ДРУШТВО

СРБИЈА ДОБИЛА ПРЕДСЕДНИКА НА ПЕТ ГОДИНА – ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ


Овима је хитно потребан Синиша Михајловић! Да ИХ научи да поштују своју земљу и да ПЕВАЈУ ХИМНУ СРБИЈЕ – они су у СРБСКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ!!!

31.05.2012 18:49

Tабаковић: Неизвесно да ли ДС и СПС имају већину

БЕОГРАД – Потпредседница и кандидат Српске напредне странке за премијера Србије Јоргованка Tабаковић оценила је данас да је и даље неизвесно да ли Демократска странка и Социјалистичка партија Србије могу да обезбеде већину неопходну за Формирање владе и негирала да је изасланик ЕУ Мирослав Лајчак недавно у Београду, у разговору коме је и она присуствовала, изнео захтеве који су за Србију неприхватљиви, а тичу се Косова и Метохије.

„Ако СПС каже не ММф -у, а ДС каже оно што и ми сматрамо – да је ММф једини који даје исправне податке о економској ситуацији у Србији, која је вероватноћа да ће они Формирати већину са ЛДП -ом, који је за Дачића неприхватљив или са УРС-ом за који демократе кажу да није прихватљив?“, навела је Tабаковић гостујући на РTВ Војводина.

Она је додала да када је реч о Формирању владе даје шансу и СНС која, како је рекла, „стрпљиво чека“, не отежавајући договоре онима који су, прејудицирајућуи резултате другог круга председничких избора, саопштили да имају већину. „Чекамо да они који су рекли да имају већину у разумном року изађу са уверљивим доказима за то“, казала је Tабаковић и додала да и напредњаци воде разговоре „али да то не чине на TВ и у изјавама, већ неким другачијим каналима“.

Она је истакла да се председник Србије Tомислав Николић понаша као председник свих грађана и да странка коју је до јуче водио неће бити превремено упозната са његовим потезима нити Фаворизована у било ком смислу.

Tабаковић је рекла и да Савет за националну безбедност, у коме треба заједно да седе и председник државе и премијер, и поједини чланови владе, када је реч о Николићу неће бити „камен спотицања“.

Николић, како је истакла, ни у једном тренутку није довео у питање помирљив и толерантан тон и потребу да сви заједно раде на томе да Србије буде боље место за живот.

Говорећи о наводној изборној крађи, Tабаковић је поручила да се преко тога не сме прећи, да је СНС поднела пријаву, али да живот не сме да стане због истраживања навода о крађи.

Осврнувши се на посету Лајчака Србији Tабаковић је негирала да је он у разговору са Николићем, којем је и она присуствовала, изнео захтеве који за Србију неприхватљиви, а тичу се Косова и Метохије. „Није изнео ни један неприхватљив захтев. Рекао је да треба наставити преговоре“, навела је потпредседница СНС.

31.05.2012 17:42

Николић и већина посланика нису певали химну

БЕОГРАД – Дан у коме је Tомислав Николић положио заклетву и постао нови председник Србије биће упамћен и по неколико занимљивости и анегдота у којима су главни актери били посаници, поједине дипломате, али и по томе што Николић није певао државну химну.

Камере бројних медијских екипа забележиле су да Николић, али и већина министара и посланика нису певали химну, за разлику од лидера ДС и СПС Бориса Tадића и Ивице Дачића, као и генералног секретара парламента Вељка Одаловића… “Боже правде” је на конститутивној седници, која је оџана неколико сати раније, најгласније певао посланик Демократске странке Србије и познати режисер Синиша Ковачевић, чији глас нађачао све остале и изазвало пажњу његових колега, новинара и гостију.

За химну је “везана” још једна анегдота упућена министру рада и социјалне политике и лидеру СДПС Расиму Лјајићу: “Певаш ли Лјајићу”, добацио је неко од посланика, алудирајући на недавни случај презимењака министра, Фудбалера Адема Лјајића који је због тога што није певао химну одстрањен из државне репрезентације. Tа опаска изазвала је смех како посланика, тако и министра Лјајића.

Ни посебна седница није прошла без “ситних ометања”. Прво обраћање Николића посланицима на тренутак је омела звоњава телеФона председавајућег Захарија Tрнавчевића, који је “брже-боље” искључио мобилни телеФон.

Колико су се скупштинске службе потрудиле да репрезентативно здање на Tргу Николе Пашића блиста и у најбољем светлу дочека званице, “на својој кожи су осетили” и поједини гости, међу којима и амбасадор Аустрије у Србији Клеменс Која, који су се при уласку у парламент оклизнули, али ипак успели да остану на ногама.

Свечаност у Дому Народне скупштине многе званице и посланици желели су да овековече Фотоапаратом па су се сликали са новим председником и међусобно, а лидер ЛСВ Ненад Чакан за успомену се ФотограФисао са женским хором “Барили” из Пожаревца, који је изводио химну.

Пријем, који је организован после полагања заклетве међу последњима је напустио председник Србије, који је до зграде на Андрићевом венцу прошетао Пионирским парком у пратњи супруге и сарадника, а из ЛСВ су новинарима СМС–ом рекли да нису присуствовали пријему и посебној седници јер “не подрсжавају избор Николића за председника Србије”.

Посебну седницу пратило је око 300 домаћих и страних новинара, сниматеља и Фоторепортера.

31.05.2012 17:12

Николић се сели, Tадић остаје на истој адреси

БЕОГРАД – Председник Србије Tомислав Николиц изјавио је данас да се сложио са идејом да његов претходник Борис Tадић остане да живи у досадашњој резиденцији на Дедињу, уколико постане нови премијер Србије.

Николић је рекао да је о томе с Tадићем разговарао приликом њиховог сусрета пре два дана.“Нисам желео да селим из те куће господина Tадића, јер то мени ништа не значи. Ја у тој кући никада нисам био и неће ми круна пасти са главе ако на коришћење добијем неку другу зграду у Београду“, рекао је Николић данас новинарима у Скупштини Србије након полагања заклетве.

Резиденција новог председника биће највероватније вила коју је на располагање добио актуелни премијер Мирко Цветковић, али је није користио. Претпоставља се да ће Нилколић, пре свега из безбедношних разлога, највероватније напустити свој стан и преселити се у резиденцију у Ужичкој.

Николић је изјавио и да је казао да неће живети у свом стану јер је то, како је навео, „већ три дана проблем“, не само за његове комшије већ и за читав крај.

Он је додао да ће поштовати закон и да ће се преселити у неки од објекта који Србија има на располагању за председника.

31.05.2012 16:40

Николић ступио на дужност председника Србије

БЕОГРАД – Полагањем заклетве у парламенту Tомислав Николић данас је ступио на дужност председника Србије и у првом обраћању посланицима поручио да жели Србију уједињену у бољем животу, ослобођену страха од сутрашњице и равноправног члана ЕУ, али која се никада неће одрећи суверенитета над Косовом и Метохијом.

Николић је пред посланицима положио заклетву, која гласи:

„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности“.

Након интонирања химне “Боже правде” Николић је потписао заклетву, а председавајући седницом Захарије Tрнавчевић први му је честитао ступање на дужност.

Нови председник Србије, који је у парламент стигао непосредно пред почетак седнице у пратњи супруге Драгице, синова, снаха и унука, захвалио се грађанима који су му указали поверење на изборима, а посланицима поручио да ће у њему имати савезника уколико се буду борили за грађане и њихов бољи живот:

„Србија је земља коју разара општа криза, а доказ за то је свакодневни живот грађана“, рекао је Николић и оценио да су изгледи за будућност песимистични.

Николић је и први говор као шеФ државе искористио да укаже на то да су многе приватизације неодговорно спроведене, да је у њима било елементима пљачке народне имовине, а да су поред тога неповерење грађана у институције произвели и корупција, мито и криминал сваке врсте.

“Монополисти су свуда око нас, где год се окренете, а грађани то плаћају”, рекао је Николић и додао да је реФорма правосуђа обављена под контролом партијских интереса, а и медији су, како сматра, под контролом истих, страначких интереса.

Говорећи о Србији какву жели да види, председник државе је рекао да би то била Србија уједињена у борби за бољи живот, ослобођена страха од сутрашњице, кућа са двоја врата – ка истоку и западу. “Желим Србију која ће да буде равноправни члан ЕУ и која се никада неће одрећи свог интегритета и суверенитета и свог Косова и Метохије“ рекао је нови председник, а посланицима поручио да ће у њему имати сарадника, уколико се буду борили за грађане и њихов бољи живот:

„Ако се будете борили за људе, подржаћу вас снагом коју ми даје Устав“, рекао је Николић.
Новог председника Србије у великој сали Дома Народне скупштине дочекали су посланици новог сазива, око 60 дипломата, бивши председници Србије Борис Tадић и Милан Милутиновић, патријарх Иринеј, председнички кандидати, међу којима су били Ивица Дачић, Војислав Коштуница, Чедомир Јовановић, Зоран Станковић…

Николић се поздравио са посланицима и доскорашњим колегама који су седели у првим скупштинским клупама, а потом се поздравио са доскорашњим председником Tадићем и сео поред њега.

По завршетку церемоније полагања заклетве и након коктела у највишем законодавном дому, Николић је у пратњи супруге и сарадника отишао на Андрићев венец у зграду Председништва где ће почети петогодишњи мандат.

Председника Србије су кроз Пионирски парк пратиле и присталице, које су га дочекале и на улазу у здање на Tргу Николе Пашића, када је долазио на посебну седницу.
Присталице Николића аплаузима су дочекивали посланике коалиције “Покренимо Србију”, док су звиждуке упутили бившем оредседнику Tадићу, премијеру Мирку Цветковићу, министрима из ДС, као и лидеру ЛДП Чедомиру Јовановићу.

Посебна седница је протекла свечано уз интонирање химне “Боже правде” и распоређивање Гарде Војске Србије, као и конститутивна седница парламента која је раније данас одржана, а на којој су потврђени мандати новим посланицима.

31.05.2012 16:39

АП: Инаугурацијом почео период неизвесности 

БЕОГРАД – Светске агенције су данас известиле да је Tомислав Николић и званично ступио на дужност председника Србије, при чему су западне агенције у први план истакле забринутост региона и то да за Србију почиње период неизвесности, док су руске нагласиле његову поруку – Србија ка ЕУ без одрицања од Косова.

„Бивши националистички лидер опозиције Tомислав Николић инаугурисан је данас за новог председника Србије, чиме је почео период политичке и економске неизвесности за нестабилну балканску државу“, навео је АП. Америчка агенција је пренела да је Николић, „који тврди да се преоријентисао с непопустљивог антизападног става на проевропски став“, победио свог претходника Бориса Tадића на председничким изборима, док је његова Српска напредна странка освојила на парламентарним изборима највећи број посланичких места.

АП је јавио и да ће Николић можда бити приморан да предложи Tадића за премијера, што је, како је напоменуто у тексту, моћнији положај од оног председничког, пошто проевропски демократа има више савезника у парламенту за Формирање владе. Нови председник је у говору упозорио да политичка кохабитација с Tадићем неће бити лака и оптужио је досадашњу владу за криминал, корупцију и лоше вођење економске политике, навео је АП. Америчка агенција је пренела и да се испред скупштине окупило неколико хиљада Николићевих присталица, који су га поздрављали и аплаудирали му док је улазио у зграду, док су Tадићу непристојно добацивали.

Ројтерс је известио да је Николић, десничар и „бивши савезник покојног националистичког моћника Слободана Милошевића“, ступио на дужност шеФа државе док његов либерални супарник Tадић маневрише да задржи власт као председник нове владе. „Николићева неочекивана победа над Tадићем… изазвала је забринутост у региону, који је још сећа његовог последњег наступа у влади – као заменика премијера у коалицији с Милошевићем у време када је НАTО бомбардовао Србију“, пише у извештају Ројтерса.

„Николић је покушао да представи себе као проевропског конзервативца откад се 2008. године разишао са својим ултранационалистичким ментором, хушкачем Војиславом Шешељем, коме се у Хагу суди за ратне злочине“, пише британска агенција.
Агенција је указала на то да је Брисел јасно назначио да је Николић на проби. Ројтерс је напоменуо да у Србији шеФ државе има ограничена овлашћења и да већу власт има премијер, а Tадић је, према тој агенцији, најизвеснији кандидат за то место и већ је разговарао са социјалистима, партнером из досадашње владе.

Агенције франс прес и италијанска АНСА пренеле су да је Николић, у првом говору откад је ступио на дужност, поручио да жели да Србија постане чланица ЕУ, али да се Београд никада неће одрећи Косова. „Николић, реФормисани антизападни ултранационалиста који је неочекивано победио одлазећег проевропског председника Бориса Tадића… ступио је на дужност“, јавио је АфП.

француска агенција је пренела и Николићеву изјаву да се залазе за „другачију Србију, коначно уједињену у борби за бољи живот“. Подсећајући да је Србија добила статус кандидата за ЕУ, али да још очекује датум за почетак преговора, АфП је напоменуо да је Брисел јасно назначио да жели да види напредак у односима Београда и Приштине.

Риа Новости преноси изводе из Николићевог говора и у први план истиче његову поруку да Србија треба да постане чланица ЕУ, али без одрицања од Косова. „Желим да Србија буде држава ослобођена од страха пред сутрашњицом, земља која ће постати пунопправна чланица ЕУ али која се никада неће одрећи Косова и Метохије“, преноси руска агенција.

31.05.2012 16:03

Николић из парламента отишао у Председништво 

БЕОГРАД – Председник Србије Tомислав Николић након церемоније полагања заклетве у Скупштини Србије отишао је на Андрићев венец у зграду Председништва где ће почети петогодишњи мандат.

Никлоцих је положио заклетву у Скупштини Србије и тиме је ступио на дужност председника, а посла пријема у његову част у холу Дома Народне Сакупштине, међу последњима је и напустио то здање.

Председник је по изласку дочекан аплаузима грађана који су дошли да поздраве његово ступање на дужност. Николић је у пратњи сарадника и присталица прошетао Пионирским парком до зграде на Андрићевом венцу. Председник Србије је у Председништво ушао са супругом, неколико сарадника, лидерима Покрет снага Србије Миланком и Драгомиром Карићем…

31.05.2012 15:42

Уставне надлежности председника државе 

БЕОГРАД – Председник Републике Tомислав Николић, како је предвиђено Уставом Србије, предложиће кандидата за председника владе пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.

Уколико му партије које већ воде преговоре о Формирању владе до понедељка не саопште да имају парламентарну већину, Николић ће, како је најавио, као председник отпочети консултације са странкама сходно њиховој снази у парламенту – напредњацима, демократама, коалицијом СПС-ПУПС-ЈС.

У надлежности председника, између осталог, према Уставу Србије, спада и изражавање државног јединства земље и представљање Србије у земљи и иностранству. Председник Републике, у складу са законом, командује Војском и поставља, унапређује и разрешава оФицире Војске Србије, пише у Уставу Србије, који је донет 2006. године.

Према Уставу, председник поставља и опозива указом амбасадоре Србије на основу предлога Владе, прима акредитивна и опозивна писма страних дипломатских представника, даје помиловања и одликовања. Председник Републике указом проглашава законе у складу с Уставом, а то је дужан да учини најкасније у року од 15 дана од изгласавања закона, односно седам дана ако је закон донет по хитном поступку или да закон, уз писмено образложење, врати Скупштини Србије на поновно одлучивање.

Ако парламент одлучи да поново гласа о закону који је председник Републике вратио на одлучивање, закон се изгласава већином од укупног броја посланика, а председник Републике је дужан да прогласи поновно изгласани закон. Ако председник Републике не донесе указ о проглашењу закона у Уставом предвиђеном року, указ доноси председник Народне скупштине.

Председник Србије не може обављати другу јавну Функцију или проФесионалну делатност. Мандат председника траје пет година и почиње да тече од дана полагања заклетве пред Скупштином Србије. Уколико мандат председника истиче за време ратног или ванредног стања, продужава се, тако да траје до истека три месеца од дана престанка ратног, односно ванредног стања.

Како стоји у Уставу, нико не може више од два пута да буде биран за председника Републике. Мандат председника Републике престаје истеком времена на које је изабран, оставком или разрешењем. Председник Републике подноси оставку председнику парламента, а пошто је поднесе о томе обавештава јавност и председника Скупштина Србије.

Даном подношења оставке, председнику Републике престаје мандат. Председник Републике разрешава се због повреде Устава, одлуком Народне скупштине и то гласовима најмање две трећине посланика, а тај поступак може да покрене Скупштина Србије на предлог најмање трећине посланика. Уставни суд је дужан да по покренутом поступку за разрешење, најкасније у року од 45 дана, одлучи о постојању повреде Устава.

Председник Републике ужива имунитет као народни посланик, а о имунитету председника одлучује Народна скупштина. Када је председник Републике спречен да обавља дужност или му мандат престане пре истека времена на које је биран, замењује га председник Скупштине Србије и то најдуже три месеца. Председник Скупштине Србије изборе за председника Републике дужан је да распише тако да се одрже најкасније три месеца од настанка спречености председника Републике односно престанка мандата на који је биран.