ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (10)


06.06.2012. ФБ Misa Nislija 

И тако стигосмо пред капију Хиландара. Аутобус-сауна отвара врата и ходочасници нагрнуше напоље да се надишу свежег ваздуха и покупе своје ранчеве и торбе из гепека.

По уходаној процедури одводе нас у гостопримницу и послужују чајем, кафом, локумима и колачима. Затим следи прозивка пристиглих гостију. Мале су шансе да они који раније нису резервисали смештај добију преноћиште у Хиландару. Мој зет и ја смо то учинили на време али група од десетак ходочасника није, па морају да прошетају до оближњег зилотског манастира Есфигмен и тамо потраже смештај.Смештени смо у огромној просторији са 40 лежајева, а још отприлике толико има у суседној згради. И све је дупке пуно.

Одлазимо до оца Симеона који обезбеђује резервације и распоређује пристигле госте – треба да му пренесемо поздрав монаха Григорија из Кареје. Као прве комшије, манастири Хиландар и Есфигмен се помажу међусобно, а Хиландарци нису заборавили да су зилоти из Есфигмена дотрчали у помоћ и помогли да се угаси пожар у Хиландару 2004. године.

… Наставак следи..

ОБЈАВЉЕНО:

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (9)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (8)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (7)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (6)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (5)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (4)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (3)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (2) 

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)