БАРИКАДЕ

За кога је Борко преговарао?


За кога је Борко преговарао?

10. 06. 2012 23:14 | Весна Веизовић

Vesna Veizovic 3 222x300 За кога је Борко преговарао?

Првог јуна, КФОР који је већ неприкривено у служби Тачијеве, владе је опет кренуо да пуца на српски народ на Космету. Рањена су тројица Срба, више њих је повређено, изрешетано је пар кућа „гуменим мецима“, народ  је малтретиран, уплашен али не одустаје од своје земље. Јер има још Срба за које има нешто скупље од главе, а то је Космет.

Тох првог јуна је ступио на снагу договор који је наш преговарачки тим потписао са нелегалним структурама у Приштини, договор о слободи кретања. Другог јула прошле године, шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић је, после вишечасовног пијуцкања кафе са шефицом приштинског тима, први пут постигао званични договор, којим је почело дефинитивно одрицање српске државе од Космета. Односно они су договорили решавање питања слободе кретања. По тадашњој изјави Борка Стефановића о постигнутом договору, Србији није угрожен суверенитет а Србима је обезбеђана потпуна слобода кретања. Резултате тог споразума смо могли да видимо након само пар дана када су по целом Космету никле барикаде као заштита од од оне слободе коју је српском народу успео да обезбеди Борко Стефановић.

Временом притисци на Београд од стране Европске Уније постајали су све већи а отпор Београда је, ако се тако може назвати прича коју је власт сервирала јавности, бивао све мањи. Па су тако договорили у име Срба са Космета и косовска документа, таблице и признавање косовских диплома, и све то са једном непостојећом државом, коју влада Србије не признаје. Као што сам већ писала Срби са Космета су више месеци остали у сенци јавности у Србији (што је у најмању руку срамота) са надом да ће протекли избори моћи да промене њихову очигледну и тешку будућност, коју им је на плећа навалила управо влада жутих и Борко Стефановић, по одлуци бившег председника Тадића, као главни и одговорни преговарач.

Борислав Стефановић је небројено много пута до сада обмануо јавност у Србији и Србе на Космету. Заправо сваки пут када је излазио у медије са објашњењем постигнутог договора или потписаног документа Борко Стефановић није говорио истину. Он је човек који је, уместо да се бори за суверенитет своје земље, учествовао у њеној продаји Тачијевим тероростима. Међутим сваки његов корак, којим је он наводно чинио најбоље могуће и за Србе са Космета и за нашу земљу, био је корак даље од Косова и Метохије, а корак ближе признању јужне српске покрајине, које је у фебруару и постигао признавањем оног фамозног чуда – Косово са звездицом.

Данас је дошао тренутак да Борка Стефановића неко замени и да преговоре неко други поведе али  остаје питање – шта ће бити са главним Тадићевим преговарачем за Косово и да ли ће одговарати за националну велеиздају, те да ли ће држава подићи оптужницу и истрагу против Борка Стефановића? Он је човек који је имајући иза себе жути режим издао земљу Србију, није сачувао њен територијални интегритет, довео је Србе са Космета до ропства под контролом робовласничких структура Хашима Тачија и на све то се само насмејао пред камерама.

Елем, годину дана после почетка финиша кризе на Косову, значи првог јула КФОР је асистирајући приштинским властима кренуо у акцију одузимања возила са српским таблицама са обе стране Ибра, значи и Србима на северу и на југу Космета. То је довело до тога да се опет учврсте Срби на барикадама и сами, потпуно остављени од Београда се изборе за своју слободу. Знајући да ће зид лажи које је градио месецима полако почети да се обрушава на њега и огољује истину, Борко Стефановић је уместо да призна да је починио издају и продао нашу српску земљу, наставио да говори неистине.

Уместо да коначно проговори као одговоран човек он је, покушавајући да се просто извуче из неугодне ситуације, покушао пажњу да преусмери на новог председника Томислава Николића и њега почео да оптужујује како Србима даје лажну наду у погледу јужне српске покрајине. По њему Николић, својом иницијативом да као председник постане вођа преговарачког тима, угрожава капиталне успехе његовог тимау очувању Косова и Метохије и кочи пут ка „безалтернативној и спасоносној“ ЕУ. Наравно Стефановић покушава да изврда неке озбиљне одговоре које је дужан српској јавности, но у лажи су кратке ноге, а да је Стефановић говорио неистину види се по параграфу седам који је он лично потписао и у коме дословно стоји да ће сви власници аутомобила са пребивалиштем на Косову и Метохији морати да пререгиструју своја возила и да узму регистарске таблице са ознакама КС или РКС.

Након изјаве Ирине Гудељевић потпаролке Еулекса да су договори потписани и од стране Београда и Приштине, Борко је без стида и срама, смешкајући се пред камерама, дао следећу изјаву: “Писмени траг о томе да се споразум не односи на север Косова и Метохије не постоји, али је београдски тим јасно истакао да због специфичности севера релевантни параграф тамо не може бити примењен“. После овакве изјаве особе, која би требало да је озбиљна и одговорна пошто је представљала земљу у преговорима од највишег националног интереса, од којих је зависила целовитост наше земље и животи стотину хиљада Срба, шта остаје да мислимо о досадањим српским властодршцима. Ово јасан доказ да је влада Србије са Борком Стефановићем издала и Србе и Србију, препуштајући их немилости самопроглашене власти ратног злочинца Хашима Тачија.

Последице ових преговора на Космету осетили су сви косовски Срби, но нажалост највише најслабији, стари и болесни: „Ми смо изиграни од стране преговарачког тима јер нам није речена истина, ја нисам пререгистровала ни своје приватно возило јер нам није децидно речено да је то договорено„ – изјавила је директорка дома здравља „Јосиф Васић“ у Шилову, где само на дијализу и остале обавезне терапије долази преко двадесетак пацијената свакодневно, а којима је због немогућности кретања сада угрожен живот. Односно то су људи за чије је садашње стање одговоран нико други него Борко Стефановић, а таквих је на Косову много, односно то је прича свих Срба са косовске земље која је колевка свих нас и темељ наше државности.

Слободан Самарџић подпредседник ДСС-а је изјавио да је ово тренутак истине и да ће оно што се открије бити потпуно поражавајуће и за Србију и српски народ, јер је очигледно да се власт, одрићући се Космета, одрекла и Срба који се и даље надају њеној подршци, као напуштено дете, само у свету које трага за мајком којој би се склупачо на грудима.

А наше груди српске су на Космету где је и наше срце, останемо ли без срца како ћемо даље живети?! Зато је наша дужност да поступимо по правди и савести и да кривац и кривци одговарају за државну издају, али и за сваког Србина који је изгубио живот на Космету, живећи у условима које им је створила ова власт, а посебно главни преговарач и заступник њихове судбине Борко Стефановић.

Један Србин отворено показујући револт због слободе коју му је Борков режим наметнуо окачио је на свој бицикл Гњиланске таблице, сликао се и послао Борку поруку: „Хвала ти Борко на слободи кретања. Шетао сам данас каменицом са ГЛ таблицама  и нико ме није дирао. Овакву слободи бих пожелео теби и твојим истомишљеницима  до краја живота. Хвала вам на вашој бризи посебно за нас јужно од реке Ибар“.

Где је крај непријатним изненађењима од жуте власти и у интересу чијег народа или чијег џепа је све ово време Борислав Стефановић водио преговоре? Извесно и сасвим сигурно је да није преговарао за добробит наше земље.

2 replies »

  1. Bravo Vesna , Vas komentar i vasa analiza su odlicne … ozbiljne i istrinite ! Nerazumem samo sta hocete da oznacite sa tim terminom “ ZUTI “ , na sta i na koga se taj termin primenjuje ? ? ?

    Unapred veliko hvala ,
    Vama odan Bogdan Manojlovic ( Dr. Ing. iz Pariza )

    Свиђа ми се