ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (12)


09.06.2012. ФБ Misa Nislija

Хиландар се лагано обнавља од последица катастрофалног пожара из 2004.године. Конаци на северозападној страни су споља обновљени, добрим делом и изнутра и ту су већ смештени неки од монаха. Сада се изводе грађевински радови на североисточном делу манастирског комплекса, а делимично се обнавља и саборни храм чији су зидови напукли (храм је остао нетакнут у пожару!). Лепо се развија винова лоза која је изникла из зида саборног храма код места где је кивот Св. Симеона мироточивог. Чудотворно грожђе са ове лозе помаже бездетним родитељима да добију потомство.

Када се макадамским путем упутите северно од Хиландара, после сат времена пешачења изађете на море и стигнете у другу Хиландарску луку – Арсану. Претходно прођете поред пирга краља Милутина – високе куле са које се осматрало море да би се на време дојавило приближавање гусара, Турака и других морских пљачкаша.

Обнова Хиландара одвија се успорено јер све дозволе за грађевинске радове издаје специјално грчко министарство задужено за обнову свих објеката који су на Светој Гори. Све мора да буде обновљено онако какво је било у моменту првобитне изградње – па је забрањена употреба челика, бетона и других савремених материјала за градњу.

… Наставак следи..

ОБЈАВЉЕНО:

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (11)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (10)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (9)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (8)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (7)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (6)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (5)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (4)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (3)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (2) 

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)