ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (11)


08.06.2012. ФБ Misa Nislija

Пошто смо у Хиландар стигли око два поподне, а вечерња служба почиње у пет, решили смо да прво пешачимо до Есфигмена и потражимо мог бившег баџу – монаха Авакума, биолошког оца Григорија из Кареје.

Есфигмен је на око 45 минута лаганог хода североисточно од Хиландара. Пре него што угледате Есфигмен успут наилазите на перфектно обрађен виноград – око 1,5 хектара есфигменског винограда. Повремено вам прашњави пут испресецају кривудави трагови змија које су ту прошле пре вас – зато опрез и обавезно носите неки штап у руци.

Зилотски манастир Есфигмен лежи на обали мора (источна обала Свете Горе). То је права тврђава са преко стотину монаха који вредно раде и моле се Богу даноноћно. На главној улазној кули манастира вијори се застава са чувеним зилотским натписом – ПРАВОСЛАВЉЕ ИЛИ СМРТ. Сви светогорски манастири (па и Хиландар) под духовном су и црквеном влашћу Цариградске патријаршије, осим манастира Есфигмен који не признаје Васељенског цариградског патријарха Вартоломеја због његових блиских екуменистичких веза са римским папом. Зато су ефигменски монаси проглашени за секту, непризнати су од грчке државе. Али то су најортодокснији православци, воле Србе и радо их примају на конак ако нема места у Хиландару.

Имали смо среће да оца Авакума пронађемо у Есфигмену. Изгрлили смо се по монашки (љубљење није дозвољено чак и међу најрођенијима) и Авакум нам рече да тренутно нема дозволу од игумана да са било ким разговара, зато да дођемо сутрадан а он ће покушати да добије дозволу за разговор са нама! Нажалост, игуман је био немилосрдан и Авакум није добио дозволу за разговор, иако се нисмо видели читаве три године! Тако је то у монашком животу – за све се тражи благослов старешине манастира.

… Наставак следи..

ОБЈАВЉЕНО:

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (10)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (9)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (8)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (7)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (6)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (5)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (4)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (3)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (2) 

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)