Бранко Гајић

ЉАЈИЋ ОДБИО ДА ПЕВА ХИМНУ, МИХА ГА ВРАТИО КУЋИ!


Турски измећар воли Србију али не воли да пева њену химну

ЉАЈИЋ ОДБИО ДА ПЕВА ХИМНУ, МИХА ГА ВРАТИО КУЋИ!

 

Честитка за Миху, пацка за педагоге у ФК Партизан и ФСС

 

28. МАЈ 2012. | 12:19 | ИЗВОР: СПОРТСКЕ.НЕТ

Адем Љајић, како јавља СОС канал напустио камп националног тима након сукоба са Синишом Михајловићем. Проблем око тога што фудбалер Фиорентине одбија да пева химну Србије…

Према информацијама из нашег табора, проблем је створен на утакмици са Шпанцима. Било је приметно да Адем Љајић не пева химну, што је Михајловић изричито тражио од играча.

Он је, како јавља дописник СОС Канала, Небојша Петровић одбио да пева химну, па је удаљен са припрема репрезентације.

Чекају се даље информације, али Михајловић је позвао Љајића и поред свега што се дешавало у Фиорентини, пре пар дана је млади играч рекао да је нови селектор најбољи са којим је радио, сада је избио кратки спој.

Њих двојица су сарађивали у Фиорентини, Михајловић је пружао шансу Љајићу, али касније га и склонио из тима, спекулисало се да је незадовољан физичком спремом и вишком килограма нашег интернационалца.

Чак му је јавно поручио да престане да једе чоколаду, али и замерио што дуго ноћу остаје будан. Све је то прошло без последица по њихов однос, али ово је много озбиљнија ствар.

Због чега се Љајић одлучио за овај потез, односно оглушио о захтев селектора мораће сам да каже. Да ли је у питању то што Србију не осећа као своју земљу или нешто друго, остаје да видимо.

Ипак, Љајић се увек изјашњавао да је Србија његова земљa, а одбацио је позиве да игра за БиХ прошле године.

*************

Наставак приче:

 Љајићево “самопоштовање“…

28. МАЈ 2012. | 16:14 | ИЗВОР: БЕТА

По доласку у Београд, Адем Љајић изнео своје виђење у вези са одлуком селектора Михајловића да га удаљи из националног тима. “Жао ми је, али морам да поштујем себе“, поручио је Љајић.

Адем Љајић рекао је данас да му је јако жао што је удаљен из репрезентације Србије зато што није хтео да пева химну, и казао је да „поштује све“, али да мора „прво да поштује себе“.

„Мени је стварно жао. Још сам под утисцима… То је живот, идемо даље. Жао ми је што се све ово издешавало…Волим Србију, хтео сам да играм за Србију од своје 10. године… Поштујем сваког, али ако не поштујем себе, онда нико више мене не може да поштује“, рекао је Љајић за Спортнеwорк по доласку у Београд.

Селектор Синиша Михајловић удаљио је данас Љајића са припрема из Швајцарске зато што играч није хтео да пева химну у пријатељском мечу против шпаније.

Михајловић је по доласку на место селектора рекао да ће тражити строго поштовање свог правилника о понашању, чија је једна од одредница певање химне пре утакмице. Тренер је тада казао да играчи морају да прихвате тај кодекс пре него што додју у тим.

„Јесмо причали о томе, али нисмо довољно. Сада смо причали и то је то“, рекао је Љајић кратко.

Разговор је тада прекинула непозната мушка особа, која је рекла да „нема изјава“, а онда одвела Љајића до аутомобила који је био паркиран у близини.

3 replies »

 1. Slobodan Jarčević, SRBI ISLAMSKE RELIGIJE

  „…Drugi veliki rodoljub među Srbima muslimanima bio je Avdo Karabegović Hasanbegov. On će, u „Bosanskoj vili“, Sarajevo, 15. juna 1898, objaviti pesmu U oči Vidova 1898. i u njoj će, pun slutnje o mogućem budućem bratoubilaštvu, preklinjati da se srpski zavičaji zagrle:
  „… Ej, Kosovo tužno i žalosno!
  Sklanjali se za visoke gore
  Jarko sunce sjetno, neveselo,
  Da ne gleda đe se braća bore?

  Ili čekaš da izgladi vrjeme
  Crne bore sa tvojega čela,
  Da na groblju praotaca svojih
  Zagrle se braća prevesela.

  Da li čekaš bratsko razbojište,
  Opet bojna truba da zatrubi?
  Ili čekaš — ah zlaćani sanci —
  Da se Prizren s Avalom poljubi?!“

  …Bez obzira što su pristalice kapetana Gradaščevića bile privržene islamskoj religiji i protivile se sultanovim reformama o proširenju prava hrišćanima, njihov pokret je imao srpsko nacionalno obeležje — borbu protiv okupatora iz Azije, oslobađanje Bosne i Hercegovine i pripajanje Srbiji. Tu srpsku svest kod muslimanskih ustanika, prepoznao je nemački istoričar i pisac Leopold Ranke. U knjizi Srbija i Turska u devetnaestom veku, Ranke će, na str. 114, navesti da su Srbi muslimani pevali:

  „Mi idemo na Kosovo ravno,
  Gde nam stari slavu izgubiše,
  Staru našu slavu prađedovsku.
  I mi ćemo na polju Kosovu
  Il’ izgubit vjeru i junaštvo,
  Ili ćemo, ako Alah dade,
  Dušmanina svoga pobjediti,
  I u Bosnu vratiti se slavno“.
  …Atmosferu srpskog rodoljublja među muslimanima Bosne i Hercegovine, krajem 19. i početkom dvadesetog stoleća, najupečatljivije prikazuje lepa lirska pesma Srbina muslimana Aliverić Tuzlaka, Amanet od đeda, objavljena u Bosanskoj vili, 1898:

  „U dolafu moga đeda
  s desne strane u pretincu,
  kad još bijah grješno d’jete
  viđah malu ikonicu.

  Prikradoh se da razgledam,
  Kakva li je na njoj slika,
  Bješe srebrom optočena
  Slika Đurđa mučenika.
  …“

  Свиђа ми се

 2. Da Adem Ljajic postuje sebe, postovao bi i zemlju i drzavu Srbiju u kojoj zivi, njezinu himnu, zastavu, grb i pravu vjeru predaka svojih. Odbijauci kao musliman da pjeva himnu zemlje svoje, on je samo javno potvrdio svoje neprijateljsko opredelenje prema domovini svojoj i drzavi Srbiji u kojoj zivi. Zato cestitamo selektoru Sinisi Mihajlovicu na njegovoj odluci da udalji Ljaijica iz tima Srbije, jer isuvise dugo Srbi u naivnosti svojoj u njedrima svojim ljute guje (zmije) gaje!

  Свиђа ми се