ИСТОРИЈА

Мајци Нади остале само успомене


На кући у насељу Сијаће поље стоји спомен-табла која сведочи о смрти тројице браће, Срђана, Бобана и Горана. Прва двојица, близанци, погинули су на Косову и Метохији, трећи брат умро је од туге за њима…

21.05.2012. извор: Политика.рс

Нада Милић испред куће у Краљеву Фото М. Дугалић

На кући у Краљеву, у насељу Сијаће поље на чеоној фасади мермерна табла са именима тројице младића, Срђана, Бобана и Горана, синова Наде и Драгољуба Милића. Испод табле читуља о смрти Драгољуба. А у кући Нада Милић, усамљена. Живи са сликама, одликовањима, трофејима, униформама и другим драгим предметима и успоменама преосталим од синова и супруга. Њену породицу уништио је рат, покосила туга… За нешто више од једне деценије четири смрти, које су долазиле у њен дом, у пролеће, како нам каже, „ето, увек у време кад све расте и буја“.

Милићи су стара, часна и патриотска породица са Косова и Метохије. Потичу из Гојбуље код Вучитрна, а Надини су Далматинци, давно пресељени у Станишић код Сомбора. Она и Драгољуб су се упознали док се он школовао у Сремској Каменици, у Школи унутрашњих послова. Склопили су брак 1971. године и живели у Косовској Митровици, а онда у Приштини. Драгољуб је ишао за послом, радио у полицији, био и на руководећим функцијама док је Нада била службеник у општинској администрацији, а потом у приштинској „Електродистрибуцији“.

Имали су срећан брак, 3. априла 1973.године родио им се син Горан, а 16. фебруара наредне године близанци Срђан и Бобан.

Добра деца и добри ђаци. Горан је завршио економски факултет у Нишу и запослио се на царини, а Срђан и Бобан београдску војну гимназију. Близанци, снажни, скоро двометраши били су узорни спортисти. У скоку увис освајали су трофеје у јуниорској конкуренцији, као чланови АК „Партизан“. Бобан је завршио војну академију и стекао чин поручника. Срђан је са Академије отишао на дообуку за артиљерца, био је подофицир, унапређиван све до чина потпоручника. Обојица су желели и добили службу на Косову и Метохији. Срђан је био подофицир у 125. бригади копнене војске у Косовској Митровици, а Бобан официр у 52. батаљону војне полиције у Приштини.

Несрећа је дошла крајем деведесетих. Албански терористи крећу у нападе на српске куће, из заседа убијају, отимају грађане, полицајце, војнике… Под војни џип, у месту Томислав код Србице поставили су мину од које је 31. марта 1999. године погинуло троје војника, а Срђан је са тешким повредама пребачен на ВМА. Преминуо је 4. априла у 26. години и уз велику тугу родбине и колега сахрањен на приштинском гробљу.

Посебно је туговао његов брат близанац, Бобан. Десет дана после братовљеве смрти, 14. априла 1999. године, у месту Волујак код Ђаковице, две ракете НАТО-а погодиле су оклопно возило. Све је претворено у огањ и пепео и тако гине и Бобан Милић са седморицом сабораца.

И, опет река људи од дома Милића до приштинског гробља, а отац Драгољуб сваког сусреће у очају и пита: „Људи, шта се ово догађа са мојом породицом?“ Тако је и написао у својој исповести, у књизи посвећеној синовима под насловом „Соколови поломљених крила“.

Половином јуна те године, несрећна породица Милић се сели у Краљево. Драгољуб ипак остаје на Косову, бори се на Кошарама са саборцима својих синова. Не преза, понекад и не избегава метак, али се присећа молбе сина Горана који му је при поздраву казао „Немој да погинеш!“

И, није. Октобра те године успели су да посмртне остатке синова пребаце на гробље у Краљево, на узвишицу изнад града звану Барутана.

– Таман када је нашим херојима истекла година – прича нам Нада – опет у пролеће 13. маја 2000. године, у јутро, у кревету сам затекла беживотно тело и трећег нашег сина Горана. Ништа на то није указивало, те ноћи је излазио у град. Ето, препукло му срце, од туге. Дознали смо после да је сваког дана обилазио гробове браће, онако у униформи цариника тамо седео, пушио и са њима разговарао, а нама је говорио да је закаснио, јер није имао превоз пошто је радио на прелазу Котроман код Вишеграда – прича нам кроз сузе мајка Нада.

И, ту није крај несрећи ове породице. Прошле године, 8. априла, после вечерње шетње, изненада је позлило Драгољубу. Преминуо је а није боловао. Био је здрав, физички активан као дугогодишњи полицајац и џудиста, могао је још да живи, била му је 61 година.

– Тако… Сада живим за дан када ћу горе код њих. Обилазим гробове, разговарам са сликама. Долазе ми Бобанове и Срђанове колеге из војске, посећују комшије, рођаци, пријатељице… Одем понекад и у Косовску Митровицу. Тамо један трг носи име мојих синова. Била сам и код мојих у Војводини – каже Нада Милић.

Не помиње да ли јој достиже за живот од мужевљеве пензије, ћути и када је питамо да ли су је посећивали представници власти. Питамо и да ли би и овде у Краљеву, у Београду, можда, неки трг, нека улица, сокак могао да носи име њених синова, а нема одговора. Схватамо, и тишина је сродник туге и смрти.

 аутор: Мирољуб Дугалић
*******************************************************************************************************

Косовски непребол: БРАЋА МИЛИЋИ НОВИ ЈУГОВИЋИ

Сурово лице агресије НАТО-а. Остали без сва три сина.

Драгољубу и Нади Милић близанци Срђан и Бобан су погинули на бојишту, а најстаријем Горану срце је препукло од туге за браћом

На краљевачком новом гробљу Барутана, на брегу изнад града, леже један крај другог три брата Милића – Срђан, Бобан и Горан. Близанци Срђан и Бобан, официри Војске Југославије, погинули су у размаку од само две недеље бранећи родну груду на Косову. Најстарији Горан, дипломирани економиста, није дуго носио своју неизмерну тугу. У зору 13. маја срце му је препукло од бола. И сада, на вечном боравишту један крај другог леже понос и дика Наде и Драгољуба Милића, леже сва три њихова сина.

Стара и честита породица

Милићи су од давнина на Косову. Готово два века живе у селу Гојбуља крај Вучитрна. То је позната, честита и у том крају врло уважавана породица. Било је кроз генерације у њој ратара и сточара, интелектуалаца и ратника, бранилаца историје и културе Срба на косовским пространствима. Стари Божидар, отац Драгољубов, послао је свог сина на школовање. Овај је то завршио и запослио се у ресору унутрашњих послова. Упознао се са Надом, својом будућом изабраницом, и убрзо су склопили брак. У Косовској Митровици, где је Драгољуб радио, најпре се 3. априла 1973. године родио син Горан. Следеће године 16. фебруара на свет су дошли, у размаку од само десетак минута, близанци Срђан и Бобан. Дечаци су расли и стасавали у Митровици. Мајка Нада, економиста по струци, запослена у Скупштини општине, лепо је одгајала своје синове. Стизала је и да савесно обавља свој посао, али и да васпитава и негује своју децу. Отац је на синове пренео осећање патриотизма, части и љубави према домовини. Па је тако, у потпуној радости и хармонији, живела ова угледна и честита косовска породица. Касније, по потреби службе, Драгољуб је премештен у Приштину, супруга Нада је добила запослење у „Електродистрибуцији“ и породица Милић је ту, на Косову, и дочекала ратне дане и напад НАТО-а на Југославију.

Путевима својих родитеља

Расли су и јачали синови Наде и Драгољуба Милића. Најстарији Горан је пошао мајчиним стопама, отишао на студије и дипломирао на економском факултету. Био је одличан студент, марљив, амбициозан и узоран у свему. Спортиста, весељак, омиљен у друштву. Изнад свега је волео своју браћу близанце Срђана и Бобана. Њих двојица су основну школу завршили у Митровици. Ишли су у једно одељење, седели у истој клупи, били несташни и веома популарни у школи. – Кад су завршили основно школовање – прича отац Драгољуб – изразили су жељу да постану официри. Био сам поносан на њих, подржао сам их, а подршку су добили и од мајке. И тако, нашли су се у београдској Војној гимназији. Тешко су их разликовали и другари из класе и наставници и старешине. Војну гимназију близанци су успешно завршили и отишли на Академију. Некако у то време, на завршној години гимназије, одлучили су да оду у добровољце и помогну борбу своје браће у Босни и Херцеговини. Виша војна команда је проценила да су дечаци још млади, перспективни и да треба да наставе школовање и усавршавање. Тако су ступили у Академију. По завршеном школовању Срђан је доспео на Косово на службу у 125. бригаду Војске Југославије која је стационирана у КосовскоЈ Митровици. Касније је стигао и Бобан у 52. батаљон чете за специјалне намене војне полиције у Приштини.

Млади и весели људи

Још током школовања у Војној гимназији, а и на Академији, Срђан и Бобан су били веома популарни међу вршњацима због своје веселе и лепе нарави, дружељубља, а посебно због изузетних спортских резултата. Били су врсни атлетичари, скакачи. Обојица готово двометраши, идеално физички грађени баш за ту атлетску дисциплину, скренули су на себе пажњу атлетских стручњака београдског „Партизана“. Примили су их у чланство тог клуба, доделили им стручне тренере и браћа су брзо напредовала. Млађи Бобан је доспео до прескока од 2,15 и био уз раме свом клупском другу Топићу. И Срђан је лако савлађивао висину од два метра и много обећавао. Тако је живот Милића текао неким устаљеним, нормалним токовима. Родитељи на послу, синови на својим дужностима. Млади, полетни и весели, стекли су велики број пријатеља, имали девојке са којима су се забављали. Албуми сва три брата пуни су фотографија из тог периода. Друштво, излети, море, летовања, спортске приредбе, прославе, ђачке и студентске љубави. А у витринама дипломе са школовања, признања, спортски трофеји. Јер, Бобан је био јуниорски првак Југославије 1991. године у скоку увис, а ту титулу је одбранио и следеће године на државном првенству. Касније, у сениорској конкуренцији, на првенству и у Купу Југославије 1993. и 1994. освојио је бронзане медаље. Познати атлетски радник и његов тренер Слободан Војиновић је изјавио да је реч о вансеријском таленту и да стоји у истој линији са Топићем и Зорићем.

Тамни облаци наилазе

Срећан и складан породични живот ове честите породице убрзо је пољуљан из темеља. Облаци рата надвијени над нашом земљом потпуно су помрачили и Косово. У рано пролеће 1998. године шиптарски терористи су почели да убијају из заседа и отимају српске војнике и полицајце. Почела су да пламте у огњу српска села, водиле су се тешке борбе са одметницима код Бајгоре, Дренице, Србице, Преказа и на Чичевици. Онда је дошло до агресије. И погибије браће близанаца. Најпре је погинуо Срђан. У току борбе је добио наређење да нађе нови положај за своју батерију хаубица. Са возачем и још три војника кренуо је возилом на задатак. Стотинак метара од места поласка њихово возило је наишло на мину. Сва три војника су погинула на лицу места, Срђан је, тешко рањен, пребачен у болницу у Митровицу, а потом на ВМА. Није вредело. Преминуо је 4. априла у поподневним часовима. Возач је само лакше повређен.         – Сахранили смо га на нашем гробљу у Приштини – каже отац Драгољуб. – Био је то за све нас претежак ударац Изгубили смо сина и брата кад је био у најлепшим годинама и наша туга је била дубока и преголема. Његова смрт нас је напросто покосила. Уз сву тугу доживели смо и то да је већ сутрадан по његовој сахрани НАТО авијација засула тонама бомби то православно гробље. Гроб нашег Срђана није био оштећен.

А две недеље касније…

Кућа Милића је постала кућа туге. Нема више њиховог веселог и доброг сина Срђана. Нема брата Горановог и Бобановог. Не зна се коме је било теже, браћи или родитељима. Само десетак дана касније догодила се нова трагедија. На ратном задатку је погинуо и други син близанац. Отад Драгољуб прича:    – Бобан је добио задатак да током ноћи проведе кроз Косово јединицу од око триста војника. И кренули су из Мердара. Око три сата по поноћи зачула се хука непријатељских авиона. Убрзо, код места Волук, између Клине и Ђаковице, колону су напали НАТО бомбардери. Бобан се налазио у борбеном оклопном возилу, са једним потпуковником и шесторицом војника. Две ракете на топлотно навођење уриле су посред возила. Све је претворено у огањ и пепео. Тако је погинуо и наш син официр Бобан Милић. Сахрањен је на приштинском гробљу крај свеже хумке брата Срђана, на којој су стајали још несвели букети цвећа. Било је потресно и тужно на сахрани. Као и првом и овом другом свом унуку деда по оцу 82-годишњи Божидар Милић одржао је посмртно слово. Онако, по народски. Поклонио се сенима својих унука јунака готово не пуштајући сузу.

Срце није издржало

Заједно са колоном изгнаника на пут ка Србији кренуо је и Драгољуб са супругом Надом и последњим сином Гораном. Стигли су у Краљево где су пре неколико година саградили кућу. – Морали смо да напустимо родни крај. Најтеже ми је било, па и свима нама, да оставимо своју мртву децу да Шиптари газе по њима. Одлучили смо се да их пренесемо и сахранимо на краљевачком новом гробљу. Тако је и било и од 13. октобра прошле године леже наши јунаци на Барутани. Своју голему тугу скривао је и носио у дубини душе најстарији брат Горан. Запослен у краљевачкој царинарници, свакога дана, по завршетку посла, одлазио је на гробље и седео крај Срђановог и Бобановог споменика. Скривао је тај бол целу годину. И није, ипак, издржао. У јутарњим часовима 13. маја ове године мајка га је нашла мртвог у кревету. Срце му је препукло од туге. Нада и Драгољуб су остали тако сами. Сад је тужно и тихо у кући на ивици града. На источном зиду стоје три посмртна плаката. Врата на собама синова отворена. Као сенка, нема у болу, несрећна мајка их стално обилази. Загледа фотографије, трофеје, ствари и одликовања својих синова. И све у уверењу да све то није тако, да нису нестали њени соколови, да је то само привид и само ружан сан који ће проћи. Али, истина стоји горе на Барутани. Стоје три хумке браће Милића – Срђана, Бобана и Горана

Преузето са  http://izmedjusenki.blogspot.com/2010/07/braca-milic.html