ДЕШАВА СЕ...

ЦРНА ГОРА: Када кажу „грађански“ у ствари мисле „антисрпски“…


Када кажу „грађански“ у ствари мисле „антисрпски“

уторак, 24 април 2012 20:47 Никола Миланковић, ИН4С

„Тешко да имате два службена језика. То је супростављено концепту Црне Горе као грађанске државе.“

Ово није изјава неког комичара. Ово је изјава потпредсједника Владе Црне Горе. Ово је изјава којом он омаловажава већину грађана Црне Горе и понижава саговорнике из опозиције. Ово је изјава која вријеђа здрав разум и нарушава темеље логике.

Ако инсистирате да је тешко имати два службена језика, онда вратите српски језик као службени! То је историјски језик Црне Горе, то је језик већине грађана Црне Горе.

Ако попустите пред гвозденим законом логике и темељним законом демократије и прихватите да би требало уважавати већину грађана у грађанској држави онда ћете допустити да се ипак говори о могућности да већински језик буде и званични језик. Некако, звучи грађански, демократски, па чак и здраворазумски.

У том случају, чак ни два службена језика нису проблем, нити је то супростављено концепту грађанске државе! Напротив! Ви и „ваши“ сте проблем! Ви и ваш инструментални национализам који инсистира на новоцрногорству, а позива се на грађански концепт државе.

Супростављање концепту грађанске државе управо је то зашта се залажете Ви, господине потпредсједниче Владе. Супростављено концепту грађанске државе, темељним принципима демократије и здравом разуму је да је језик којим говори већин грађана није званични језик.

Није интелигентно позивати се на грађански концепт када промовишете агресивни национализам.