Бомбардовање

ФБР Фељтон- Б. Станић: „У загрљају Милосрдног анђела (18)“


Бранко Станић

У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (18)

Невоља нас Срба је што се свакој генерацији догоди нешто што будуће не смеју да забораве. И у тој, све удаљенијој, 1999. години догодило се нешто што исто тако не сме да се заборави, или мора да остане у сећању. Свеједно шта, ал’ изађе на исто. Била је то година, пред само пролеће, када су се на остатак осакаћене и онемоћале Југославије удружено обрушиле највеће силе света. Недељама су систематски са неба истресали на хиљаде тона челика у разним експлозивним облицима. Потресала се Србија и Црна Гора, заједнички, по ко зна који пут.

Управо о томе, шта још не сме да се заборави, говори овај дневник, који није ни писан с намером да буде дневник, већ је настао из сасвим других побуда.

Када је почело бомбардовање моја колегиница слала је поруке са мог рачунара својој сестри, која је са супругом и децом у то време била у Боцвани, на југу Африке. Било су јако забринути због ствари које су нам се дешавале, а удаљеност је још више појачавала њихову бригу. И како колегиница није увек била у могућности да долази и јавља се ја сам повремено почео, иако нисам познавао ни њену сестру, а ни зета, да им пишем шта се дешава у нашем крају, у Србији, у Југославији… Касније сам писао све више и тако су настали ови записи који су заправо сведочанство о „милосрђу“ нових кројача света.

Пробијен је звучни зид

Субота, 5. јун 1999. године

Пре више година у Србији се догодио НАРОД, а овог пролећа 1999. године догодио се НАТО. Или је можда боље рећи: На Балкану догоди се НАТО!

ПОЛИТИКА од 4. јуна тек на осмој страни, и то у доњем десном ћошку, доноси чланак, наизглед наиван, мада заслужује боље котирање:

ОДЛУКА СВЕТСКЕ ТРГОВИНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ НА ЗАХТЕВ САД

„С А Н К Ц И Ј Е П Р О Т И В Е В Р О П С К Е У Н И Ј Е“

СТО прихватила увођење санкција против Уније због забране увоза меса говеда којима се дају хормони. – Одобрење оба захтева – по процедури у СТО – донето истовремено и аутоматски

Женева, 3. јуна (АП)

Светска трговинска организација (СТО) прихватила је данас захтев САД И Канаде о увођењу санкција према Европској унији због забране увоза меса говеда којима се дају хормони.

На састанку одељења СТО за сређивање спорова дат је и пристанак да се на захтев ЕУ оснује неутрални арбитражни одбор који ће утврдити колика је штета нанета САД и Канади том забраном. Тај одбор треба да поднесе извештај до средине јула, а потом би требало да буду уведене санкције.

По процедури СТО, одобрење оба захтева донето је истовремено и аутоматски.

САД желе да уведу казнене царине од 100 одсто на извоз из Уније у вредности од 202 милиона долара, колико процењују губитак због забране уведене пре 11 година. Канада је запретила санкцијама на европску робу у вредности од 75 милиона канадских долара (51 милион УС долара).

Вашингтон још није објавио на које ће се производе из ЕУ односити казнена царина, али су на прелиминарној листи конзервисана шунка, свињетина, говедина и живинско месо, разни производи од парадајза, сир рокфор, тартуфи, црни лук, кестен, паприка, гушчја џигерица, жвакаће гуме, чоколада и минерална вода.

Европска унија тврди да је штета коју су претрпели амерички извозници меса упола мања од оне коју наводи Вашингтон.

Брисел инсистира да неки од хормона који се дају стоци у САД и Канади могу да изазову рак и у Унији се раде даља научна испитивања о њиховој безбедности. У међувремену Унија одбија да укине забрану, чак иако је СТО прогласила за нелегалну.

Страх од „лудила крава“ довео је до изузетног пада потрошње говедине у Европи, а политички лидери су забринути да би дошло до новог погоршања на тржишту због хормонима третираног меса.

У 90 одсто америчке и канадске производње говеђег меса користи се шест врста хормона које је одобрила америчка Управа за храну и лекове (ФДА) да би говеда расла брже и била већа.

Вашингтон је претрпео жестоке критике што је предузео казнене мере у спору око банана са Унијом пре него што је стигло одобрење СТО, а у спору око говедине обе стране су изгледа одлучиле да се држе правила Организације.

Мој коментар:

Народи других држава морају јести америчке и канадске набилдоване краве па макар сви поцркали, јер, авај, неједењем угрожавају интересе Америке и Канаде. То по њиховом рецепту значи: Ко не једе америчке и канадске краве мора бити кажњен за пример другима. А чланови Европске уније су њихови савезници. Није онда чудо шта се нама дешава, јер висина казне зависи од тога колико смо блиски пријатељи са њима.

А шта ће са вегетаријанцима? Хоће ли их убедити да је говедина вегетаријанска храна да Америка и Канада не би биле на штети. Говеда, за разлику од месождера, пасу траву па су према томе чисти вегетаријанци, а следствено томе и њихово месо је чиста вегетаријанска намирница. Логично, зар не!

Балкански регионални атлас

Радио Шабац је управо објавио, у 16 часова и 53 минута, да то што смо чули пре неколико минута је било пробијање звучног зида од стране НАТО авијације иако није било знака за ваздушну опасност. Ако буде неке опасности Радио Шабац ће нас на време обавестити, тако рекоше.

Синоћ је изнад Србије било невреме. Цело поподне су се гомилали тамни облаци. Тутњало је од грмљавине, мало је и севало али ни близу оних чудних севања када је пао велики град. Љуљнула је велика киша. А кад се све умири и разведри, у један сат и десет минута по поноћи, заурлаше сирене, да баш су урлале, ту су негде у близини на некој згради, ко да су ми у стану. И да не би њих и грмљавине ништа нас не би ни узнемиравало те ноћи.

Опасност је престала јутрос нешто после 6 часова. Сирене су се после неког времена поново огласиле најављујући нову опасност, а онда око 9 и 30 огласиле крај. Једна једина у току дана, а таман смо се били навикли и усталили на три-четири у току дана и обавезно на ону увече.

Сада је сунчано, тек по неки бели облачак. На Радио Београду за наредне дане најављују топлије време, до 30 степени.

Вечерас око 11 часова сам видео авион како клизи као сићушна звезда преко неба, а затим још два, један за другим. Још нешто је бљескало високо на небу. И то је све што видех.

Данашњи дневни листови су објавили:

ПЛАН МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Састоји се од 10 тачака, као 10 Божјих заповести, које никакве везе немају са библијским. Заједнички им је само број 10. Ево неких извода, по мом мишљењу најважнијих:

1. Тренутно и проверљиво окончање насиља и репресије на Косову.

2. Проверљиво повлачење са Косова свих војних, полицијских и паравојних снага према брзом временском распореду.

3. Распоређивање на Косову, под окриљем УН ефикасних међународних, цивилних и безбедносних присустава, …

4. Међународно безбедносно присуство уз суштинско учешће НАТО мора бити

распоређено под уједињеном командом и контролом …

5. Успостављање привремене администрације за Косово, као дела међународног цивилног присуства, о којој ће одлучити Савет безбедности УН, под којом ће народ Косова моћи да ужива суштинску аутономију унутар СРЈ. …

6. Након повлачења, једном договореном броју југословенског и српског особља биће дозвољено да се врати ради обављања следећих дужности:

– веза са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством

– обележавање и чишћење минских поља

– одржавање присуства на местима српске баштине

– одржавање присуства на кључним граничним прелазима

7. Безбедан и слободан повратак свих избеглица и расељених лица под надгледањем УНХЦР и неометан приступ хуманитарних организација Косова.

8. Политички процес усмерен према постизању привременог политичког оквирног споразума којим се обезбеђује суштинска самоуправа за Косово, уз пуно узимање у обзир споразума из Рамбујеа и принципа суверенитета и територијалног интегритета СРЈ и других држава у региону, као И демилитаризација ОВК. …

9. Свеобухватан приступ економском развоју и стабилизацији кризног региона. …

10. Прекид војних активности ће захтевати прихватање горе изложених принципа, уз истовремену сагласност са другим претходно идентификованим траженим елементима, који се прецизирају у доњој фусноти. …

Следе још неки овлаш детаљи у вези повлачења, нешто о особљу које се враћа и други тражени елементи. Тачке из Рамбујеа у којој се тражи референдум након три године у вези статуса Косова нема.

У овом тренутку је најважније да бомбардовање стане.

Етничке већине у Србији и Црној Гори (према западним картографима)

Али, као што давно рече онај индијански поглавица ово није крај захтевима и тек следи надмудривање и уцењивање. НАТО официри су наговестили да ће се са војском и полицијом повући и сав српски живаљ. Ко хоће може остати. Они им неће бранити. Не рекоше ништа да ли ће овај живаљ имати статус избеглица. Ако би их оквалификовали као избеглице да ли це НАТО организовати неко ново бомбардовање да их врате назад, јер НАТО “увек” враћа избеглице кући. Или ће остати без статуса.

Како и када ће да разоружају самозвану ОВК, ја бих је назвао ТВК (Терористичка војска Косова), не помиње се ни једном речју. Када то дође на ред доћи ће репортери CNN-а и снимити разоружање пар Шиптара и свету саопштити да је ОВК разоружана. Форма ће бити задовољена.

Тачно 47.860 НАТО војника браниће мир на Косову. Поставља се питање од кога? Тамо неће бити ни једног Србина да „угрожава“ „невине“ Албанце. А шта ће НАТО-у онолико тенкови и оклопни транспортери на Косову? Хоће ли на њима враћати избеглице?

3 replies »

 1. Видим да су ”према западним картографима” у Србији и муслимани добили ”ЕТНИЧКУ“ припадност…

  Е да сам јуче умро, отишао бих код Светог Петра верујући да су муслиману припадници религије…

  Свиђа ми се

  • Е, мој Шећо, одавно ти луташ светом. Много тога се овде издешавало. Време је да се врнеш кући.

   Свиђа ми се

   • После дужег времена и ја стигох да читам овај заиста сјајан и оригиналан фељтон. Не знам да ли ће коментар стићи до аутора, пошто је прошло дуго времена од објављивања истог, али имам један предлог: Бранко, сакупи своја духовита размишљања(нпр. о кравама вегетаријанкама), као и вицеве па их објави као посебну причу. Било би веома занимљиво. Поздрав и за верног пратиоца и коментатора Милета Шећу.

    Свиђа ми се