АУТОРИ

ФБР ФЕЉТОН: У загрљају Милосрдног анђела (27), Б. Станић


Бранко Станић

У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (27)

Невоља нас Срба је што се свакој генерацији догоди нешто што будуће не смеју да забораве. И у тој, све удаљенијој, 1999. години догодило се нешто што исто тако не сме да се заборави, или мора да остане у сећању. Свеједно шта, ал’ изађе на исто. Била је то година, пред само пролеће, када су се на остатак осакаћене и онемоћале Југославије удружено обрушиле највеће силе света. Недељама су систематски са неба истресали на хиљаде тона челика у разним експлозивним облицима. Потресала се Србија и Црна Гора, заједнички, по ко зна који пут.

Управо о томе, шта још не сме да се заборави, говори овај дневник, који није ни писан с намером да буде дневник, већ је настао из сасвим других побуда.

Када је почело бомбардовање моја колегиница слала је поруке са мог рачунара својој сестри, која је са супругом и децом у то време била у Боцвани, на југу Африке. Било су јако забринути због ствари које су нам се дешавале, а удаљеност је још више појачавала њихову бригу. И како колегиница није увек била у могућности да долази и јавља се ја сам повремено почео, иако нисам познавао ни њену сестру, а ни зета, да им пишем шта се дешава у нашем крају, у Србији, у Југославији… Касније сам писао све више и тако су настали ови записи који су заправо сведочанство о „милосрђу“ нових кројача света.

Америчко чедо у блату

Четвртак, 17. јун 1999. године

НОВОСТИ:

ГУБИЦИ АГРЕСОРА

„Вештим маневром, адекватним тактичким, оперативним и стратегијским поступцима, као и ефикасним командовањем на свим нивоима, успели смо максимално сачувати људе, технику и ратне материјалне резерве“, истакао је генерал Ојданић, додајући да смо, уз све то, агресорској авијацији, и поред наше велике материјалне, техничке и бројчане инфериорности успели да нанесемо неочекиване губитке, оборивши 61 агресорски авион, 30 беспилотних летилица, седам хеликоптера и 238 крстарећих ракета.“

Једна од карата срушених НАТО летилица

– Ф-117 А не ваља ништа. Направљен је бољи авион, Ф-118 Б.

– Шта им сад значи то Б?

– Буђановци!

У једној емисији СРТ-а био је гост из Београда, човек који ради на неком институту, између осталог рече:

– Они су били изненађени дејством наше ПВО, а и ми, како их лако скидамо, нарочито крстареће пројектиле.

Што се тиче броја оборених авиона, ту влада велика конфузија. Многи су водили разне евиденције. По листу Фото Сведок оборено је 135 авиона. Чак су и радио аматери имали своју евиденцију оборених и оштећених авиона. Веник је отишао најдаље, догурао је чак до цифре од 362 разно-разне летилице, од разно-разних степена оштећења па до потпуног уништења. Војска Југославије је ту најскромнија.

Ни НАТО не зна тачно. Званична Америка ћути. Признаје губитак само два авиона, она која су виђена на нашој ТВ, али не признаје да су оборени већ каже да су пали из техничких разлога. И још један или два која су пала у море. И то је све. Можда су потврдили још неки губитак, али ја нисам чуо.

Једино Америка зна праву истину, али никада неће рећи.

Фото Сведок још пише: НАТО, податке о својим губицима крије као змија НОГЕ, а најновији Минхаузен света, Џејми Шеј, те податке не само да скрива од јавности, већ и од себе самог!

Алијанса је на скучено југословенско небо послала преко 1.700 најмодернијих убица из ваздуха, од чувених, по злу, „Фантома“, до поноса своје авијације и технологије „скоро невидљивог ноћног сокола“ Ф-117 А. С тим чудом од технике Американци су ршум правили по Ираку, али Југославија није Ирак, а наша ПВО није ирачка…

Тај „невидљиви“ је постао јако видљив, четвртог дана агресије, код Буђановаца. Американци су то демантовали, па скривали, лагали и на крају признали…

Понос америчке авијације и технологије

Ноћни соко – Ф-117 А…

Ја сам те суботње ноћи, 27. марта, у ноћи када је оборено то америчко чедо и невидљиво чудо од технике, у ноћи када је оборен понос њихове авијације и нације, гледао CNN и њихову готово четворосатну емисију посвећену једном слупаном авиону. Ни албанске избеглицу нису добиле толики простор у једном термину, а рат је покренут, како НАТО каже, да се оне заштите. Један срушени авион је засенио све, а Запад скоро да је и заборавио где је крен’о.

Лари Кинг, ако се добро сећам, рекао бих да је он водио емисију, је питао све редом, од генерала до каплара, од војних стручњака до кафе куварица, како је то могло да се догоди. Чак је и наш вечно неубедљиви и нечујни, као да није ‘леба јео, Владислав Јовановић дао изјаву. Лари је узгред Јовановића удавио лицитирањем да призна колико су наши дотле смакли авиона. Зауставили су се на цифри од пет.

Нико од њих није признавао да је „Ноћни соко“ оборен, осим нашег Јовановића. Сви су листом говорили да је у питању нека техничка грешка, није могуће да је погођен, а на снимку се лепо видело да је авион избушен мецима. Можда је успут погођен и још нечим другим, јачим, чим се онако распао и звекн’о о ледину.

… начет на небу…

.. а довршен чекићем, у блату – Ф-117 А

Безброј пута је CNN поновио снимак авиона у ватри, а на питање Ларија Кинга да ли ће Срби доћи до тајне технологије, један од званичника је цинично одговорио да колико он види од авиона ништа није остало јер је све изгорело. А на авиону се јасно могла видети и пена за гашење пожара. Није баш да је све изгорело, угашено је оно што треба.

Шта су наши скинули, е то Американци никада неће сазнати.

Било је дозвољено да се авиону приђе. Људи су узимали и кидали комадиће летилице као сувенире, јер невидљиви Ф-117 А не пада баш сваке ноћи. А оно што је преостало покупили су Цигани, спаковали на на’ерене таљиге и одвукли с неким сипљивим кљусенцетом, исплаженог језика и умазаног балегом.

И ја сам држао у руци делић чувеног авиона. Било је то парче легуре, као куглица, невероватно чврста и лагана.

НОВОСТИ још пишу:

ХЕРОЈСКИ ОТПОР

Чињенице да је у току агресије на нашу земљу употребљено око 1.200 авиона од чега 850 борбених, да је извршено 26.289 авио полетања и лансирано око 1.000 крстарећих пројектила, око 2.900 бомби и других пројектила и да су при томе извршили 2.300 удара по 995 објеката на територији СРЈ, употребивши за то најсавременија убојита средства, углавном вођене пројектиле велике разорне моћи са око 21.700 тона најразорнијег експлозива – саме за себе говоре.

На ТК (Тузлански кантон) у 23:30:

Ширак изјавио да Југославија неће добити никакву финансијску помоћ док не дође до промене режима.

Потврђена вест из Новости да је у Херцег Новом одржан састанак са лидерима неких ванпарламентарних странака из Србије, затим Милом Ђукановићем и Робертом Гелбардом. Ђинђић демантовао да су од Гелбарда добили девет милиона долара за рушење режима у Југославији.

Састанку су присуствовали Милан Панић, Душан Митевић, Мило Ђукановић, Роберт Гелбард, Вук Обрадовић, Зоран Ђинђић, Владан Батић, градоначелник Ниша и још неколико одабраних.

ТВ Палма поново, у истом термину, емитује еротске филмове. То је добар знак.

МОНИКА, ЗАГРИЗИ ЈАЧЕ!

2 replies »

  1. Ти написа да си држао ”парче легуре, као куглица, невероватно чврста и лагана”… дал’ још поседујеш ил’ си продао Америма?

    Свиђа ми се