ВЕРА

Миша Нишлија: КАКО СТИЋИ НА СВЕТУ ГОРУ (1)


19.05.2012. ФБ Misa Nislija 

Да бисте посетили Свету Гору и Хиландар мора се спровести одређена процедура.
С обзиром да монашка република Света Гора ужива аутономију у Грчкој, да бисте посетили било који манастир на њој морате да обезбедите визу (DIAMONITIRION).
Захтев за визу напишете на енглеском и пошаљете тзв. ПИЛГРИМС БИРОУ (Pilgrims` bureau) на факс 0030-2310-222424 или Е-мејл piligrimsbureau@c-lab.gr. Ваш захтев обавезно мора да садржи ваше личне податке, БРОЈ ВАШЕГ ПАСОША, и број телефона, Е-мејла или факса на који желите да добијете одговор. Одговор стиже врло брзо, а ако га не добијете за недељу дана позовите Пилгримс биро на телефон 0030-2310-252578. Захтев за визу подносите 2 до 3 месеца пре одласка на Свету Гору. Биро обично позитивно одговори на ваш захтев. Битно је да телефоном или Е-мајлом потврдите ваш долазак на 2 недеље пре датума када вам је одобрен улазак на Свету Гору.
Затим следи да обезбедите ноћење у манастиру који сте одабрали. Ако изаберете Хиландар треба да пошаљете ФАКС на број 0030-2377-023494. Хиландару не можете да шаљете Е-мејл, а позивање хиландарског телефона је узалудан посао. Ваша виза за Свету Гору важи 3 ноћења, а Хиландар је пребукиран и одобрава само два ноћења, тако да за треће ноћење морате да се снађете. Ја вам препоручујем да треће ноћење буде у зилотском манастиру Есфигмен који је 45 минута пешице удаљен од Хиландара, или да отпутујете фериботом до Кареје и сместите се у конаку скита Св. Андреј. За поменута два манастира није вам потребна никаква резервација унапред, имаћете место сигурно када се појавите на капији Есфигмена или скита Св. Андреј у Кареји.

… Наставак следи..

1 reply »

  1. Najbolje je raspitajte se u misionarskom centru Sv Kralj Milutin u Leskovcu oni Vam organizuju u odobrenim terminima sve i nema glava da vas boli.
    Poći na Svetu Goru bez sigurnog ulaska i obezbeđenog smeštaja a prevaliti toliki put ne bi vam savetovao.

    Свиђа ми се