ДЕШАВА СЕ...

ЗЛОЧИНЦИ У ДОБРОВОЉАЧКОЈ Породицама жртава псовали убијену децу!


БРУКА У ДОБРОВОЉАЧКОЈ – ЗЛОЧИНЦИ ПОСЛЕ 20 ГОДИНА ДИВЉАЛИ НА МЕСТУ ЗЛОЧИНА
Породицама жртава псовали убијену децу!
Разуларена руља предвођена Мухамедом Швракићем и Џевадом Топићем Топом породице жртава масакра у Добровољачкој јуче је засула претњама и псовкама на рачун њихове убијене деце!

Сарајево, 05. 05. 2012 ПРЕСС РС

Двојица команданата муслиманских паравојних формација, које су 3. маја 1992. из заседе стрељали војнике ЈНА док су се у колони повлачили из Сарајева, на истом месту где су голобраде младиће убијали као глинене голубове, били су шефови беспризорне параде поремећених умова, који су и јуче показали да се не либе ничега, па чак ни да породице убијених називају убицама и псују им мртву децу!
– Убице! Бандо четничка! Је…о вам фамилију, све мртво и живо, мртву децу, племе четничко – орило се центром Сарајева док су породице погинулих и српски званичници у мирној шетњи прилазили Добровољачкој у намери да положе цвеће и запале свеће за 42 војника која су убијена током дводневног лова на припаднике ЈНА у Сарајеву почетком маја 1992. године. Тада су, подсетимо, предратни криминалци, замаскирани у униформе Територијалне одбране БиХ и симболе Патриотске лиге и сличних банди, чекали у заседама и без устезања пуцали на све што носи ознаке тадашње регуларне армије. Па чак и на санитетска возила!
Швракић и Топић, баш као и пре тачно 20 година, и јуче су се ставили на чело хорде која не само да неће да призна да се у Добровољачкој десио ужасан злочин, већ тврди да је убијање из заседе било „херојско дело“ и „пресудна битка за одбрану града од агресора“.
Двојица убица, које још није стигла рука правде, и њихови следбеници и јуче су, како су сами рекли, „бранили град од агресора“, па су вероватно због тога себи дало право да породицама погинулих прете и упућују им безумне псовке у очигледној намери да их заплаше и спрече да им одају почаст на месту њиховог страдања.

Урлици, звиждуци и застрашујуће поруке парали су небо над Добровољачком док су породице жртава и званичници РС прилазили тој улици, која је потпуно избрисана са мапе Сарајева и преименована у Улицу Хамдије Крешављаковића. У једном тренутку надвила се опасност да дође до блиског сусрета злочинаца и породица жртава. Јак полицијски кордон је успео то да спречи. Међутим, остао је мучан утисак да је полиција Кантона Сарајево могла да спречи руљу да приђе на свега неколико метара од места обележавања злочина у Добровољачкој, само да је хтела.
Видно узнемирени чланови породица жртава Добровољачке најпре су хтели да се врате у аутобусе, којима су под јаком пратњом довезени из Источног Сарајева, а потом су кроз плач одговорили џелатима да и породице убијених војника ЈНА имају пасоше БиХ и да је ово и њихова земља. Богдана Томовић, мајка деветнаестогодишњег војника Здравка Томовића, убијеног у Добровољачкој, успела је да кроз јецај новинарима каже да се осећа као да је сина сада изгубила.
– Ово је страшно. Не дају нам да одемо на место где је мој Здравко живот изгубио. Хоће да живимо заједно, а видите шта нам раде – рекла је Богдана Томовић.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић, који је предводио групу од 150 Срба у Добровољачкој, истакао је да породице жртава и званичници РС и Србије нису желели никога да провоцирају, већ да на достојанствен и миран начин одају почаст страдалим припадницима ЈНА.
– Жалим због тога што се овде појавила једна безначајна група људи, која протестује против овог нашег чина. Надам се да они не представљају цело Сарајево – рекао је Ђокић, прекидан псовкама и урлицима руље коју су предводиле Зелене беретке.
Ђокић је упозорио и да нико од осумњичених за злочине над припадницима ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Сарајеву није одговарао, иако постоје јасни докази о злоделима у којима су убијена 42, а рањено више од 70 војника ЈНА, уз више од 200 заробљених.
– Постоје тонски и видео-записи, документи и велики број сведока који су до сада безброј пута потврдили да се овде догодио злочин. Зато мислимо да правосуђе не сме остати немо, да мора да реагује и оконча процесуирање Ејупа Ганића, Јована Дивјака и осталих, који су политички и војно одговорни за злочин којим је подстакнуто убрзано ширење рата у БиХ – поручио је Ђокић, који је на провокације сарајевских новинара одговорио да су и они у функцији прикривања злочина.

Александра Пандуревић, посланик у Представничком дому Парламента БиХ, оценила је да јучерашњи догађаји у Добровољачкој представљају сахрану БиХ.
– Скандирати породицама свирепо убијених да су убице заиста показује да БиХ нема будућност – нагласила је Пандуревићева.
Шеф клуба српских делегата у Дому народа Парламента БиХ Сташа Кошарац оценио је да јучерашњи инцидент у Добровољачкој одговара на питање шта је Сарајево и шта је БиХ.
– Увредљиве поруке које смо чули, аплаузи уплаканим породицама жртава и одбијање да се прихвати чињеница да је овде у Добровољачкој почињен злочин, БиХ ће сигурно одвести у пропаст. Срећан им пут у распад БиХ – поручио је Кошарац.

(аутор: Зоран Жужа)
*******************************************************************************************************

 

 

ПОГЛЕД С ДРУГЕ СТРАНЕ – УЧЕСНИК СКУПА „ЗЕЛЕНИХ БЕРЕТКИ“ ТВРДИ
Сарајевска полиција је крива за инциденте у Добровољачкој!
Мурат Шабановић, који је пре два дана био међу руљом која је псовала и вређала породице жртава злочина у Добровољачкој, тврди да је искључиви кривац за инциденте полиција! Човек који је почетком рата претио да ће срушити електрану на Дрини и потопити Вишеград сматра да је МУП намерно дозволио да се два скупа одрже у исто време, и то у кругу од 20 метара.

Сарајево 05. 05. 2012, ПРЕСС РС

ПО­Л­И­Т­И­ЧА­РИ СА­МО ЗА­В­А­ЂА­ЈУ НА­Р­ОД… Му­рат Шабановић

Шабановић, међутим, за вербалне инциденте у Добровољачкој криви искључиво полицију Кантона Сарајево, која је, како каже, намерно допустила да се два скупа одрже у исто време и у кругу од 20 метара.
– Сва одговорност лежи на нашој полицији, која је агресорима дозволила да одрже скуп, а нама то забранила. Да је било као пријашњих година и да су се ти бандити договорили, не би нико никоме ни речи рекао. Имам осећај да је неко планирао и тражио инцидент који би забележиле камере. Оволико камера није било ни кад је председник Америке долазио у Сарајево – каже Шабановић у интервјуу за Пресс РС.

Зашто сте онолико урлали и псовали?
– Ја нисам псовао и ограђујем се од тих псовки! Верник сам и никад не бих псовао породице погинулих. А политичарима ј..ем матер, слободно то напиши. Не само вашим, него и нашим. Да су ови наши дошли у Добровољачку, побацали бисмо их у Миљацку!

Зоран Жужа

1 reply »

  1. Бандо муџахединска, где год се нађете, изазивате покољ и гађење!!!!
    За све сте ви криви, сва зла света потичу од вас, од хрватских усташа, муслимана, американаца, енглеза, ватикана, све мала слова, јер ми се гади и сама помисао на вас!!!
    Да није вас, свет би био рај!!!!

    Свиђа ми се