ДРУШТВО

Саопштење Двери поводом трагичне смрти питомаца Војне академије. – Шутановац уништио Војску Србије!


Шутановац уништио Војску Србије!

Саопштење Двери поводом трагичне смрти двоје кадета Војне академије.

Београд, 20.06.2012, Двери

Трагична смрт двоје кадета Војне академије, која је целу Србију изненадила, није само пропуст неког старешине, и није довољно да се суспендују одговорни официри.

Чињеница да су се настрадали кадети неопрезно поступали са неексплодираном гранатом, држали је у рукама у висини главе, знак је да је читав систем реформисане Војске Србије безбедносни промашај. При том, нису у питању били тек уписани студенти, већ дипломци, момци и девојке који би у септембру били произведени у активне официре.

Ни у једној држави која своју безбедност схвата озбиљно не може се десити да скоро дипломирани официри не знају шта сме, а шта не сме да се ради са неексплодираном гранатом. Поставља се питање: ко сноси кривицу због лоше обучених питомаца Војне академије?

За ову несрећу директно су одговорни људи који су креирали и започели процес реформи у Војсци Србије. Настрадали и рањени кадети су најбоље огледало једног система који је спреман да сними скупу пропагандну серију, али није способан да обучи официра. Немили догађај очигледно показује да испод маркетинпке глазуре влада безбедносни хаос.

Овај инцидент је прави резултат деценијског препуштања Војске Србије кадровима из Демократске странке. Подсећамо да је процес реформи започео бивши председник Борис Тадић, а наставио НАТО лобиста Шутановац.

Двери захтевају да одлазећи министар војни, Драган Шутановац, бар симболично (пошто му је мандат при крају) сместа поднесе оставку, да новоизабрани Председник Србије Томислав Николић хитно формира независну комисију која ће преиспитати десетогодишње уништавање Војске Србије под плаштом некаквих реформи, и да се против одговорних поднесу кривичне пријаве.

Када се Двери буду питале за судбину ове земље, спровешћемо детаљну истрагу о томе колико су Тадићеве и Шутановчеве „реформе Војске“ нанеле штете Србији, а све њене грађане увели у безбедносни ризик.

САОПШТЕЊЕ

2 replies »