ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

Убице косовског Србина Сава Мојсића и даље на слободи!


КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Ни после пола године од убиства косовског Србина Сава Мојсића у северном делу Косовске Митровице, међународна и локална полиција на Косову и Метохији нису успеле да пронађу и процесуирају одговорне за тај злочин.

10.05.2012. Правда

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић каже да је истрага о овом случају у току, а више детаља у вези са убиством Мојсића немају ни у косовској полицији.

Саво Мојсић је убијен 9. новембра у насељу Брђани, у северном делу Митровице, а у истом инциденту још двојица Срба – Радош Вукићевић и Вељко Ђорђевић – теже су повређени, када су на њих пуцали из ватреног оружја.

Спречити заборав злочина

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да не верује да полиција жели да истражи ово убиство.

– Знам да обавештајни подаци нису довољни за суд, али су довољни за покретање озбиљне истраге. У случају Саве Мојсића имамо особу која је осумњичена и која је побегла. Не видим да Еулекс нешто озбиљно ради, јер то су питања за која тешко можемо очекивати да ће их Албанци истражити до краја – рекао је Ивановић.

Он је додао да би Еулекс, уколико Албанци нису спремни за истрагу, морао да преузме одговорност, да преузме читаву истрагу и да санкционише досадашње непоступање органа власти у Приштини.

Ивановић је казао да би то могла да буде политичка санкција, лична у смислу смењивања оног који је неуспешно водио истрагу, упозоривши да не само случај Сава Мојсића, већ и остали злочини на Косову полако падају у заборав.

– Нова влада Србије мора да врши стални притисак на представнике међународне заједнице. Како овакве ствари не би пале у заборав, оне се морају актуелизовати. Ако случај Сава Мојсића не буде истражен, мислим да ћемо често наилазити на сличне проблеме и да ће те међународне мисије овде имати веома мало или никакво поверење – упозорио је држани секретар у Министарству за КиМ.

Сезона лова на Србе

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић каже да је „сезона лова на Србе још отворена“ и да се убица Саве Мојсића неће наћи пред лицем правде

– Нажалост, ниједно убиство на етничкој основи почињено над Србима није процесуирано, а наочиглед међународне заједнице познати и идентификовани починиоци нису приведени правди.

– Иако су убице добро познате и Еулексу и Кфору, због чињенице да је убица под директном заштитом такозваног министра унутрашњих послова Бајрама Реџепија и шефа тајне службе Кадрија Весељија истрага није померена са мртве тачке, и то је доказ да међународна заједница није непристрасна, како тврди, и да не смеју да се упусте у решавање ниједног злочина који је почињен над Србима – каже Пантић.

– Нико нас није позвао да нас пита ни као породицу, ни представнике брђана, на кога сумњамо, или да укажемо на чињенице и околности догађаја. Саво је убијен само зато што је Србин – каже Синиша Лазић, рођак убијеног Мојсића и одборник у СО Косовска Митровица.

С. Симић

 

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНАК:

НАРУЧЕНО УБИСТВО