Биљана Диковић

Биљана Диковић о догађајима у манастиру Вазнесење 25.05.2012 – Ово је била реприза Дубоког потока!


Биљана Диковић:

Ово је била демонстрација силе епископа Хризостома. Познато је да је овчарско – кабларска клисура са својих 12 манастира друга србска Света гора, душа србске духовности. Намера је била да се поступком према мати Јелени и њеном сестринству „бесно, јасно и силеџијски“ поручи осталим монашким породицама да им ни случајно не падне на памет да исто учине, тј. да одаберу да чувају чисту веру, Светосавље, неизмењену литургију коју су својим животом записали „неизмењену литургију коју су записали Свети – Јован Златоусти, св. Василије Велики и служили св. Николај Жички, Јустин Ћелијски и остали свети – а да их сада неки обични људи по наредби неког тзв.владике мењају…

Нарочито се порука односи на то да се Владика Артемије не сме следити и одабрати за духовника јер он је на том путу Светосавском и исто тако, као и Мати са својим сестринством прогоњен јер је одбио да „мења веру за вечеру“… и учествује у циркусу који се данас прави у цркви у Србији: посебно се народу говоре неистине о томе шта јесте и шта није – и под плаштом СПЦ „дебело наплаћују услуге свештеника“ – ко нема пара не може се ни венчати, ни крстити, ни кућу освештати… Сиромашни народ верни, кога је ова држава наопаком политиком довела до дна егзистенције и голог опстанка, тако мора да без „касе и пдв-а“ плаћа „по тарифи“, а да би се имало за скупе куће, аутомобиле и раскалашан живот људи који се зову свештеницима СПЦ данас у Србији. Народ није луд, а ни ћорав, а празан стомак боље види и јасније драга наша браћо, и нема дванаест година да може са њим да се манипулише, бар овима који су били сведоци овог догађања у манастиру Вазнесење.

Страшно је то што су свештеници, по налогу Хризостома дошли да малтретирају монахиње и народ! Двадесетак мирјана који су били у манастиру, а претходно дошли да помогну око манастирске славе и задржали се на манастирским послушањима, после вечерње службе седели су са сестринством у манастирској трпезарији и читали молитве када су упали свештеници жичке епархије по налогу епископа Хризостома и прекинувши њихову молитву, захтевали од њих да напусте манастир. Пошто су одбили да изађу, поједина братија и сестре су легли на под, неки су се држали за комаде намештаја… Али, то није спречило свештенике да наставе избацивање – ломећи намештај и бацајући столове, они су подизали људе са пода држећи их за ноге и за руке, и вукући их по земљи и блату избацивали из манастира. Један брат и Христу ми је лично потврдио да га је један од свештеника ударио ногом у главу! Том брату су одузели и један телефон који му накнадно није враћен.

Страшно је било видети ту сцену – свештенство на силу избацује народ из манастира вукући људе по земљи… видети људе поцепане, блатњаве, како се опиру и не желе да напусте свој манастир…

Сестра у Христу Снежа, која је све време била уз мати Јелену, сведочи нам да су свештеници беснели у трпезарији, викали, почупали Мати игуманију – буквално је износећи из трпезарије, вукући је за камилавку… Сестра је у једном тренутку помислила да ће тако удавити игуманију Јелену … вукући је за ноге и руке и по земљи одвукли су је изван трпезарије…

Свештеници су разгртали народ буквално довлачећи људе (мирјане) до капије одакле их их је преузимала полиција. Иначе, полиција није улазила у манастир – наоружани полицајци су све време стајали испред манастирске капије. Полицијска марица је највећи део времена била паркирана испред манастирске капије где се и догодило хапшење брата Милоја!

По речима полицајаца они су добили налог да не дозволе народу да уђе у манастир. Прилази манастиру били су блокирани. На путу који води ка манастиру зауставила нас је полиција – „ми имамо налог, не можете да прођете! Ни пешке!“ Људи који су се упутили ка манастиру питали су их – Због чега нам ограничавате слободу кретања… зашто браните народу да прилази манастиру… по чијем налогу? Ко може народу да забрани да дође до свог манастира?

Страшно је чути од свештенства (и полиције) да се тако врши „примопредаја“! Да се спор решава на такав начин да се народ и монаштво истерује из цркве! Зар нема начина да се на други начин разреше настали проблеми… зар не постоје прописана правила о поступању у цркви у сваком спору… чак и у ситуацији када монаси или монахиње нису у послушности црквеним властима… Чему та „брза брзина“ којом су се ови догађаји одиграли?

Отац Сава је умео да громко прича, да то делује као грмљавина, али његова грдња била је родитељска, препуна љубави и без трунке осуде, и пријала је души, више него ма чије похвале. Свака његова поука била је препуна мудрости, дар од Господа, разумљива сваком и најпростијем човеку, и више од ма какве философије.. Волела бих да га сада чујем, шта би он на све ово рекао… Како би на срце сада привили топле речи његове утехе, на ово сведочење вере. Надамо се само да смо достојни да следимо пут вере који је он утабао, да не сагињемо главу пред злочинима против ње, већ да дигнуте главе исповедамо истину…

Свеопшти горки утисак након ове вечери – ово је била реприза Дубоког потока!

– Преосвештени владико, с обзиром на отворено декларисање патријарха Иринеја као екуменисте и пацифисте, и на одобравање ове јереси и безакоња које се спроводи у нашој Цркви од стране појединих пастира, архијереја, намесника и пароха, не пристајући на ту јерес и чувајући своје душе од ње, ми доле потписани се од ње и од оних који је посредно или непосредно подржавају, ограђујемо. Пошто се Ваше преосвештенство ничим не ограђује од поменутог јеретичког отуђења административног врха СПЦ, већ, напротив, спроводи богослужбене реформе, које су као црквенорушилачке новотарије претходница у улазак цркве у духовну тмину, богоодступничке јереси и екуменизма – рекла је у саопштењу епископу жичком Мати игуманија Јелена.

Разлог зашто се прогањао владика Артемије и монаштво и верници данас, је у изјави мати Јелене из Вазнесења, ко буде хтео нека чује…
Питање за попове који су стали у одбрану оваквог чина зашто је полиција одузимала мобилне од верника који су сликали и снимили шта су унутра радили монахињама и верном народу и све брисала – ШТА КРИЈУ???
Одговор је више него јасан – ИСТИНУ, али су мало заборавили да се истина не може сакрити – не могу избрисати НАРОД – људе који су били ту, жива бића – они сведоче.

„Заповест је Господња, да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Кад је у питању вера, нико нема право да каже – Ко сам ја? Нема право ни свештеник,…ни владар,…ни земљоделац,…ни бескућник који једва долази до дневног следовања. Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати, а ти да останеш нем и незаинтересован“? (Свети Теодор Студит).

Фотографије и видео – манастир Вазнесење 25.05.2012.


… а  зашто је Мати игуманија Јелена одлучила да се обрати верницима и објави да неће да буде у овој и оваквој СПЦ можете чути сами:

6 replies »

 1. CВЕТИ АНАТОЛИЈЕ ОПТИНСКИ О ХРАБРОМ ИСПОВЕДАЊУ ВЕРЕ

  „Чедо моје, знај да ће у последње дане настати времена тешка, како говори Апостол.

  И, гле, због оскудице у побожности, и у црквама ће се појавити јереси и расколи, и као што су предсказали Свети Оци, тада на архијерејским престолима и у манастирима неће бити људи опитних и искусних у духовном животу.

  Због тога ће се јереси ширити посвуда и преластиће (обмануће) многе.

  Непријатељ рода људског дејствоваће лукаво да би, ако буде могуће, на јерес навео и изабране.

  Он неће почети да грубо одбацује догмате о Светој Тројици, о божанствености Исуса Христа, о Богородици, него ће неприметно почети да унакажава Предање Светих Отаца од Духа Светога – учење саме Цркве.

  Довијања непријатеља и његове «типике» приметиће веома мали број њих који, оних који су најискуснији у духовном животу. Јеретици ће завладати Црквом, свуда ће поставити своје слуге и побожност ће бити занемарена.

  Али Господ неће оставити слуге Своје без заштите и у незнању. Он је рекао:
  «По плодовима ћете их познати».

  И ти по плодовима, тј. по деловању јеретика, настој да их разликујеш од правих пастира.

  Ти духовни лупежи, који раслабљују духовно стадо «не улазе на врата у тор овчји него прелазе на другом месту», као што је рекао Господ, то јест, ући ће на незаконит начин, уништавајући насиљем Божије уставе. Господ их назива разбојницима.

  Заиста, њихова прва дужност је прогањање истинитих пастира, њихово затварање, јер без тога се не може ни стадо разграбљивати.

  Зато, сине мој, кад у Цркви видиш поругање божанственог чина, отачког Предања и Богом установљеног поретка знај да су се јеретици већ појавили, мада ће можда до одређеног времена скривати своје зловерје, или ће неприметно унакажавати божанствену веру, да би боље успели, обмањујући и варајући неискусне.

  Прогањаће не само пастире, него и слуге Божје, јер ђаво, који руководи јересју, не трпи благочашће.

  Као вукове у овчјој кожи препознај их по њиховој гордељивој нарави, сластољубљу, властољубљу – то ће бити клеветници, издајници, који свуда сеју мржњу и злобу, зато је Господ и рекао да ћемо их по плодовима познати. Истинске слуге Божије су – смирене, братољубиве и Цркви послушне.

  Велике притиске од јеретика трпеће монаси и монашки живот тада ће бити изругиван. Осиротеће обитељи, смањиће се број монаха.

  Који остану трпеће насиље.

  Ови мрзитељи монашког живота, који имају само изглед побожности, настојаће да иноке превуку на своју страну, обећавајући им заштиту и световна добра, а претећи изгнањем онима који се не покоре.

  Од ових претњи малодушни ће бити веома понижени. Ако доживиш то време, сине мој, радуј се, јер ће тада верници, који не буду имали других врлина, венце добијати само за стајање у вери, по речи Господњој:
  «Сваког, ко Ме призна пред људима, признаћу и Ја пред Оцем Својим Небеским».

  Бој се Господа, сине мој! Да не изгубиш припремљени ти венац, да не будеш одбачен од Христа у таму најкрајњу и муку вечну.

  Храбро стој и у вери и, ако је неопходно, с радошћу трпи и прогоне и друге невоље, јер ће са тобом бити Господ… и свети Мученици и Исповедници са радошћу ће гледати на твој подвиг.

  Али, тешко у те дане монасима, који су се везали за имање и богатство и који због љубави према комфору буду били ради да се подчине јеретицима. Они ће успављивати своју савест, говорећи:
  «Сачуваћемо и спасићемо манастир и Господ ће нам опростити».

  Несрећни и заслепљени, уопште ни не помишљају на то да ће преко јереси и јеретика у манастир ући и демони, и тада она више неће бити свети манастир него – голе зидине, од којих ће занавек одступити благодат.

  Али, Бог је јачи од врага и никад неће оставити слуге Своје и истинских хришћана ће бити до краја света, али ће они бирати усамљена, пуста места.

  Не бој се невоља, него се бој пагубне јереси, јер она одгони благодат и одваја од Христа.

  Зато је Христос и заповедио да јеретика сматрамо као незнабошца и цариника.

  И тако, крепи се, сине мој, у благодати Христа Исуса, са радошћу хитај на подвиг исповедништва и подношења страдања, као добри војник Исуса Христа (2 Тим. 11,1-3), Који рече:
  «Буди веран до смрти и даћу ти венац живота» (Отк. 2,10).

  Њему са Оцем и Светим Духом част и слава и сила у векове векова. Амин.“

  Свиђа ми се

 2. Помоз Бог !
  Начин борбе против екуменизма, пацифизма и папизма ако га у тако великој мери (као што се прича) уопште и има у Српској Православној Цркви није овај који воде монах Артемије и ова игуманија. Требало је остати под окриље Српске Православне Цркве и изнутра се борити са свим негативностима ако их има и прихватити сваку одлуку Синода СПЦ па макар она била и неправедна. Сетимо се многих примера у историји Православне Цркве (Свети Максим Исповедник, Свети Јован Златоусти, Свети Марко Ефески, Свети Нектарије Егински итд) када је већина грешила али и поред тога она исправна мањина није напуштала Цркву НИКАД већ се са „заблуделом“ већином борила у оквиру Цркве и на крају уз Божију помоћ однела ПОБЕДУ ! Овим начином борбе (прављењем „епархије у егзилу“ или тзв. „катакомбних цркава“) је направљен раскол а и сви они који су кренули овим путем одоше путем који је у најмању руку опасан да не напишем нешто горе. Молим се Богу да Синод СПЦ позове и монаха Артемија и све монахе и монахиње које су уз њега да се врате под окриље СПЦ, то је сада једино решење најбоље за све верујуће Православне Србе. Борба против екуменизма и папизма се МОРА и ТРЕБА наставити али САМО под окриљем СПЦ никако другачије.
  Многима се ово неће свидети али морао сам да напишем.
  Свако добро од Господа.

  Свиђа ми се

 3. Ко је одобрио акцију полиције? Зар је могуће да НИКО није поставио ово питање Дачићу? На основу чега? Како неко може да забрани прилаз верницима манастиру, а да истовремено то дозволи туристима?
  Шта се БРЕ ово дешава?
  СВЕОПШТИ ХАОС обузима ову државу!
  А председник се захвалио Богу на победи…

  Свиђа ми се

 4. Демон улази у наше манастире и цркве. Јерес користи и репресивну силу. Народ колико је свјестан ове чињенице толико ће остати Божји.

  Свиђа ми се