ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (9)


05.06.2012. ФБ Misa Nislija 

После два ноћења опраштамо се од Григорија и братије из скита у коме тренутно живи, и крећемо пут Хиландара.

Аутобусом се лагано спуштамо из Кареје ка луци Дафни где чекамо да се појави ферибот Св. Пантелејмон. И ферибот стиже, путници се лагано укрцавају претходно прошавши царинску контролу – цариници проверавају да путници са лошим намерама случајно не понесу неку стару драгоценост из манастира са Свете Горе. До Хиландарске луке Јовањица ферибот пристаје четири пута до обале, а то су луке манастира поред којих ферибот пролази.

Најграндиозније делује руски манастир Пантелејмон у коме је својевремено боравило неколико хиљада монаха. И Руси ходочасници су најбројнији на фериботу. Сам манастир Пантелејмон делује као омањи град, има саборни храм и десетак околних зграда – конака. Ту су и неизбежне скеле – манастир се реконструише уз помоћ Русије.

После сат вожње ферибот пристаје у луку Јовањица. Ту нас дочекује минибус манастира Хиландара – констатујемо да таман има довољно места за све који су се упутили ка Хиландару. Вожња до Хиландара је бесплатна и траје око 45 минута. Аутобус је без климе, тако да имате утисак да сте у прегрејаној сауни.

Прво што се види кад се аутобус приближи Хиландару су две огромне дизалице – манастир се лагано реконструише и обнавља од пожара из 2004. године.

… Наставак следи..

ОБЈАВЉЕНО:

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (8)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (7)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (6)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (5)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (4)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (3)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (2) 

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)