту сте само донекле у праву. Тачно је да су многи ушли у комунизам претходно „крштени“, али су се такође убрзо и „одрекли „ те своје крштенице, или „заборавили“ на њу. Иначе од комуниста Срба који су се родили у комунизму, већина није крштена. Што се тиче ваше тврдње да је било 700.000 Срба комуниста, за ту цифру нисам сигуран- али не само да имам смелости, него их и „проглашавам“ лошим Србима- али им наравно не негирам њихово генетско српско порекло. Већ у следећој реченици, ви сами потврђујете моју тезу да се радило о „лошим Србима“(комунистима) када кажете да се „неко“ морао учланити да би постао „директор“. Значи да овде говоримо о бескарактерним опортунистима, који су улазили у партију да би лично профитирали. Шта ћете бољи доказ од тога да су комунисти „лоши Срби“!? И на крају закључујете „то је тада често била формалност….и то није значило ништа“. Ова реченица одсликава Ваш карактер- прихватање једне тоталитарне идеологије ради личног профитерства- за Вас је „ништа и нормално“? Могу да Вам кажем да познајем многе који су такве „идеолошке уцене“ једноставно одбили- можда и нису постали „директори“, али су бар остали (до дана данашњег) часни Срби…
   Кажете да је „изједњачавање етничке групе са верском непримерено…“- ту се слажем. И ја никад нисам оспоравао Српско етничко порекло онима који нису верници, или су Срби неке друге вере, као што никада нисам ни оспоравао Српски патриотизам грађанима Србије других националности, који су то доказали у пракси… Али овде опет мешамо бабе и жабе, за мене је реч Србин вишег појма и значења од просте биолошке одреднице, и као што сам то већ написао обједињује у себи, поред националног, и духовни и верски- нарочито светосавски аспект наше нације- и у модерном добу смо само захваљујући том јединству и опстајали (паганска доба и нека античка историја ме не интересују, бар не у овом контексту).
   Мени је добро познато да је реализатор Југославије (али не и њен креатор) био Александар „Ујединитељ“, пре свега пратећи властите мегаломанске планове о стварању неке Балканске федерације, али иза те идеје(југословенства) су били хрватски идеолози и Ватикан. Зато је и Ватикан као предуслов за „благослов“ за стварање Краљевине Југославије, захтевао да 400.000 Срба католика у Хрватској буду уписани у „књиге“ као Хрвати.. И то је урађено малтене преко ноћи, наравно уз пристанак Карађорђевића, који је у то време одбио све добронамерне савете Русије и водећих Српских националиста, да ће таква заједница бити пропаст за Србију. И билу су у праву…
   По Вама је Србин свако ко је лојалан овој земљи и народу- то значи да су по вама Срби и сви лојални српски грађани мађарске, румунске, или рецимо словачке националности? Нисам баш сигуран да би већина њих били срећни да их називате Србима…
   Итекако је Србин одређен својим генетским пореклом- али за мене то није довољно, јер ја реч Србин доживљавам у много више контексту, о коме сам већ претходно писао. Али Ви овде сами себи поново скачете у стомак (дозвољавам да сам и ја неке ствари написао произвољно, али не из лоше намере, јер на крају крајева ја сам ипак писац аматер). Наводите као пример Арчибалда Рајса, Штурма, Пашића, како су били велики Срби (не верујем да би се ни они да су живи сложили са таквом квалификацијом, јер су итекако били свесни своје нациоалности)- што свакако не стоји. Они јесу били наши веома заслужни држављани и велики Српски патриоте- али то се ту завршава. Не можемо да мешамо „бабе и жабе“…
   Опет ви са паганством? Зашто нас не вратите у пећинско доба? За мене је исконско порекло и само пар векова уназад, када смо били снажна Краљевина и поносан Светосавки народ…
   На крају да Вам разјасним оно „комуно-евроатлантски“- ту реч сам намерно користио да бих нагласио континуитет тоталитарних идеологија које владају овим просторима (изоставио сам фашизам случајно) дакле после фашизма, комунизма, нама Србима(и онима који су комунисти) се данас намеће евроатлантизам (који је по мени само софистицирана верзија ова две претходне мрачне идеологије)… Рептиле и језуите остављам Вама да се забављате, није ми јасно где сте њих нашли?
   Кажете да је атеизам религијско убеђење- ја сам мислио да је анти-религијско? Иначе то да сте Србин и атеиста, то Вам не оспоравам. Има међу нама „Србима“ разних- што најбоље показује данашње жалосно стање нације…
   Не изједначавам атеизам и комунизам, већ истичем да је атеизам уграђен у комунизам, као идеолошка компонента. Што се тиче атеизма и српства- те не одступам од свог убеђења- и даље лично верујем да они Срби који су се одрекли своје вере, тиме се практично одричу и своје нације. Ипак слажем се да они и даље остају Срби, бар у матичним књигама, али не у оном „вишем“ смислу како ја доживљавам појам Србина-Светосавца- Као посвећеника који наставља веру и традицију својих предака…
   Али свако од нас је већ одабрао свој пут, и о нама ће једног дана судити наша (не)дела, потомци, и свакако наш Створитељ…
   Опростите ако сам Вас нехотице увредио, то ми није била намера, као што ми није намера ни да више полемишем са Вама…
   П.С.
   Да би и други читаоци боље разумели шта је комунизам прилажем линк на веома поучан филм- о обрачуна комуниста са „властитим нацијама“: http://wp.me/p1Fuk8-aJm

   Свиђа ми се