ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (4)


23.05.2012. ФБ Misa Nislija 

Света Гора (планина Атос, трећи прстен Халкидикија) је монашка република која ужива потпуну аутономију загарантовану уставом Грчке. Полуострво је дугачко 40 км и широко десетак километара. У његовом централном делу уздиже се моћна планина Атос са највишим врхом 2033 м изнад нивоа мора.
Први монаси на Светој Гори појавили су се у 7. веку, а већина манастира је изграђена у 10.веку. Монаси и њихови манастири од самог почетка уживали су подршку Византијских царева, који су још тада доделили аутономију монашкој републици.
На Светој Гори забрањен је приступ женама, па чак и животињама женског пола. Толеришу се кокошке (због јаја) а мачке се саме сналазе – па манастири повремено моле госте да мачке поведу са собом у Уранополис.
У 14. веку Света Гора почиње да доминира као религиозни центар православног хришћанства.

Данас на Светој Гори има 20 активних манастира, од који су четири најважнија и дају представнике у светогорску владу(тзв. Протат) – то су Царске Лавре чији је поредак тачно утврђен.
На првом месту је најстарији и највећи манастир на Светој Гори – Велика Лавра на крајњем југоистоку полуострва, други по значају је Ватопед, па Ивирон, а четврто место заузима српски Хиландар. Сви манастири су грчки, осим српског Хиландара, руског Пантелејмона и бугарског Зографа.
Већина манастира смештена је на западној и источној обали полуострва.

Наш Хиландар се налази на североисточном делу Свете Горе и има два пристаништа – Јовањицу на западној обали и Арсану на источној обали полуострва.

Монашка влада борави у Кареји – административном центру Свете Горе, а најближе Кареји је пристаниште Дафни на западном делу полуострва. Дафни је и крајња тачка до које се стиже фериботом Св. Пантелејмон.

… Наставак следи..

ОБЈАВЉЕНО:

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (3)

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (2) 

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)