ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (8)


31.05.2012. ФБ Misa Nislija 

Од Кареје до манастира Ивирон води широк макадамски пут обасјан сунцем, али смо ми изабрали пречицу – уску, каменом калдрмисану стазу, сву у хладовини. Стаза се стрмо спушта од Кареје ка Ивирону и треба вам око сат и по лаганог хода. А онда се пред вама појави Ивирон – прекрасан манастир на источној обали Свете Горе, трећи у рангу светогорских манастира.

Стаза вас прво доведе до великог базена са водом за наводњавање огромног манастирског имања које је обрађено `под конац` – то су велике узорно преоране површине. Затим прођете кроз капију манастирског конака који је тренутно опасан скелама јер се изводе радови на реконструкцији манастирског здања. Ту је и табла на којој пише да Европска Унија финансира реконструкцију са 4,5 милиона евра. Уопштено говорећи, сви светогорски манастири су под грађевинским скелама, све се реконструише, а Европска Унија финансира већину радова. На Светој Гори електрична струја се добија или преко соларних панела (верзија од 200 вата струје, са акумулаторима и електроником кошта 3.000 евра), или уз помоћ електричних агрегата који раде на дизел гориво (ова варијанта се користи када су дани облачни или су потребе за струјом реда више киловата).

Наилазимо на старијег монаха, Григорије отпочиње разговор са њиме и обавештава нас да је тај монах `његов човек`, па ће нам отворити цркву и просторију у којој се чувају мошти светаца. А добићемо и чоколадице и бонбоне – што много цене сви монаси ма где да сам их сретао!

Црква је велика, у њој је пријатна хладовина што није ни чудо кад су јој зидови дебели бар један метар. Клањамо се иконама, а затим одлазимо у просторију са моштима – ја у свом животу на једном месту нисам видео већи број моштију светаца, сигурно их је било преко тридесет. Целивамо мошти, а онда нас позивају у гостопримницу на освежење – хладна вода и колачи су нам баш пријали. На крају смо посетили и манастирску продавницу да купимо иконице, крстиће.

Дошло је време за повратак, па смо решили да се вратимо широким путем којим стално тутње снажни џипови који вас засипају облацима прашине. После пола сата пешачења узбрдо, кад смо се већ солидно уморили, сустиже нас полупразан комби у коме су неки Грци који се враћају из Ивирона у Кареју, а возач је старији монах. Срећни улазимо у комби, и када смо после петнаест минута стигли у Кареју возач нам наплаћује 5 евра по особи – Григорије га познаје па нам каже да он тако зарађује паре за живот. А Григоријев `бизнис` за преживљавање на Светој Гори су крстићи – неко му их производи и шаље из Србије, а он то препродаје по манастирима и продавницама на Светој Гори и у Солуну.

… Наставак следи..

ОБЈАВЉЕНО:

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (7)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (6)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (5)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (4)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (3)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (2) 

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)