АУТОРИ

Б. ГАЈИЋ: „ПСИХОПАТЕ (ОПЕТ) У РЕДУ ЗА ФУНКЦИЈЕ“


Бранко Гајић, лични став

Влада ни на помолу а постизборно мешетарење је у пуном јеку

ПСИХОПАТЕ (ОПЕТ) У РЕДУ ЗА ФУНКЦИЈЕ

Где су психопате-социопате и хоштаплери, ту су и каријеризам, изигравање закона, корупција, крађа, мобинг и друга зла

Скупило се друштво акшамлија

Изборне кампање и избори су завршени. Рок за формирање владе тече а класична политичка организација, коју чине Курта, Мурта, Лева и Десна Потркушица, Леви и Десни Провокатор, Леви и Десни Фолирант итд., гледа да што више извуче од ових избора.

Политичка алтернатива, углавном умрежена са друштвеним групама, оно ново и оно треће у које је народ полагао наду у промене и које му је додатно изгустирало политику, кевће на једну или другу страну. Али, пас лаје ветар носи…

Обичан свет, онај који се не познаје већ подразумева, онај који се у свом јаду забавио; онај који или није изашао или је преко оне ствари изашао на други круг, онај који је у кутије убацивао празне листиће, листиће са путачама, листиће са својим написима, листиће са заокружена оба кандидата, листиће које зову бели листићи; онај свет који ради, решава своје проблеме и на леру, дискретно, са знатне дистанце, прати шта се дешава на политичкој сцени јер зна да било шта што се дешава после избора везано за изборе нема везе са њима.

А тамо негде, из кулиса и далеко од очију и ушију јавности, у вечерњим сатима, скупља се друштво акшамлија и прави све могуће и немогуће кадрвовске комбинације.

Стара клапа и нова подела изборног плена. Ратне секире се закопавају. Као да није било разлика и сукоба. Као да није било пљувачина и увреда чији се расплет у витешка времена завршавао двобојем а касније судским пресудама. Пред похлепом за влашћу која надмашује основне егзистенцијалне потребе све пада у воду. Какав ли је то мраз кад миш и мачка спавају заједно­? Све разлике нестају. Сви постају исти: ловци на функције, лешинари који круже над пленом.

На талону, поред мандатара, односно премијера су министарски портфељи и министарства са бројним државним секретарима, заменицима и помоћницима министара, начелницима а затим директорске и друге функције у областима које покривају одређена министарства. На локалу је иста ствар.

Ако бисмо пописали све изборе, именовања, постављења и разрешења која се појављују у Службаном гласнику РС и службеним гласилима локалне самоуправе, добили бисмо једну стравично дугачку листу функција и функционера, или што би е некада звало носилаца јавних функција.

Нушић и остали сатиричари се у гробу преврћу

Нушић и остали комедиографи и сатиричари с краја деветнаестог и почетка двадесетог века се сигурно преврћу у својим гробовима, наизменично зацењују од смеха и, не да повраћају, већ бљују од гађења… Јер, обреновићевска малограђанска Србија у односу на овај неолиберални политички куплерај му дође као манастирско братство.

Све почиње од састава коалиције, величине већине која се прави и расподеле мандата. Ако се направи велика коалицију од СНС и ДС, око половине партократа у жутом и црвеном дресу губи функције а на њихово место долазе партократе са плавим дресом. Ако се у коалицију укључи и СПС са ПУПС-ом, онда нешто већи број задржава фотеље и нешто мањи број долази уместо одлазећих. А ако се ту укључи још и ЛДП, Муртини ће поставити питање смисла изборне победе… Јер, ни један крсташки или сличан поход не иде без плена као обећане награде. А за идеале, јасно је, гину будале.

Не бојте се, неће ту бити губитника. Измислиће се нове функције и нова радна места без описа посла и за мало са истом платом, тако да вертикално може да се падне само пола степеника ниже. Један број ће се хоризонтално померити. Један број ће отићи и у пензију захваљујући времену проведеном у парламенту.

А тек амбасадорске функције…

Поред јавних предузећа и јавних служби, ту је и привреда. Менаџерске и саветничке функције чекају. Има још доста Колубара, ЕПС-ова, Азотара Панчево, Галеника и сличних страначких феуда. Да парадирају и позирају, могу. То једино и знају. И да муљају и мешетаре. Организација процеса рада и тржишно пословање? Што ће им та знања и способности када је тржишна утакмица фингирана и нерегуларна. Њихова прћија звана Држава упумпаће нове милионе евра, наравно из зајмова под неповољним условима…

Нико или скоро нико се неће вратити у своју струку јер је огромна већина право из обданишта или из школе упала у функционерске фотеље, без дана радног стажа у струци.

Дакле, морални суноврат. Јер, падају у воду и страначки програми и све изборне пароле и све изборне приче. Пуј пике, не важи.

Изборни неморал је врх леденог брега, док се већи, неоткривени део дешава између избора.

О психопатама-социопатама и хоштаплерима као типичном профилу личности класичног политичара

Избори и постизборна грабеж за функције су прилика да отворимо очи и видимо кристално јасно да они у својој пракси гурају једну неадекватну причу, причу која нема везе са стварним проблемима и битним питањима која представљају интерес народних маса. Све се ради у име народа а против народа. Све је фарса. Извесно је једино благостање ове политичке класе. Живот иде другом страном улице и то у супротном смеру. Као у оној народној Шором шајке а Дунавом чезе.

Тако долазимо и до безрезервног утиска о политици и политичарима као једној неморалној делатности и једном неморалном занимању и, част изузецима, прибежишту одређених профила личности: психопата-социопата и хохштаплера. Или још прецизније, о психопатама-социопатама и хохштаплерима као типичном профилу личности из ове бранше.

Да бисмо ствари разумели до краја, погледајмо две дефиниције психопата и једну дефиницију хохштаплера.

ПСИХОПАТА ИЛИ СОЦИОПАТА је назив за особе оболеле од антисоцијалног поремећаја личности. Они нису психички или физички болесни, већ имају крива морална и остала уверења. Непознати су им осећаји кривице, сажаљења, кајања итд.

Психопата или социопата је агресиван и арогантан према жртвама, а према осталима драг и љубазан; хладан и прорачунат; добар глумац; не признаје законе и моралне норме; склон криминалним активностима; они који га открију одмах постају његове жртве и сва своја (не)дела пребацује на њих; не показује емпатију, сажаљење и кривицу (Википедија).

ПСИХОПАТА КАО ТИП РУКОВОДИОЦА – МЕНАЏЕРА доживљава сва остала људска бића искључиво као објекте. Када се психопата потруди он може да буде шармантан као продавац, али у души остаје безосећајан као генерал и окренут искључиво сопственим интересима као дете из вртића. Оно што је посебно занимљиво код психопата је то што су, иако потпуно оперисани од емпатије, веома вешти у разумевању људских емоција и ту вештину интензивно користе у манипулацији људима (Милан Кукрика, еМагазин).

ХОХШТАПЛЕР (нем. Hochstapler) лице неодољиво склоно вршењу превара, онај који отменим држањем прави утисак углађена и отмена човека и тако успева да се увуче у тззв. боље друштво и да врши преваре, отмена варалица, отмени пробисвет (Вујаклија ЛЕКСИКОН).

Џон Кларк, професор психологије на унуверзитету у Сиднеју урадио је Водич за препознавање психопата на послу, који се поклапа са напред реченим. Др. Кларк упозорава како најмање један посто запослених показује овај поремећај, што и није тако пуно, али проблем је у томе што «корпоративна етика» («етика» глобалних компанија, п.а.), која се глобално шири као куга, подстиче понашање које погодује психопатском.

Где су психопате-социопате и хоштаплери, ту су и каријеризам, изигравање закона, корупција, крађа, мобинг и др.

И ту је проблем, у кадровској селекцији, у проходности психопата на државне и политичке функције и позиције са посебним овлашћењима. А онда долази и све друго, њима иманентно:

– каријеризам и негативна селекција кадрова,

– изигравање закона и разлаз формалног и фактичког,

– корупција и крађа државне имовине и друга зла,

– крађа директна или кроз намерно промашене инвестиције,

– мобинг, односно психички терор, односно злостављање на раду и маса понижених и оболелих,

– итд.

Дупеувлакачи напред, остали: СТОЈ

Сваки функционер бира себи нове, лојалне сараднике. Та лојалност се тражи на трећу или четврту децималу као да се ради о питању живота и смрти. Међутим, животна збиља убрзо показује да се не ради ни о каквој успешности заједничког подухвата већ о статусном праву да сваки функционерско-руководилачки ниво има своју дворску свиту на којој ће тренирати хијерархију, некада строгоћу а некада лажно милосрђе.

Шта ћеш, онај виши врши избор оних нижих, бира себи сараднике. Што мање свога ја, то боље за онога који хоће да остане у том колу или да уђе у њега. Опробане формуле успеха су и даље на снази: увући се у задњицу вишој позицији, поткупити вишу позицију, сплеткарење против колега на истом нивоу, уценити оне на нижој позицији, …

За утеху онима на нижим лествицама, и они на највишим функцијама морају некоме да се увлаче у задњицу. Поред страних амбасада и њиховог особља, из Европе стижу разни емисари са пакетима уцена.

Помоћу власти до капитала и помоћу капитала до власти

А када е добије власт, окреће се плоча. Власт и служи да би се изигравали закони, крало, корумпирало. Помоћу власти до капитала а затим помоћу капитала до још веће власти и тако у недоглед спиралом зла.

Одмах од понедељка, чим су били познати резултати другог круга, кренуло је мешетарење око јавних набавки, обнародовани су професионални утеривачи дугова, почео је психо-садистички пир над радницима, …

Власт у рукама психопата је опасно оружје

Добро. Шта је, ту је: каријеризам, изигравање закона, корупција и др. Спаса нам нема а пропасти нећемо. А и када се пропада, нека се пропада отмено…

Пропадање за некога отмено а за некога, за масу болно. Болно још више јер је од милион и нешто запослених, сваки други је под психичким терором, мобингом.

Добили смо закон о спречавању мобинга и правила понашања, који је првенствено усмерен на запослене и хоризонтални мобинг, и тиме на посредан начин добили признање да директори, односно одговорна лица код послодавца имају дискреционо право и да злостављају.

Власт, моћ, односно овлашћења у рукама психопата су опасно оружје. Неограничен је њихов репертоар метода и средстава малтретирања и невероватна упорност у прогону, на једној страни, и у корупцији или уцени свега око себе, на другој страни, како би несметано и некажњено вршили свој пир. Постоји и тип личности спремне на борбу, која се не предаје, али овде се ради о неравноправној борби. Запослени је беспомоћан јер изнад и наспрам себе има психопату наоружаног овлашћењима. Где су психопате у фотељама, запослени су на боловању или болници

Дакле, ништа ново. А и не може бити ништа ново са старим кадром, старим циљевима, старом органбизацијом и старим правилима понашања.

Психопате-социопате и хохштаплери, част изузецима, опет чекају у ред на функције.

2 replies »