Европа

Купер поздравио спремност Николића да преговара са сепаратистима на вишем нивоу!


Купер поздравио спремност Николића да преговара са сепаратистима на вишем нивоу

Објављено 20.06.2012 у 22:52, Србел.нет

Посредник ЕУ у тзв. дијалогу Београда и сепаратиста на КиМ Роберт Купер поздравио је данас, након састанка у Председништву Србије, спремност српске стране да се преговорима на вишем нивоу решавају кључни проблеми везани за Косово и Метохију, саопштено је из кабинета председника Србије Томислава Николића.

Саветник председника Србије, Марко Ђурић, изразио је задовољство данашњим разговорима са посредником ЕУ у тзв. дијалогу Београда и сепаратиста на КиМ Робертом Купером и додао да би будући преговори требало да се воде на „што је могуће вишем политичком нивоу“.

„Дакле, да се преговори не воде само о техничким, него и о политичким питањима, јер је то прави пут да се приближимо решењу које задовољава наше државне и националне интересе“, рекао је Ђурић за агенцију Бета након састанка са Купером.

Након састанка Председништво је издало саопштење у којем се наводи да су представници ЕУ поздравили спремност српске стране да се „преговорима на вишем нивоу све заинтересоване стране упусте у решавање кључних проблема“ на КиМ.

Ђурић је додао да је циљ данашњих разговора био да се домаћини упознају са виђењем ЕУ досадашњих разговора две стране и њиховом интерпретацијом досадашњих договора.

„Упознавање са досадашњим током разговора од користи је за нашу страну јер је циљ председника Николића да у Србији буде постигнут најшири политички консензус око приступа решавању питања Косова и Метохије, а за то је неопходан елеменат и познавање свих чињеница везаних за досадашње преговоре и ширу регионалну и глобалну политичку слику од које зависи решавање питања наше јужне Покрајине“, навео је саветник председника Републике.

На питање да ли је посредник ЕУ донео неке споразуме који до сада нису били представљени јавности, саветник председника је казао да су данашњи разговори „имали везе само са до сада постигнутим споразумима и досадашњим током разговора Београда и Приштине“.

„Веома је значајно да читава наша јавност буде упозната са оним што је договорено и то је став председника Николића који је доследно заступан и на овом састанку. Овај састанак је био користан и са тог аспекта“, рекао је Ђурић.

Упитан да ли то значи да нема споразума који нису представљени јавности, већ само различитих тумачења постигнутих договора, Ђурић је навео да је о тој теми већ рекао све што може у овом тренутку.

Према његовим речима, неопходно је да сви државни органи у Србији буду у међусобној веома доброј координацији када је реч о косовско-метохијском питању.

„У том смислу, на данашњи састанак били су позвани представници ресорно надлежних министарстава, директор владине канцеларије за оперативно-техничке послове у вези са преговорима и представници Министарства за Косово и Метохију“, рекао је Ђурић.

Он је додао да ће веома детаљно информисати Николића, који је на скупу о одрживом развоју у Бразилу, о данашњим разговорима.

„Мислим да ћемо веома брзо имати прилике да чујемо даље кораке“, рекао је Ђурић.

1 reply »