БАРИКАДЕ

ВЕСТИ са КиМ: Еулекс у лецима открива договор Београда и Приштине


Припадници Еулекса данас на Косову и Метохији деле летке са обавештењем возачима који пролазе преко Јариња, административног прелаза на северу Космета. У летцима се указује на обавезу пререгистровања возила на таблице КС или РКС.


Еулекс Србима открива зашто морају да имају косовске таблице

У летку пише: „Важно, нови прописи који се односе на таблице“. „Нови прописи у вези са регистарским таблицама су у складу са споразумом о слободи кретања постигнутим током дијалога Београда и Приштине посредством ЕУ“, пише у обавештењу. Објашњава се које су нове мере у вези са регистарским таблицама.

„Власти Косова“ у Приштини су донеле уредбу којом је предвиђено да се од 1. јуна одузимају возила и таблица са возила која саобраћају са таблицама косовских градова које издаје МУП Србије.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је раније да се договор не односи на север Космета, а локални Срби затражили су од Београда да им јасно саопшти шта је договорено са Приштином.

„Свим власницима аутомобила са пребивалиштем на Косову је дозвољено само да имају регистарске таблице са иницијалима КС или РКС“, наводи се у летку Еулекса и објашњава зашто се ове мере сада спроводе.

„Детаљи овог споразума су већ неко време познати. Датум примене је одлаган у прошлости у неколико наврата. Сада се он спроводи“, навео је Еулекс и додао да се „важеће регистарске таблице могу добити и издају се од стране надлежних органа на Косову, а дистрибуирају се уз помоћ Еулекса када је то потребно“.

Претходних неколико дана припадници Еулекса на прелазу Јариње усмено су обавештавали возаче о обавезној пререгистрацији возила која имају таблице са почетним словима градова на Косову издатих у МУП-у Србије, а сада су то почели да раде и писаним путем.

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да не прелази преко званичних административних прелаза са централном Србијом, али да зна да се грађанима дају леци са упозорењем о регистарским таблицама.

„То је још један разлог зашто тражимо да нам председник Србије каже шта је договорено када је у питању слобода кретања на прелазима Брњак и Јариње“, рекао је Миловић.

Он је подсетио да шеф преговарачког тима Владе Србије Борко Стефановић и министар Богдановић „упорно тврде да се споразум не односи на север Покрајине“.

„То може само силом да се примени и ако неко жели то да уради онда ће поново бити блокирана оба прелаза, ситуација ће се дестабилизовати и верујем да то никоме не одговара“, рекао је Миловић.

Председник Општине Звечан је додао да је „потребно да се мало сачека и да се не користи вакуум око формирања Владе у Београду како би се ситуација на северу Косова и Метохије променила“.

Срби упозоравају Еулекс због таблица

06.06.2012. Танјуг

ЗУБИН ПОTОК – Срби који дежурају на барикади у Зупчу код Зубиног Потока упозоравају представнике Еулекса да њихове таблице неће важити на овом подручју од тренутка када буде забрањен улазак возилима са српским регистарским таблицама на прелазима на северу покрајине.

Срби су данас зауставили на барикади у Зупчу три возила Еулекса и упозорили припаднике Мисије ЕУ да таблице Еулекса „неће бити важеће у Ибарском Колашину од оног тренутка када Еулекс покуша да забрани српске регистарске таблице на овом подручју“. На барикади у Зупчу, која се налази на магистралном путу Косовска Митровица – Рибариће, Срби свакодневно дежурају, а на овом путу проходна је једна коловозна трака.

Припадници Еулекса у колони од неколико возила свакодневно из правца Приштине пролазе овим путем како би обављали смену на административном прелазу Брњак на крајњем северу Косова.

Миловић: Кфор лаже, Срби нису никога угрозили

06.06.2012. Вести

Председник општине Звечан Драгиша Миловић одбацио је оптужбе Кфора да су грађани Звечана испалили више од 30 пројектила у возила те мисије и да су угрозили њихове војнике док су уклањали барикаде у месту Рударе.

„Тачно је да је Кфор пуцао на грађане и то бојевом муницијом, да је користио прекомерну силу, упадао у станове и дворишта, малтретирао укућане који нису биле ни на барикадама ни на мосту“, казао је Миловић агенцији Бета.

Према његовим речима, Кфор је хапсио и претукао чланове породице Филимоновић, а није дозволио санитетском возилу, лекарској екипи и управници болнице да укажу неопходну помоћ грађанима.

„Пуцали су по кућама, о чему сведоче трагови на фасадама“, казао је Миловић и упоредио догађаје од петка, са онима од прошле године у Јарињу када су војници Кфора, како је рекао, пуцали на санитетска возила и медицинске екипе, и када су прекришили одредбе Женевске конвенције.

Миловић је као посебно бруталне означио припаднике немачког контигента Кфора и додао да су му поједини официри у четири ока рекли да „они нису за такве акције, да се не слажу с тим, али да раде по налогу земаља Квинте, америчке амбасаде и Приштине“.

Миловић је рекао да је то све кршење Резолуције 1244 и упитао коме је у интересу да се мир на северу Косова урушава.

Заједно са Кфором на састанцима у Звечану успоставили смо мир, и тешком муком вратили поверење у ту мисију, рекао је председник општине Звечан.

„И када је мир успостављен некоме је пало на памет да 600 војника Кфора бруталном силом руши барикаду, угожавајући животе свих и својих припадника и наших грађана“, казао је Миловић.

Кфор: Видите шта су нам Срби урадили

06.06.2012. Бета

Портпарол Кфора Уве Новицки показао је данас новинарима возила и опрему припадника Кфора на које је у петак пуцано у месту Рударе, током уклањања барикада када је повређен 21 војник Кфора и најмање тројица Срба.
Кфор новинарима показао све рупе од меткова који су стигли од Срба
Новицки је у бази француског контигента Кфора у Новом Селу, код Вучитрна, рекао новинарима да је у петак, напад на Кфор извела „мала криминалана група, спремна на насиље, извршивши истовремено покушај убиства Кфорових војника“.

„Кфор је деловао у самоодбрани, користио је бојеву муницију и биће спреман и у будуће да реагује и користи бојеву муницију ако буде нападнут“, казао је Новицки.
Указао је да је на Кфор отворена ватра у три наврата у размаку од по сат и по.

Према његовим речима, „војници Кфора су тог дана нападнути бојевом муницијом различитих калибара. На возилима Кфора и опреми војника који су блокирали железнички мост у Звечану применти су трагови – 38 погодака“.

Тога дана, како је речено, „погођена су три џипа, оклопни транспортер и десетак шлемова војника, као и униформа једног од њих. У петак је током уклањања барикада повређен 21 војник, од којих су двојица била хоспитализована“, навео је Новицки. Новицки је рекао да истрага још није окончана.

Портпарол Кфора је навео да су „криминалне групе“ које су пуцале на Кфор, „под контролом одређених кругова“, али није прецизирао којих.

НАТО је у петак, када је избио сукоб саопштио да су рањена два војника. Према изворима из косовскомитровачке болнице, повређена су или рањена три Србина.