ВЕРА

Дечански монаси признали Косово! Марко Јакшић – ТО ЈЕ НЕЧУВЕНА ИЗДАЈА!


МОНАШТВО НА КОСОВУ МОРА ДА ИМА КОСОВСКА ДОКУМЕНТА

Јереј Саво Шмигић, секретар Управног одбора Епархије рашко-призренске казао је да је став Епархије да свештенство и монаштво мора да има косовска документа ако жели да СПЦ опстане на Косову и Метохији. Извори дневника Данас тврде да је надлежни епископ рашко-призренски Теодосије (Шибалић) још почетком октобра 2011. упозорио монаштво на неопходност узимања косовских исправа. Са владиком Теодосијем дневник није могао да ступи у контакт. Како Данас сазнаје, ни Свети архијерејски сабор СПЦ на недавном мајском заседању, ни саборски Одбор за КиМ нису се бавили проблемима практичног живота свештенства и монаштва на Косову, као што је узимање докумената самопроглашене косовске државе.

У извештају коха.нет, који су, уз снимак, пренели и електронски медији, наводи се да је дечанске монахе који су узели косовска документа дочекао и поздравио градоначелник Дечана Расим Сељмани, који им је поручио да се „осећају слободно у њиховој општини и држави“. Коха.нет наводи да су осим архимандрита Саве захтев за добијање косовских докумената поднели и монаси Језекиљ (Стакић), Серапион (Тимшић), Лука (Ширко) и Исаија (Милинковић). Исти извор тврди и да је игуман дечански Сава од представника општине Дечани „тражио да уписивање монаха у Цивилни регистар Косова буде без присуства новинара“. Игуман није одговарао на телефонске позиве.
Извор ТВ МОСТ КМ

****

Дечански монаси признали Косово

02. 06. 2012. 00: 00х | Р. ЛОНЧАР; ВЕСТИ

Овим потезом отворен је пут за институционално затирање Српске православне цркве на Космету, сматра др Марко Јакшић

***

Архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани, и још четворица од укупно 14 дечанских монаха званично су прекјуче у Центру за упис у цивилни регистар у општини Дечани затражили да им се одобре лична документа тзв. Републике Косово.

Овај потез поједини српски лидери са Космета оцењују као издају и отварање пута за институционално затирање Српске православне цркве у том делу старе српске државе.

– То је плод политике Српске православне цркве према Космету – оценио је за „Вести“ бивши епископ рашко – призренски Артемије.

Поред архимандрита Саве (Драгутина Јањића) , косовска документа тражили су и Дејан Ширко (монах Лука), Језекиљ Стакић, Слободан Милинковић (монашко име Исаија) и Саша Тимшић (монах Серапион).

Др Марко Јакшић, потпредседник српске Заједнице скупштине општина на КиМ, сматра да се ради „о нечувеној издаји из врха СПЦ и утирању пута ка стварању некакве Косовске православне цркве“.

– Овим потезом, не само да су ти монаси и њихов старешина послушнички признали самопрокламовану независност Приштине, већ је преко њиховог потеза то учинила и Епархија рашко – призренска, чак и врх СПЦ. Ово је уједно прави пример и наставак оног што се дешава око Српске православне цркве на Космету, почев од смене и протеривања владике Артемија. Чини се све, чак и у СПЦ, да се владарима из Београда олакша ампутација КиМ кроз имплицитно признање албанске сецесионистичке државе – оценио је Јакшић.

Он додаје да „игуман једног манастира није маргинални анонимус, већ јавна личност и као први човек монашке установе, односно те црквене институције, треба да води рачуна шта ради“.

– И не само игуман, већ и његов надлежни епископ треба добро да промисле о сваком потезу. Ако се има у виду црквено устројство и хијерархија, игуман из Дечана без сагласности свог владике Теодосија не би смео сам да оде, нити да поведе друге дечанске калуђере у општину Дечани. Међутим, кад је дечанско братство у питању, не искључујем могућност да су то учинили на своју руку. Они су и раније радили шта су и како су хтели упркос противљењу, па чак и без знања тадашњег надлежног владике Артемија – подсећа Јакшић.

фото: КОХА

Албанци једва дочекали

Игумана и монахе је дочекао градоначелник Дечана Расим Сељманај и поручио им да се „осећају слободни у њиховим Дечанима и држави“.

Иако је отац Сава Јањић тражио да њихово уписивање у цивилни регистар Косова буде без присуства медија, они су светлосном брзином пренели вест поткрепљујући је фотографијама са лица места. Косовски званичници оценили су да је овим потезом особље манастира Дечани 31. Маја 2012.“признало Републику Косово пријављујући се за документа држављанства Косова“.

фото: КОХА

Срби поднели 10. 000 захтева

Заменик косовског министра унутрашњих послова Саша Рашић рекао је да су у Центру за цивилне услуге у северном делу Косовске Митровице грађани поднели око 10. 000 захтева за различите врсте косовских докумената. Највећи број захтева – око 85 одсто, према његовим речима, поднели су Срби са севера Косова.

– Захтеви се односе на издавање различитих косовских докумената од пасоша, личних карата, извода из матичне књиге рођених до пререгистрације аутомобила на КС или РКС таблице – појаснио је Рашић.

извор: ВЕСТИ

____________________
Повезане вести: Зашто су Дечанци тајно (а уствари јавно) признали “републику Косово” и прихватили документа фашистичке творевине?

5 replies »

    • Кратког је ово даха, никада нећемо признати Косово. Када би се сав српски род молио за српско Косово и Метохију неби се ово догађало.

      Свиђа ми се

  1. Не видим шта је спорно, албанци прелазе у Србију са тим документима, значи да их и Србија признаје. То је урадио Борко Преговорко. Да немају документа, протјерали би их под амином КФОР и ЕУЛЕКС

    Свиђа ми се