ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (3)


21.05.2012. ФБ Misa Nislija 

Будимо се у Уранополису и констатујемо да наша соба има леп поглед на море. На брзину доручкујемо јер треба да одемо по визу за Свету Гору (DIAMONTIRION). ПИЛГРИМС БИРО који издаје визе смештен је двадесетак метара у уличици испред бензинске пумпе у Уранополису и почиње са радом у 7:30 сати.
Испред бироа је гужва ходочасника који чекају на визу.
Сама процедура издавања виза обавља се брзо – раднику бироа предате пасош, он пронађе ваше одобрење у компјутеру и одмах штампа визу на парчету папира формата А4.
Виза кошта 25 евра и у њој су ваши подаци и одобрење да имате право на 3 ноћења на Светој Гори. Такође вас обавештавају да сами морате да обезбедите смештај у неком од 20 светогорских манастира.

Излазите из ПИЛГРИМС БИРОА и спуштате се уском уличицом која води поред мора, па стижете до шалтера за издавање карата за ферибот који плови до Свете Горе. Путовање до Хиландарске луке Јовањица траје око један сат и кошта 5.5 евра, а ако идете до Карејске луке Дафни то траје два сата и кошта 7.5 евра.

Имате мало времена да попијете кафу у кафићу на обали мора јер већ у 9:45 сати ферибот Св. Пантелејмон креће према Светој Гори. На улазу у ферибот дочекује вас полицајац који проверава вашу визу и пасош и остаје вам само да се сместите на фериботу и уживате у вожњи.

Ферибот креће на време испред чувене куле у Уранополису, затим се полако губе са видика последње куће Уранополиса који је смештен на северозападној страни полуострва Света Гора. Ферибот вози дуж западне обале полуострва па са леве стране видите Свету Гору (тзв. трећи прстен Халкидикија), а са десне стране се у даљини назире полуострво Ситонија (други прстен Халкидикија).
А испред вас израња из мора чувена светогорска планина Атос и њен највиши врх на 2033 метара надморске висине.

… Наставак следи..

ОБЈАВЉЕНО:

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (2) 

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)