ДЕШАВА СЕ...

„ДИПЛОМАЦ 2012.“ на Пасуљанским ливадама: Погинуло двоје кадета, седморо рањено


Двоје кадета четврте године Војне академије погинуло је јутрос у експлозији на војном полигону Пасуљанске ливаде у централној Србији. Како је саопштило Министарство одбране, двоје је теже повређено, а петоро лакше. Повређени кадети биће пребачени на београдски ВМА. Кадете на ВМА посетили министар одбране и председник Србије. Узрок експлозије за сада непознат.

18. 06. 2012. 10:51 – 14:33 Вести, Бета

Начелник Управе за односе са јавношћу Миливоје Пајовић рекао је агенцији Бета да су погинули кадет и кадеткиња, а да међу повређенима има пет кадеткиња.

Узрок експлозије је, како наводи Министарство одбране, заостала граната од 30 милиметара. 

Тренутно ово подручје надлећу хеликоптери Војске Србије који, како сазнајемо, превозе повређене. Према првим информацијама, лакше повређени питомци стижу у болницу у Ћуприји, док се тежи случајеви шаљу за Београд.

 

Довезао рањенике: Хеликоптер на градском стадиону у Ћуприји


У 11.20 је на градски стадион у Ћуприји слетео хеликоптер са рањенима, а наш извештач јавља да се други хеликоптер управо налази на самом полигону.

„На војном полигону Пасуљанске ливаде јутрос у 9.05 часова дошло је до експлозије заостале гранате 30 коју је пронашао један од кадета. Том приликом страдало је двоје кадета, двоје је теже повређено, док је петоро задобило лакше телесне повреде“, наводи се на сајту Министарства одбране.
Несрећа се догодила на редовној обуци у току припреме завршне вежбе „Дипломац 2012“.

 
Сви повређени кадети биће пребачени из Ћуприје на ВМА

Четворо од седам кадета Војске Србије, повређених данас на полигону Пасуљанске ливаде код Ћуприје, стигло је на лечење у Војно-медицинској академији (ВМА), у Београду, а очекује се долазак још двоје повређених кадета Војне академије, који имају такозване тачкасте повреде од гелера. 

Како је новинарима речено на ВМА, четворо повређених транспортовано је у Београд хеликоптером, док ће још двоје бити пребачено возилом санитета. Седми кадет, који је данас повређен, остаће на лечењу у болници у Ћуприји.

Начелник Војно-медицинске академије (ВМА) бригадни генерал Маријан Новаковић изјавио је да кадети нису животно угрожени.

„Кадет и кадеткиња имају повреде грудног коша и они су квалитетно збринути у Ћурпији, а овде се наставља њихово лечење. Друго двоје кадета који су пребачени хеликоптером на ВМА, има тачкасте повреде од гелера по телу“, рекао је Новаковић новинарима на ВМА, пошто је са министром одбране Драганом Шутановцем посетио повређене.

Шутановац: Биће расветљено како је дошло до експлозије

Министар Шутановац је рекао да ће истрага показати под којим околностима је дошло до експлозије и како је активирана заостала граната јер на том простору није предвиђено гађање бојевом муницијом.
„Ова обука је била једноставна и није подразумевала употребу муниције и заштитних средстава“, рекао је он.
Министар је рекао да је требало да кадети за пар месеци постану официри Војске Србије.
„То су млади људи који су имали искуство. Биће важно да се расветли како је дошло до експлозије. Нећу инсистирати на брзини расветљавања, већ на одговорности у ланцу команде, како се тако нешто не би поново десило“, рекао је он и додао да се несрећа није десила дуги низ година и најавио да ће они који су криви за то сносити одговорност.

Председник послао телеграм саучешћа

И председник Србије Томислав Николић је посетио кадете на ВМА, али није давао изјаве окупљеним новинарима.
Николић је породицама погинулих кадета послао телеграм саучешћа, у којем је изразио жаљење због погибије двоје и рањавања седам кадета Војске Србије. Такође, позвао је надлежне да хитно спроведу истрагу и утврде ко је одговоран.
„Треба учинити све да се објекти Војске Србије обезбеде на начин који ће спречити да се икада више понове трагедије попут ове“, навео је Николић у телеграму.

Хронологија несрећа у Војсци Србије

Погибија два кадета у експлозији на Пасуљанским ливадама нови је у низу трагичних случајева на војним вежбама или током обуке последњих неколико година.

У септембру 2008. године авион „супергалеб Г-4“ пао је на аеродрому у Батајници код Београда током припрема за аеромитинг, а пилот Иштван Канас је погинуо.

У јулу 2009. године у близини батајничког војног аеродрома срушио се авион типа „МИГ 29“. Пилот авиона се катапултирао, али је преминуо од последица повреда. Приликом удара авиона у земљу погинуо је и један војник док је други војник лакше повређен.

У новембру 2010. године преминио је војник на редовном служењу војног рока којем је позлило током редовног јутарњег вежбања у Касарни „Дедиње“ у Београду.

У децембру 2011. припадник падобранског батаљона преминуо је у Нишу, пошто му је позлило током извођења физичке обуке припадника те јединице.

ХРОНОЛОГИЈА ДАНАШЊЕ ТРАГЕДИЈЕ:

14.13 – Председник Србије Томислав Николић обишао повређене кадете на ВМА.  

14.05 – Министар одбране Драган Шутановац рекао је да на простору где се догодила трагедија није предвиђено бојево гађање, да је то била једноставна вежба и да ће истрага утврдити откуд експлозивно средство на том месту. Министар је рекао да ће одговорни бити најстроже кажњени, али да се неће журити са истрагом.

14.00 – Двоје теже повређених кадета имају повреде грудног коша, али је њихово стање стабилно и нису животно угрожени. Друго двоје лакше повређених који су транспортовани хеликоптером имају ране од гелера.

13.27 – На ВМА после 13 часова довезено је четворо повређених кадета.

13.00 – Поводом несреће на полигону Пасуљанске ливаде, у Дому Војске Србије у Београду ће у 15 часова бити одржана конференција за новинаре.

12.02 – Двоје теже повређених кадета су ван животне опасности, незванично сазнаје РТС. Ускоро транспорт свих повређених на ВМА у Београд.

11.50 – Екипа РТС-а стигла на лице места. Медијима, за сада, није дозвољен приступ полигону. Очекује се долазак високих функционера Министарства одбране и Војске Србије. 

11.39 – Двоје кадета који су тешко рањени задобили повреде главе и грудног коша и налазе су у шок-соби Опште болнице у Ћуприји, рекао директор болнице Предраг Дреноваковић.

11.15 – Екипа РТС-а која се упутила ка Пасуљанским ливадама јавља да су са места несреће одлетела два хеликоптера Војске Србије.

*******************************

Танјуг: У експлозији која је уследила, погинули су кадети четврте године Војне Академије Милина Милетић и Филип Милојевић, теже су повређени Tања Милошевић и Стефан Милосављевић, а лакше Мирјана Величковић, Јелена Обрадовић, Слободан Петровић, Младен Милосављевић и Никола Гарабиљевић.