Америка

Преминуо Ђорђе Вујновић – командант мисије “Халијард”


У Њујорку преминуо херој Другог светског рата. Србин, врхунски обавештајац ОСС који је спасао 512 америчких пилота морао деценијама да ћути

25. април 2012. 20:56 Б. СУБАШИЋ, Новости, ФБ Бранко Илић

Ђорђе-Џорџ Вујновић

ПОСЛЕДЊИ херој мисије спасавања 512 америчких пилота оборених изнад Србије 1944. Ђорђе – Џорџ Вујновић преминуо је 24. априла у свом дому у Њујорку. Све донедавно његова улога у операцији „Халијард“, највећој спасилачкој мисији са окупираних територија, чувана је као најстрожа тајна војске САД.

Тек 2010. некадашњи агент тајне војне службе ОСС (претеча ЦИА) добио је од Конгреса званично признање за своје подвиге – Орден бронзане звезде. После 66 година обелодањено је да је скромни трговац Џорџ из Квинса током Другог светског рата био мајор Вујновић који је из Барија руководио спасилачком мисијом „Халијард“.
Ради добрих односа Титове Југославије и САД није било пожељно помињати да су током 1944. припадници Југословенске војске у отаџбини спасли 512 америчких пилота, које је немачка артиљерија оборила изнад Србије, и да је генерал Михаиловић због тога добио орден Легије части од председника Трумана. Ту медаљу је тек 2005. Гордани Михаиловић уручио управо Вујновић, што је побудило пажњу америчких историчара.

ЧЕРЧИЛОВ МИЉЕНИК
ВУЈНОВИЋ је тражио да и сам оде на мисију у Србију, али Вашингтон му није то дозоволио уз јасно образложење да је то лични захтев Черчила, који безрезервно промовише и подржава, до тада на Западу потпуно непознатог Тита.

Ђорђа Вујновића, мајора ОСС војна служба поставила је за команданта операција у Барију 1943. у тренутку када из Италије почињу налети америчких бомбардера на румунска нафтна поља из којих се снабдевала немачка ратна машинерија. Многе летелице су биле обаране, али зачудо није било никаквих података о њиховим посадама, иако је на терену било много британских обавештајаца. Мистерију је решила Вујновићева супруга Мирјана која је радила у Југословенској амбасади у Вашингтону. Она је открила радио-поруке које су из Михаиловићевог штаба успеле да стигну до Вашингтона, у којима Дража обавештава савезнике да је успео да спасе неколико стотина америчких пилота. Вујновић обавештава штаб ОСС и клупко се размотава: Британци, који контролишу све Михаиловићеве комуникације и подржавају Тита, скривају податке о спасеним Американцима!

ОСС кријући од савезника покреће мисију „Халијард“ под командом Вујновића који обучава агенте и шаље их у Србију. Српски народ који је чувао Американце ризикујући немачку одмазду сад прави и импровизоване аеродроме са којих у септембру 1944. амерички пилоти полећу пут Италије.

– Вујновићева прича годинама је држана у тајности због политичких односа – рекао је на тој свечаности конгресмен Џозеф Краули. – У тој причи су сви, шпијунажа, интриге, Рузвелт, Тито, Черчил, Стаљин.

Вујновић је тада први пут јавно говорио како су се амерички пилоти месецима од нацистичких потера скривали по сеоским имањима уз помоћ четника Драже Михаиловића.

– Касније је све већа подршка САД Титу отежавала акцију спасавања и због тога је цела акција деценијама била скривана од јавности. Правила службе у ОСС су налагала да се о тим стварима не сме говорити. Мисија је скривана од почетка до краја.