ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (5)


23.05.2012. ФБ Misa Nislija 

Ферибот Св. Пантелејмон пали своје снажне моторе у 9:45 и креће дуж западне обале Свете Горе. Али, постоји нешто што надјачава хуку бродских мотора – то је јато галебова које кружи око ферибота и од путника очекује да им баце храну, при томе силно крештећи. Неки су се толико одомаћили да путницима, у бришућем лету, узимају комадиће хлеба директно из руке.

Гледам путнике око себе – 50% су бучни Руси са фотоапаратима (снимање камером је забрањено на Светој Гори!), 20% су монаси који преврћу бројанице у својим рукама, 20% су Грци (они фериботом могу да превозе и своје аутомобиле), а преосталих 10% су Срби, Румуни…
Руси осим фотоапарата носе и мотке са шиљатим металним врхом које су купили у Уранополису (цена 7 – 15 евра, има разних модела). Зет и ја смо се одлучили да штапове сами изрежемо од светогорског шибља – почетак је маја, сунце пече, а змије (претежно поскоци) воле да се сунчају па можете случајно да их нагазите – зато је добро имати штап при руци.

Цела површина Свете Горе (неких 330 квадратних километара) припада манастирима. То су непрегледне шуме и маслињаци повремено испресецани стазама и калдрмисаним путевима. Ником се не препоручује да пешачи сам по Светој Гори – пре пар година сам са пријатељем кренуо пешице из манастира Есфигмен према Ватопеду и после три сата пешачења поново смо се нашли тамо одакле смо и кренули – велика је шанса да се у тој џунгли залута!

Осим организованог живота у манастирима, живи се и у мањим монашким заједницама – скитовима са по неколико монаха у њима, а они монаси који се одлуче за усамљенички испоснички живот најчешће одлазе у најсуровији јужни део полуострва – тзв. Каруља.

Осим пешачења путује се и мазгама и манастирским џиповима, а око административног центра Кареје постоји организовани аутобуски превоз до већих манастира. Од луке Дафни према југу возе бродићи и мањи ферибот Св. Ана.

… Наставак следи..

ОБЈАВЉЕНО:

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (4)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (3)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (2) 

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)