Љиљана Јовановић

ГЛАС РУСИЈЕ И РОЈТЕРС О ОРУЖАНОМ НАПАДУ НА СРБЕ- АУДИО И ВИДЕО ЗАПИС(отварања ватре на Србе)!


Велики сукоби на северу Косова

 ГЛАС РУСИЈЕ
1.06.2012, 17:24

Велики сукоби на северу Косова

Одштампајте прилог Испричајте пријатељу Додати на блог

Српски Савет за националну безбедност окупо се на вандредно заседање ради разматрања ситуације на северу Косова и Метохије.

Јутрос су војници КФОР-а демонтирали велику барикаду поред села Рударе на северну покрајине. Ликални Срби покушали су да омету НАТО-војнике. У скупбима рањен је представник КФОР-а и минимум четворо локалних становника, мада различити извори саопштавају да је пострадалих више и позивају добровољце да дају крв. Неки рањени су пребачени у болницу, до других не могу да се пробију возила Хитне помоћи: путеве на северу Косова блокирала је мисија НАТО-а.

Руководство српских општина преговарало је са командом КФОР-а, после чега су локални лидери позвали становништво да се понаша мирно, пошто су војници спремни да отворе ватру.

Два последња дана са севера Косова стижу противречне информације: о претресима српских кућа, пребијеним женама и деци, о коришћењу бојевих метака од стране КФОР-а. Неколико чињеница потврдио је за Глас Русије очевидац догађаја, Милан Јездић, главни уредник интернет-портала Срби на окуп.

http://rus.ruvr.ru/images/flv/player.swf
Преузмите аудио фајл

По речима Милана Јездића, на месту српских барикада војници КФОР-а су поставили контролни пункт. У међувремену у околини села Рударе Срби су подигли нову преграду од шљунка, а у северном делу Косовске Митровице донета је одлука да се блокира свако кретање транспортних средстава међународних мисија. Пратимо развој догађаја.

Барикаде на северу Косова постоје од лета 2011. године, пошто су специјалци, потчињени нелегитимним властима у Приштини, уз подршку међународне мисије покушали да успоставе контролу над северним делом покрајине, насељене претежно Србима.

—————————————————————————————

———————————————————————————–

ОРУЖАНИ СУКОБ ИЗМЕЂУ СРПСКИХ ГРАЂАНА И НАТО ОКУПАТОРА НА КиМ

1 јуне 2012, Ројтерс

ФБР превод:

Борбе ван „главног града Косова“… Насиље је избило када су НАТО „мировњаци“ покушали да уклоне Српске барикаде. НАТО трупе су биле конфронтиране од стране стотина Срба који су их гађали каменицама. Као одговор на каменице, НАТО трупе су отвориле ватру из ватреног оружја и користили сузавац против (у огромној већини ненаоружаних) демонстраната. Према неким изворима неколико демонстранта је узвратило ватру из „кратког оружја“ (нужна самоодбрана- примедба ФБР редакције). Најмање три српска цивила и један НАТО војник су том приликом рањени. Срби су раније поставили барикаде у оквиру покушаја да се спречи „Косовска влада“ да успостави свој „суверенитет“ у тој (слободној) области.“ (Сара Шефер, Ројтерс)…

ВИДЕО: http://www.reuters.com/resources_v2/flash/video_embed.swf?videoId=235773991&edition=BETAUS
————————————————————————————————-

СЛЕДИ КОМПЛЕТАН „РОЈТЕРС“(БЕТА) ИЗВЕШТАЈ

1 јуне 2012, за ФБР припремила Љиљана Јовановић

„ЗВЕЧАН, Косова (Бета-Ројтерс) – Најмање пет косовских Срба и НАТО војника су рањена у пуцњави у петак, када су мировњаци покушали да разбију српске блокаде којима је блокиран саобрац́ај, како је Ројтерсу је изјавио сведок.

НАТО трупе познате као КФОР испалиле су сузавац и малокалибарским оружјем пуцале а неки демонстранти су узвратили пуцњима из пиштоља. !? Стотине Срба супротставили су се КФОР-оввим снагама у оклопним транспортерима у близини барикаде недалеко од града Звечана,у северном подручју Косова, где доминирају Срби. Срби су их гађали камењем.

„Један војник КФОР је био рањен, евакуисан је, и он је стабилан“, рекао је портпарол НАТО-а на Косову Уве Новитзки. „КФОР ц́е одговорити у самоодбрани у складу са тим, ако је то неопходно“, рекао је он не наводец́и детаље.

На Косову где је 90 одсто албанског стаановништва, проглашена је независност од Србије 2008-е. Али Срби доминирају у малом делу на северу према граници са Србијом која наставља да функционише као део српске државе, опире се напору косовске владе да прошири своју власт.

Драгиша Миловиц́, председник општине Звечан која је око 60 км (40 миља) од главног града Приштине, изјавио је КФОР је одбио да дозволи пролаз српског медицинског особља да помогне рањеним Србима. “КФОР”-ов командант ми је рекао да има овлашц́ење да користи смртоносну силу на свакога ко баца камен или користи оружје“, рекао је он Ројтерсу.

Миловиц́ је рекао да је питао Србе да се повуку и поврате мир.

Косовски Срби су поставили барикаде дуж граничних прелаза са суседном Србији прошле године, након што су власти у Приштини и Европске уније полиција и судство мисија Еулекс

Косовски полицајац је убијен у засједи и неколико цивила и војника НАТО-а повређено у сукобима који су избили током месеца.

Раније ове године, Београд је покушао да поправи односе са Косовом и пристали су да се отворе гранични прелази и успоставили сарадњу са Приштином о питањима као што су возачких дозвола и регистрације земљишта и школских диплома да обезбеди кандидатуру Европској унији.

Тадашње прозападне власти у Београду су кривили националисте из четири српске општине на северу Косова да подгревају проблеме уочи српских мајских парламентарних и председничких избора, који су завршени победом десничарског лидера Томислава Николиц́а.

Николиц́ је положио заклетву у четвртак и обец́ао да ц́е наставити напор за пријем Србије у ЕУ, али да се он никада нец́е одрец́и Косова као интегралног дела Србије.

Независно Косово је признато од стране 90 земаља, укључујуц́и САД и 22 од 27 ЕУ чланица.
(Писање Александар Васовић; Едитинг би Андрев Роцхе) (Ц) Цопиригхт 2012 Томсон Ројтерс.
(Најгоре је то што је писао Србин без условних одредница стања на Космету..)

3 replies »

 1. Привилеговане који су „слабо плаћени“, принуђени да штрајкују, пошаљите на Косово и Метохију да обиђу браћу. Уз најбољи конфор и безбедност, само да прођу. Постоје две Србије: државни незамењиви уцењивачи и осиромашени, заокупљени бригом преживљавања већински Срби, државни баласт, држава је принуђена да за ове друге формира одреде утеривача дуга. Првима мора платити колико траже а чиме су заслужили? Шта они дају за толико плаћен радни сат? Не допуштају да се пореде са просечним, пореде се са виртуелним. И центри за социјални рад штрајкују. Можда што из не пуштају на Косово и Метохију да утеше и охрабре уцвељену браћу?
  Молим надлежне да им омогући да раде свој посао иначе њихово животно опредељење губи смисао. Тако и лекари и просветни радници, дозволите им бар по месец дана да раде на Косову и Метохији, да обилазе крајњу одступницу последњу барикаду српства. Љиљана Ћуић

  Свиђа ми се

 2. Nikolicu, odmah Tadica i Borka Stefanovica na vesala pred spomenikom Bila Klintona. Iazdajnici, koliko se god krili, i misje rupe nece va sakriti. Doci ce generacija cije ste dedove izdali i pokusavate da im grobove unistite. BORKO I BORISU, ne bio ja u vasim kozama sta vas ceka…to sto je gospodja Tadic verbalno napadnuta u trgovini, borisu, to ti je opomena, probudi se i bezi i zivota Srbije i vodi tog idiota Stefanovica i ostale pomagace okupatoru…Pozdrav iz Kanade

  Свиђа ми се

 3. Све фашистичке и нацистичке земље признале !Репубљик Косово!
  Боже сачувај Србе!

  Свиђа ми се