ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (6)


27.05.2012. ФБ Misa Nislija 

Око Поднева ферибот Св. Пантелејмон стиже у луку Дафни. Сви путници напуштају брод и ужурбано крећу да заузму место у једном од два аутобуса паркираних у луци. Велика је гужва, па нас обавештавају да ће се један аутобус вратити поново по преостале путнике.

Улазимо у кафић и наручујемо кафу за освежење. У луци Дафни је полицијска и царинска испостава, поменути кафић и мноштво продавница са иконама, крстићима, бројаницама, разгледницама светогорских манастира и мапама Свете Горе.

Стиже и обећани додатни аутобус, сви преостали путници заузимају места и плаћају по 3.5 евра за вожњу од 45 минута до Кареје.

У Кареји нас дочекује монах Григорије, син моје свастике који већ десетак година живи на Светој Гори. Распитује се за родбину у Нишу, радосни смо што се видимо, каже да је у малом скиту у коме сада живи за нас спремљена чувена грчка мусака и салата са пуно маслиновог уља.
Старешина скита је отац Михајло који је због болести одсутан, али су ту Григорије, отац Гаврило (Грк), Румун Тодор и Албанац Бериша. Скит је у подножју великог скита Св. Андреј у коме увек има места да се преноћи. Иначе, на Светој Гори је уобичајено да вас приме у госте на пар дана, при чему су храна и преноћиште бесплатни. Гости на ово гостопримство одговарају тако што оставе прилог манастиру или купе неку иконицу, бројаницу, крстић у манастирској продавници.

… Наставак следи..

ОБЈАВЉЕНО:

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (5)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (4)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (3)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (2) 

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)