БАРИКАДЕ

Албанска полиција РОСУ на северу Косова! Кфор јача присуство код источног моста у Митровици!


ЗВЕЧАН / КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Срби у Звечану наставиће да надзиру путеве јер су, након уклањања барикаде у Рудару, примећени припадници специјалних снага косовске полиције, РОСУ, одлучено је на данашњој седници Општинског већа.

05.06.2012. Правда

– После уклањања барикаде погоршана је безбедносна ситуација у општини Звечан где је примећено кретање припадника специјалних јединица РОСУ и других наоружаних лица – наводи се у саопштењу након седнице Већа.

Додаје се да је због тога потребно наставити стално праћење ситуације на свим осетљивим тачкама, док је грађанима препоручено да буду будни и спремни за ефикасно спречавање упада или кретања непознатих лица, укључујући и могућност постављања нових барикада.

– Општина Звечан и њени грађани подржавају ставове и активности председника Републике Србије и Савета за националну безбедност ради стабилизације ситуације и повећања степена безбедности грађана Косова и Метохије – наводи се у саопштењу.

Челници локалне самоуправе у Звечану изразили су очекивање да ће их председник Србије Томислав Николић ускоро примити на разговор, упознати их са детаљима споразума из дијалога Београда и Приштине и пружити им шансу да му говоре о тежини ситуације и положају Срба, посебно на северу Косова и Метохије.

Поновљен је позив свим грађанима да се одговорно понашају, без обзира на незадовољство које је код њих присутно.

– Демократским средствима, уз пуну слогу и јединство заједнички ћемо бранити и одбранити свој опстанак, животе и националне интересе – наводи се у саопштењу.

Чланови Општинског већа Звечана осудили су, како се наводи, брутални напад америчког и немачког Кфора на грађане и њихову имовину, и навели да је неколико Срба претучено, да им је уништена имовина, да је једна особа тешко рањена бојевом муницијом и да су теже последице избегнуте само захваљујући присебности већине окупљених грађана и руководећих људи општине Звечан.

Изражен је протест због, наводи се, ускраћивања пружања медицинске помоћи повређеним лицима, што је у супротности са одредбама Женевске конвенције.

Кфор је 1. јуна уклонио две барикаде у општини Звечан, а у сукобима су повређена тројица Срба и два војника. Срби тврде да је Кфор употребио и бојеву муницију, а Кфор одговара да је само поступио у самоодбрани.

Страх од провокација – Срби на барикадама

Ситуација на северу Косова и Метохије је врло напета и затегнута. Срби су после јучерашње Одлуке кризног штаба општине Косовска Митровица у повећаном броју и редовније у односу на дане пре најновијих сукоба са Кфором, присутни на барикадама.

Барикаде су ојачане. Повећан број људи на барикади на главном мосту на реци Ибар, који раздваја северни српски од јужног албанског дела града, и у Бошњачкој махали, потврђује одлучност Срба да неће дозволити несметан пролазак припадницима Еулекса и евентуални упад косовске полиције у северни део града.

– Све је стављено на располагање. Не постоји Србин, ако не рачунамо оне који су поодавно ушли у косовске институције, који није спреман да голим животом брани северну Митровицу јер смо свесни да би њеним падом пало све што је српско на Косову и Метохији – каже у име сународника председник Демократске алтернативе Дејан Радојевић.

Он је као и већина Срба убеђен да Приштина неће одустати од намере да провоцирањем ситуације и наметањем једностраних решења, заузме север Косова.

– Све је јасно. Упркос нашем противљењу, та назови влада Косова наставља са градњом објекта будуће општине Северна Косовска Митровица, видљиво је присуство и на тај начин провоцирају ситуацију – каже он наводећи да је уз одлуку о ванредном стању, општински кризни штаб упозорио све Србе да ће трпети последице уколико прихвате једно од 55 радних места колико је отворено у назови канцеларији косовске општине Северна Митровица.

Државни секретар за Косово и Метохију изјавио је, како преноси Телевизија Мост из Косовске Митровице, да је спорна одлука кризног штаба о прекиду сарадње са мисијом ЕУ.

– Разумем такву одлуку, али сваки следећи потез Скупштине општине мора да буде одмерен, јер се њеним одлукама не сме сужавати простор будућој влади.

– Еулекс, притом, свакако не сме да излази из својих оквира, из оквира мандата који му је дат и по Резолуцији 1244. Еулекс би морао да буде статусно неутралан, јер у противном, нема сарадње са српским становништвом – изјавио је Ивановић.

– Еулекс у последњим догађајима није био експониран, али се мора суочити са чињеницом да је претходним понашањем довео у опасност свој кредибилитет и да му је све теже да нађе саговорника међу Србима – каже Ивановић.

Ситуација у осталим општинама на северу Косова и Метохије такође је напета. Велики број Срба, како преносе српски извори, присутан је на барикадама а грађани су позвани да на прво оглашавање сирена за узбуну покрију барикаде и на тај начин спрече могуће акције Кфора које је најавио и генерални секретар НАТО, Андрес фон Расмусен.

****

Кфор јача присуство код источног моста у Митровици

05 јун 2012 Вести

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – У Косовској Митровици код источног моста данас се може видети појачано присуство војниика Кфора, јавља Тањугов извештач са лица места.

Код источног моста у јужном делу Косовске Митровице може се видети пет џипова Кфора и један оклопни транспортер међнароднух војника из Мађарске.

На северној страни моста у насељу Бошњачка Махала стационирана је једна патрола косовске полиције.

За разлику од тог моста, на гланом ибарском мосту који раздваја северни од јужног дела Митровице данас је присутан уобичајен број војника Кфора и припадника косовске полиције. Код главног ибарског моста и данас дежурају локални Срби на барикади која је постављена на северној страни.

Припадници Еулекса у северном делу Косовске Митровице могу се видети једино испред Окружног суда, где иначе дежурају.

Штаб за ванредне ситуације општине Косовска Митровица јуче је одлучио да се припадницима Еулекса до даљњег не дозволи слобода кретања северним делом Косовске Митровице. „Припадницима Еулекса до даљњег неће бити дозвољено да се неометано крећу северним делом Косовске Митровице, сваки покушај насилног проласка кроз град или рушење барикада сматраћемо отвореном агресијом а одговорност за евентуалне последице сносиће они који покрену такве акције“, наводи се у саопштењу Штаба за ванредне ситуације.

У саопштењу се додаје да је представницима Кфора упућен позив да се придржава свог мандата, дефинисаног Резолуцијом 12 44 СБ УН.

Извор: Танјуг