Видео

20 година од злочина над Србима – напада на „Тузланску колону“, још нико није одговарао!


Почетком маја 1992. сви путни правци који су западне делове Републике Српске спајали са источним делом и Србијом били су пресечени. 
Последња копнена веза између западног и источног дела БиХ под контролом српских снага била је саобраћајница Бања Лука-Добој-Тузла-Бијељина, али и та веза је пресечена 15. маја 1992. године, када су припадници ТО Тузла извршили зверски напад на незаштићену колону ЈНА која се повлачила из тог града.

13.05.2012. ФБ Branko Ilic, ФБ страница BRACO SRBI DA SE NE ZABORAVI TUZLANSKA KOLONA, интернет… за ФБР приредила Б.Диковић

Према „споразуму“ регуларна војска ЈНА напуштала је војне објекте без оружја. Муслимани су их напали знајући да се војници немају чиме одбранити.

15. маја 2012. године навршава се 20 година oд напада на Тузланска колонy.

Напад на колону ЈНА у Тузли извршиле су муслиманске снаге 15. маја 1992. године приликом повлачења наоружаних припадника ЈНА из Тузле. Догађај је познат као „Тузланска колона“. Напад је био један од првих важнијих догађаја током рата у Босни и Херцеговини, а извршили су га припрадници Патриотске лиге и МУП БиХ. Напад је директно приказиван на локалној телевизијској станици.

Према наводима из кривичне пријаве, у колони је погинуло око 212 старешина и војника, док је 140 заробљено и мучено.. 15. мај се слави као дан ослобођења Тузле… 

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ ОБЈАВЉЕНА О ОВОМ ДОГАЂАЈУ ЈЕ О НАСТАВКУ СУЂЕЊА:

СРНА – 07.05.2012 17:15

БЕОГРАД – У наставку суђења ратном челнику општине Тузла Илији Јуришићу у случају „Тузланска колона“ за напад на колону ЈНА од 15. маја 1992. године, данас су пред Одјељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду свједочила четири свједока видеолинком из Сарајева.

Јуришићев адвокат Ђорђе Дозет рекао је Срни да су видеолинком свједочили командири станица полиције који су били распоређени на траси којом се кретала колона ЈНА – Екрем Селимовић, Рахман Шабановић и Кадро Пекарић и Ивица Дивковић, и да су поновили исказе које су дали пред Апелационим вијећем.
Дозет је рекао да је оптужени Јуришић присуствовао данашњем суђењу.

Адвокат је навео да ће у наставку суђења свједочити још четири свједока видео-линком из Сарајева, али да данас није утврђен датум тог рочишта јер између судова у Сарајеву и Београду још нису усаглашени термини за видео-линк.

Четворица данашњих свједока, Шабановић, Селимовић, Пекарић и Дивковић су приликом свједочења пред Апелационим судом у септембру 2010. године свједочили у корист Јуришића и тврдили да је пуцњава већ трајала неколико минута прије Јуришићеве наредбе „на ватру одговорити ватром“.

У нападу муслиманских снага на колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе преко Бијељине у Србију, страдало је око 200 војника, од којих најмање 50 смртно, док су остали били рањени или заробљени.

Напад, који су извршили припадници екстремне организације „Патриотска лига“, уз помоћ локалних власти, директно је преносила локална телевизија, на чијим снимцима се видјело да се на колону пуца.

Због злочина над припадницима ЈНА у Тузли, у Специјалном суду за ратне злочине у Београду траје поновљено суђење ратном челнику општине Тузла Илији Јуришићу.

1 reply »

  1. Због нерјешених злочиначких епилога од стране муслимана и хрвата крхки мир у БиХ је на стакленим ногама. Погоршано је и систематским оптужбама да су срби геноцидни. Несрећу свему овоме додаје се и чињеница да није завршена међународна арбитража за Брчко. То се ради намјерно. Уцјене. Замислимо да је кључ рјешења за окончање арбитраже дато у руке неком америчком адвокату који има право да самостално одлучи у овом случају. То је својевремено дозволио и усагласио Милошевић. Један, дакле странац, држи окидач у својим рукама. Милошевићу, Милошевићу, шта нам направи!

    Свиђа ми се