Здравство

Српско здравство пред банкротом!


Српско здравство пред банкротом!

 

21. 06. 2012. 04:48, Данас

Приходи Републичког фонда за здравствено осигурање знатно су опали, тако да ће и права неких група пацијената бити смањена, најавио је директор Фонда Александар Вуксановић.


Вуксановић: Смањивање права појединих пацијената

У интервјуу дневном листу „Данас“, Вуксановић је рекао да су штедња и рационално трошење сваког динара императив, да се не би урушио читав систем.

„Фонд располаже са 400 милиона евра мање него 2008. Такође, те године је 2,1 милион људи у Србији било пријављено на здравствено осигурање као запослено, и послодавци су за већину плаћали здравствено осигурање. Данас је запослених 1,6 милиона, а за велики број њих послодавци не уплаћују здравствено осигурање што драматично утиче на приход Фонда који се финансира од доприноса које ми, као осигураници, сами уплатимо“, рекао је он.

Вуксановић је оценио и да постоји неједнакост у остваривању права између различитих група пацијената.

„Поједине групе пацијената које су боље организоване, подржане од струке и јавности, имају права на терапије, помагала, и уопште лечење у складу са најсавременијим трендовима светске медицине што ми свакако подржавамо, али исто тако, неке друге, слабо организоване групе пацијената немају ни приближно такав ниво квалитета здравствене заштите“, рекао је он.

Вуксановић је указао да то ствара неједнакост међу осигураницима који би, по неким моралним, али и законским начелима, требало да имају једнака или приближно једнака права.

1 reply »

  1. Срамота је крпити се одузимањем права на живот, на здравље. У земљи се многа средства користе нерационално и нехумано. Министри не саосећају са народом. Државни службеници као да су под стакленим звоном одвојени од брига преживљавања, Само на речима смо браћа и сестре. И они што раде са странкама ограничавају пријем на заказане и на по један дан у недељи. Повећаваће цене струје, превоза…. шта је њих брига? Намерачили сусе, повећавају цене стварају дужнике да би на основу дуга отели,откупили и створили још већи јаз. од домаћина праве бескућнике, болеснике. Треба ли неко ко је остао без посла или има мизерну плату, коме је попара главни специјалитет да прода стан да би поправио зубе да би се лечио, да би децу у школу слао код просветара који се не пореде са родитељима деце кад траже привилегије. Да човек продаје зид по зид стана за здравље и да преживи где ће, како дасе опорави ако се за државног службеника подразумева част по обављеном послу шта ће му плата? Више вреди поклон ономе ко га даје него ономе ко га прима али га углавном прима.Кад видим колико љубави ми средстава држава издваја за псећу заштиту, лечење, смештај, храну просто завидим пашчадима у Србији.
    Жалосно је што држава не чини све да помогне доступност лечења српском човеку већ ускраћујесваки дан све више. Хипократову заклетву треба окачити на све зидове, житије светих Козме и Дамјана такође. Ако немате љубави и разумевања за свог ближњег, боље да нисте живи.

    Свиђа ми се