ДЕШАВА СЕ...

Херој Београда: Спасао 50 путника и преминуо


ВОЗАЧ МАРКО ЂОРЂЕВИЋ – ХЕРОЈ БЕОГРАДА – ПОЗЛИЛО му, али је ПОСЛЕДЊИМ АТОМИМА СНАГЕ ОБУЗДАО АУТОБУС У ПУНОЈ БРЗИНИ
08. 06. 2012 ПРЕСС

Отац Мирослав: И док је гледао смрти у очи мислио је на друге, а не на себе …. Срећа у несрећи – Аутобус је био пун, на оближњој станици чекало је много људи, а све се догодило у једном од најпрометнијих делова Београда, па је јасно да је храбри возач спречио огромну трагедију
Храбри возач градског превоза Марко Ђорђевић (38) спасао је јуче ујутру аутобус пун путника, на линији 51, успевши последњим атомима снаге да обузда и заустави возило када му је нагло позлило. Нажалост, овај херој Београда преминуо је недуго затим у болници.

Марку је око 8.30 часова изненада позлило за воланом, у непосредној близини Београдског сајма, једном од најпрометнијих делова главног града, док је возио аутобус са више од 50 путника. С обзиром на то да је возило ишло брзо, да је у саобраћају било још много аутомобила, а оближња станица била пуна људи, готово је извесно да би дошло до несреће трагичних размера да одважни возач није последњом снагом успео да заустави аутобус. Њему, међутим, није било помоћи, а узрок смрти је највероватније срчани удар.

Завладала паника

Екипа Пресса стигла је на лице места неких пола сата касније. Окупљени на углу Булевара војводе Мишића и Руске улице и даље су препричавали оно што се догодило не знајући да возач није преживео. Готово углас рекли су нам да не могу ни да замисле каква би се катастрофа догодила да возач није на време зауставио аутобус.

– Видео сам да аутобус у великој брзини заноси лево-десно и одмах сам знао да нешто није у реду. Одахнуо сам када се возило на крају зауставило. Када је аутобус стао, притрчала ми је једна жена, која је успаничено викала да је возачу позлило. Свака му част на храбрости и присебности да заустави возило, не знам ко би на његовом месту смогао снаге за то – чули смо од саобраћајног полицајца који је регулисао саобраћај на овој раскрсници.

Мацура: Био је без свести

Портпаролка Хитне помоћи Нада Мацура каже да је позив који је та служба добила у старту био означен као хитан, односно, како се то каже, црвени позив.
– По доласку екипа је затекла човека без свести, након реанимације га је превезла у Ургентни центар, где је преминуо.

Аутобус на линији 51, приватног превозника „Транс југ“, зауставио се на станици испред Војвођанске банке, а радник обезбеђења каже да је по комешању путника  видео да нешто није у реду:

– Из аутобуса је истрчала путница и тражила ми воду. Потрчао сам до аутобуса и видео да људи покушавају да помогну несрећном човеку. Хитна помоћ га је на месту догађаја реанимирала и након тога су га одвезли.

Два сата касније, када се сазнало да срце храброг возача ипак није издржало, екипа Пресса запутила се у породичну кућу Ђорђевића, у Баричу, двадесетак километара од Београда. Затекли смо шок, тугу и неверицу. Тешка тишина надвила се над цео Барич, једино су из куће жалости ођекивали лелеци. Марков отац Мирослав, занемео од бола, седео је испред куће и гледао ка капији, као да ће сваког тренутка угледати сина који се враћа с посла, као и толико пута раније.

– У ово не могу да поверујем. Па Марко се никад није жалио на здравље, само би понекад, кад га је болела глава, попио „кафетин“ или „бруфен“. И ја више од 30 година радим као возач аутобуса и до сада никад нисам чуо да се неко од путника жалио на мог сина. Трудио се да помогне сваком да се безбедно смести у аутобус. И колегама је помагао. Кад год га је неко од њих звао да га мења, мењао га је. Без изузетка. Само је гледао да помогне другом. Ево и сада, умро је у аутобусу, а није направио удес, пред сам крај живота гледао је да други буду добро, а за њега како буде – кроз плач прича отац Мирослав док теши Маркову невенчану супругу Даниелу.

Тугује цео Барич

Комшије такође не крију сузе.  Кажу да их уопште не чуди да је Марко мислио на друге чак и док је гледао смрти у очи.

– Био је душа од човека. Увек је гледао како другом да помогне и никада није правио проблеме. Код њега речи нећу и не могу нису постојале. Каква је то црна судбина  – видно потресен прича комшија Живорад.
Зауставио аутобус у станици …. Возило на линији 51 било је пуно путника
О Марку и запослени у „Транс југу“ говоре бираним речима:

– Био је један од највреднијих радника. Испуњавао је све задатке, никада му ништа није било тешко. Није се жалио да има проблема, редовно је ишао на систематске – рекли су из „Транс југа“.

Александра Андрић, Александар Црномарковић, Београд

3 replies »

  1. Hoće li neko da se zapita šta bi bilo da je došlo do udesa,da se autobus prevrnuo,zapalio,kako bi ti putnici izašli napolje,posto u 95% vozila gradskog prevoza ne postoji čekić za razbijanje stakla,vatrogasni aparat,itd…Zapitajte nadležne u BUS-PLUS,inače privatnoj firmi koja naplaćuje prevoz u gradskom saobraćaju,a pri tom firma BUS-PLUS ne poseduje niti jedno vozilo gradskog prevoza,kakvu uslugu naplaćuju,i na osnovu čega uzimaju pare od ovog napaćenog naroda.pozz

    Свиђа ми се

  2. Заиста херојски подвиг! Нека му је вечна слава и хвала за спасене животе. Породици преминулог Марка Ђорђевића упућујемо најискреније изразе саучешћа у име Еколошког покрета Новог Сада.

    Свиђа ми се

  3. То је знак да у Србији није замрло јунаштво и србство. Бог да му прости душу и подари рајска насеља.

    Свиђа ми се