ДЕШАВА СЕ...

БиХ: „Зоља“, жена осуђена за ратне злочине


Некадашња припадница одреда „Зулфикар“ Армије БиХ Расема Хандановића, осуђена је данас у Сарајеву на пет и по година затвора због убиства хрватских цивила у једном селу код Коњица 1993. године.

01.05.2012. мондо/ТАНЈУГ

Хандановић, познатија по ратном надимку „Зоља“, признала је раније да је учествовала у стрељању „више хрватских цивила и војника ХВО“ у Трусини код Коњица, 1993. године, али је благу казну зарадила споразумом о признању кривице који је потписала са Тужилаштвом БиХ.

„Расема Хандановић је учествовала са осталим припадницима своје јединице у ликвидацијама троје цивила и три војника… Суд је осуђује на пет и по година затвора“, рекла је судија Јасмина Косовић.

Хандановић је у време злочина у Трусини 1993. имала 21 годину.

„Зоља“ ових дана наступа и као сведок у процесу против бивших сабораца у случају „Мемић и остали“, у којем се суди Менсуру Мемићу, Џеваду Салчину, Сенаду Хакаловићу, Неџаду Хоџићу, Нихаду Бојаџићу и Зулфикару Алишпаги за напад на село Трусина, 16. априла 1993. године, у којем је убијено 18 цивила и четири припадника ХВО-а, а сва имовина убијених и протераних је опљачкана и спаљена.

Расема је ухапшена марта прошле године у Сједињеним Државама, у држави Орегон, где је годинама после рата живела под лажним идентитетом.

Америчко држављанство стекла је 2002, а по наводима савезног тужиоца Орегона у Портланду, у извештају о њеном изручењу БиХ крајем прошле године, она је устрелила и убила једну жену и старији пар цивила хрватске националности од 65 до 70 година и учествовала у „погубљењу пред стрељачким водом“ ненаоружаних заробљених хрватских војника и цивила у засеоку Гај.

Након што су чланови стрељачког вода завршили с пуцањем, Хандановић је наводно прилазила појединцима на тлу и из близине додатно пуцала у тела оних који су још показивали знаке живота, пренео је тада „Лос Анђелес тајмс“.

Приликом потписивања споразума о признању кривице са Тужилаштвом БиХ, у марту, она је у обраћању Судском већу рекла да се каје због злочина.

„Још једном желим да изразим своје дубоко кајање за све што сам починила. Жао ми је што сам присуствовала погубљењу и изјављујем велико саучешће свима којима сам нанела зло. Починила сам кривично дело и желим завршити и одслужити своју казну што пре“, навела је „Зоља“.

Хандановићевој ће у казну бити урачунато време које је провела у притвору.

Тужитељка Весна Будимир објаснила је да се на потписивање споразума са „Зољом“ одлучила због „искреног кајања оптужене“, те чињенице да се Хандановић споразумом обавезала да ће сведочити у другим предметима и истрагама које се тичу злочина у Трусини.

Сенад Крехо, њен бранилац, рекао је да је одлука о прихватању споразума праведна, те да је оптужена током рата у БиХ изгубила најближе чланове породице и била жртва силовања.

У Тужилаштву БиХ се, према подацима с краја прошле године, воде истраге за око 30 жена за које се сумња да су починиле ратни злочин.