АУТОРИ

ФБР ФЕЉТОН: „У загрљају Милосрдног анђела (26)“, Б. Станић


БРАНКО СТАНИЋ

У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (26)

Невоља нас Срба је што се свакој генерацији догоди нешто што будуће не смеју да забораве. И у тој, све удаљенијој, 1999. години догодило се нешто што исто тако не сме да се заборави, или мора да остане у сећању. Свеједно шта, ал’ изађе на исто. Била је то година, пред само пролеће, када су се на остатак осакаћене и онемоћале Југославије удружено обрушиле највеће силе света. Недељама су систематски са неба истресали на хиљаде тона челика у разним експлозивним облицима. Потресала се Србија и Црна Гора, заједнички, по ко зна који пут.

Управо о томе, шта још не сме да се заборави, говори овај дневник, који није ни писан с намером да буде дневник, већ је настао из сасвим других побуда.

Када је почело бомбардовање моја колегиница слала је поруке са мог рачунара својој сестри, која је са супругом и децом у то време била у Боцвани, на југу Африке. Било су јако забринути због ствари које су нам се дешавале, а удаљеност је још више појачавала њихову бригу. И како колегиница није увек била у могућности да долази и јавља се ја сам повремено почео, иако нисам познавао ни њену сестру, а ни зета, да им пишем шта се дешава у нашем крају, у Србији, у Југославији… Касније сам писао све више и тако су настали ови записи који су заправо сведочанство о „милосрђу“ нових кројача света.

На Дан војске Југославије

Уторак, 15. јун 1999. године

Наслови у Новостима:

РАСПОРЕЂИВАЊЕ МИРОВНИХ ТРУПА

КФОР ЈОШ СПОР

– Војници КФОР убили у Призрену тројицу наоружаних терориста ОВК

– Шиптарски бандити користе спорост КФОР и напали село Кољевицу, где су ранили Ивана Ницића, и околину Урошевца, где је тешко повређен Абдуљај Муса

– Мештани Драјковца и Готовиста одбили напад шиптарских банди

– Морамо да останемо – поручује Добрица Лазић, председник општине Косово Поље

– У привременом извршном већу затражено од свих јавних предузећа и установа Републике Србије на Космету да појачају рад

– Из седишта НАТО потврђено да је КФОР код Качаника разоружао 70 терориста

– Како јављају страни медији, немачки „мировњаци“ сарађују са терористима ОВК

– Руски контигент чека „зелено светло из Кремља“

– До јуче на Космет ушло 14.000 војника међународних мировних снага

Коментар за време рата:

– Опет је пробијен звучни зид.

– Направићемо јачи!

Места где је НАТО авијација користила муницију са осиромашеним уранијумом

током бомбардовања 1999. године

Среда, 16. јун 1999. године

Дан Војске Југославије.

Празник свечано прослављен.

Додељене медаље.

СРТ у 19:30 обавештава:

Више од 40.000 Срба напустило Косово у протеклих 7 дана…

Мајкл Џексон продужио за 24 часа повлачење југословенске војске због закрчености путева на Косову ових дана. Потпуно повлачење треба да се обави до 20. јуна…

НАТО и ОВК постигли договор о разоружању ОВК, али према изјави представника ОВК у Лондону ОВК неће бити разоружана на северу Косова где су стационирани Руси све док се Руси не ставе под команду НАТО…

Докле ли ОВК мисли да север иде на југ.

А на РТС-у:

Командант КФОР-а, генерал Мајкл Џексон је одржао говор у Косову Пољу пред окупљеним Србима. Између осталог, рече:

– КLА will be demilitarize!

Преводилац преведе да ће ОВК бити разоружана. Окупљени, изјаву поздравише аплаузом.

Да опет не буде неки неспоразум и све буде грешка преводиоца. Један НАТО генерал је већ изјавио да демилитаризација не подразумева разоружавање ОВК.

На крају Џексон говор заврши молбом да сви остану на Косову и да ће КФОР бринути о њиховој сигурности, што би пропраћено још једним аплаузом.

Поново РТС у 22:00

Данас је спаљен манастир Свете Тројице на Косову…

Патријарх Павле позвао Србе да не напуштају огњишта…

Вук на некој од телевизија рече да је излазак радикала најобичније фолирање јер Уредба председника Србије Милана Милутиновића захтева континуитет састава и рада Владе с обзиром да је ратно стање. Према томе, радикали и даље остају у Влади.

Радикали су пре потписивања споразума Г-8 најавили да ће напустити Владу ако страни војник уђе у земљу, и то су и учинили. А Влада је остала неокрњена захваљујући Уредби председника републике Србије Милана Милутиновића, и према томе нема потребе за формирањем нове Владе.

Форма је задовољена. Радикали нису погазили своју реч, а Влада ће моћи и даље несметано да функционише. Нису они криви што је председник Србије донео такву Уредбу. Устав и Закон се морају поштовати ако хоћемо правну државу.

Ову паролу која се у Београду појавила још на првим концертима вероватно нисте чули:

Клинтон

Моникин опушак