ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (2)


20.05.2012. ФБ Misa Nislija 

Са зетом сам се спремио на пут. Осим новчаника, пасоша, четкице за зубе и по један пар веша и чарапа за сваки дан (а то стане у омањи ранац-не вуците кофере само ће вам сметати!) ништа вам друго неће бити потребно. Евентуално можете понети и врећу за спавање.

Од Ниша до Уранополиса у Грчкој треба вам 7-8 сати непрекидне вожње, уз кратко задржавање на грчкој граници ради испијања кафе. Не препоручујем да тај пут вози само један возач, тако да смо се зет и ја смењивали у вожњи и возили бар 10 км на сат изнад дозвољене брзине. Кад је летња сезона бар један сат дуже се чека на грчкој граници.
Пут је перфектан, аутопут са 120км на сат, осим по једна деоница кроз Србију (Грделичка клисура), Македонију (долина Вардара) и Грчку (од Ставроса до Уранополиса) где је двосмеран пут са лимитом 80 км на сат. Најгоре је кроз Грделичку клисуру и око Врања где су наши путари започели бар 10-так деоница аутопута али их годинама не завршавају (уместо да започну деоницу, па је заврше и пусте у употребу!). Али, у предизборној кампањи много лепше звучи да смо започели 400 км аутопутева, него ли да смо 40 км потпуно завршили и пустили у рад.
Код Ниша има парче аутопута где је друмарина 190 динара. Кроз Македонију путарину наплаћују 3 пута и јефтина је (једном 60 денара и 2 пута по педесет денара, при чему 60 денара вреди један евро). Кроз Грчку се вожња аутопутем не наплаћује, осим смешних 2 евра на деоници од Солуна до Ставроса.

Најбоље и најбрже је од грчке границе ићи на Солун, па обилазницом око Солуна (где је дозвољено 130 км на сат!) и онда се одвајате према Кавали – тај део аутопута води према Ставросу. Испред Ставроса се одвајате са аутопута на обичан двосмерни пут са лимитом 80км на сат, а од Ставроса до Јерисоса возите слалом брдским кривудавим путем. Од Јерисоса до Уранополиса треба вам 20-так минута вожње крај обале мора.

На 15-так километара од Јерисоса ка Ставросу препоручујем да обавезно посетите Хиландарски метох Каково. Дочекаће вас са хладном водом, кафом и одличном ракијом, а боља варијанта је да вас понуде чувеним Хиландарским црним вином. Ту је и продавница где можете купити бројанице, крстиће, верске књиге и иконе светаца. Каково има прекрасни рибњак одакле се Хиландар снабдева свежом рибом, а ту је и мала прелепа црквица да се помолите за срећан пут.

Скрећем пажњу да у повратку пажљиво пратите саобраћајне ознаке око Солуна ка македонској граници – на ознакама пише Евзони (име грчког граничног прелаза) и Скопје.

Ако у Грчкој у кафићу потражите турску кафу добићете мрк поглед и обавештење да се ту точи само грчка кафа – могли би и ми да нешто научимо од Грка и у Србији сервирамо не турску, већ српску кафу!

У Уранополису морате да преспавате, ту се вади виза за Свету Гору и одатле ферибот вози ка манастирима. Двокреветна соба ван сезоне у хотелу са 4 звездица плаћа се 35-40 евра, плус 5 евра по особи за доручак.

… Наставак следи..

ОБЈАВЉЕНО:

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)