ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (7)


27.05.2012. ФБ Misa Nislija 

Нешто са Григоријем, нешто без њега, обишли смо пешице Кареју и њену околину. Посетили смо кућицу -монашку келију- у којој је анђео диктирао монаху текст песме ДОСТОЈНО ЈЕСТ. Присуствовали смо предивном рађању сунца из мора на истоку Кареје. Пили смо манастирско црно вино и слушали тишину ноћи и гледали светла у даљини са острва Тасос.

Кареја је административни центар Свете Горе. Ту је зграда Протата – владе Свете Горе. У Протат улази по један од представника четири манастира – Велике Лавре, Ватопеда, Ивирона и српског Хиландара, а на челу владе се сваке године смењују представници поменута четири манастира.

Присуствовали смо јутарњој служби и целивали чудотворну икону ДОСТОЈНО ЈЕСТ у Саборном храму преко пута зграде Протата.

Посетили смо испосницу Светога Саве у којој се он подвизавао и написао своја највећа дела о организацији живота и рада у манастиру и о организацији власти у држави.Да бисте посетили испосницу морате упорно и дуго да звоните на улазу, све док се не појави монах који брине о испосници или његов помоћник. Док нас искушеник-помоћник- служи хладном водом, локумом и парчетом укусног колача молимо га да седне заједно са нама, нашта он одговара `да нема благослов` да седи и разговара са посетиоцима. Тако је то у монашком животу – све се ради по допуштењу, БЛАГОСЛОВУ, старешине или духовника (духовник је обично старији искусни монах кога зову СТАРЦЕМ).

На десет минута од центра Кареје налази се најмлађи манастир на Светој Гори – Кутлумуш, али је његова црква била затворена у време када смо га посетили. У Кутлумушу можете такође да потражите место за преноћиште у Кареји.

Присуствовали смо јутарњој служби и литургији у огромном здању цркве СветоАндрејског скита, и целивали смо мошти Светог Андреја. Изненадили су нас савремени терени за фудбал и кошарку у порти цркве, али нам рекоше да је у конаку Св. Андрејског скита смештена и зграда Богословије, па будући свештеници треба и физички да се рекреирају. Скит Св. Андреја припада манастиру Ватопед и у њему осим монаха Грка има и Енглеза, Финаца …

… Наставак следи..

ОБЈАВЉЕНО:

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (6)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (5)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (4)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (3)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (2) 

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)