ДЕШАВА СЕ...

ПЕТИЦИЈА СИНОДУ СПЦ 2012: „СТОП ИЗДАЈИ ПРАВОСЛАВЉА“


ПЕТИЦИЈА СИНОДУ СПЦ 2012

Тел: +381 65 66 58 044; 381 64 188 74 52

Е-адреса: peticijasinodu2012@gmail.com                                                     

Адреса за слање листа са потписима:

М. Цвејић, Булевар Кнеза Милоша 27, 21000 Нови Сад, Србија

СТОП ИЗДАЈИ ПРАВОСЛАВЉА

Пре нешто више од два месеца верни народ Епархије бачке покренуо је иницијативу и поднео захтев Светом архијерејском синоду и Светом архијерејском сабору Српске Православне Цркве за смену са трона своје Епархије, као и за лишавање епископског чина садашњег епископа бачког Иринеја Буловића. На овај корак верници Епархије бачке Српске Православне Цркве су се одлучили због вишегодишњег упорног кршења Светих канона, правила Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве, гажења Светог предања и Устава СПЦ, извртања учења Светих отаца и оглушивања на одлуке СА Сабора Српске Православне Цркве од стране поменутог епископа.

Како би што више народа било упознато са намерама иницијативе, снимљен је документарни филм „Чуј, Србине брате!“ и објављена је књига „Тајна безакоња“. И филм и књига истинито, аргументовано, поткрепљени многим документима, фотографијама и снимцима, говоре о антицрквеним радњама и грубом гажењу Светих канона, правила Православне Цркве и Устава СПЦ од стране епископа Буловића. Овакво поступање реченог епископа довело је и још увек доводи до тешких расправа, свађа и уноси немир и раскол у Српску Православну Цркву и међу србски народ. Овде је важно напоменути да дотични епископ, не знамо како, држи готово све важне функције у Српској Православној Цркви, па је, поред позиције Епископа бачког, исти и администратор Епархије аустријско-швајцарске, редовни је професор и декан Богословског факултета у Београду, вишегодишњи је члан Синода СПЦ, гласноговорник (портпарол) СПЦ, члан је комисија за дијалог са римокатоличком и лутеранском „црквом“, представник је СПЦ за међуверски дијалог и за међународне односе СПЦ, па је као такав мимо и противно Сабору СПЦ самовољно потписао анитцрквени споразум у Равени, којим се даје примат папи римском.

Након свега, више од месец дана по градовима Бачке одржавају се отворене народне трибине, где, поред представљања филма и књиге, верни народ у отвореном разговору дискутује о свим (не)делима Епископа бачког Иринеја Буловића и делима свештенства Епархије бачке. Поред разговора о канонским питањима, односно правилима Цркве, а који се у овој епархији на најгрубљи начин крше, народ се жали на осорно понашање дела свештенства, на „намете“ по питању годишњих обавезних дажбина (парохијала), који се морају уплаћивати локалним паросима, што је у апсолутној супротности са суштином постојања, живота и деловања Цркве Христове.

Стога не изненађује што су трибине редовно праћене клеветама и претњама упућеним од стране свештенства верницима који би да погледају филм и да чују коју реч о дешавањима у Епархији бачкој. Последње информације говоре о томе да су многи верници Епархије бачке који су били на трибинама ускраћени за освећења васкршње водице, али и друге црквене обреде, које су по Светим канонима и Уставу СПЦ свештеници дужни чинити. Неке од верника свештеници су звали и на информативне разговоре, где су тражили да се јавно и писмено „покају“ што су били на трибинама, а, како се сазнаје, према некима се спремају и тужбе црквеним судовима.

Све ово говори о томе какво устројство и дух влада у Епархији бачкој, а, како видимо, преко епископа Иринеја Буловића покушава се наметнути и у целој СПЦ. Претње црквеним судовима, рашчињењима и искључењем из Цркве због јавне речи постао је, изгледа, познат метод данашњих појединих црквених великодостојника и свештеника.

Упркос претњама непримереним устројству и животу Цркве, добри народ бачког краја је рад да види и да чује о чему казују филм и књига. Тако да се трибине одржавају и на свакој наредној присуствује све више народа. Многи људи нису обавештени о дешавањима у њиховој епархији, нити о томе какве су обавезе, али и слободе и права верника у складу са учењима Православне Цркве. Какав утицај трибине имају – показује сам народ који својим потписима даје подршку иницијативи за смену и рашчињење Епископа бачког Иринеја Буловића. Без оптерећености бројем потписа, ипак тужби и захтеву да се Иринеј Буловић смени са трона Епархије бачке и лиши епископског чина до сада се придружило више од хиљаду верника с тиме да се нови потписи тек очекују.

Ради избегавања сваке смутње, подвала и злонамерних тумачења, важно је нагласити да иза ове иницијативе не стоји ништа лично, дневно-политички или страначки оријентисано, већ само чиста вера православна, њено учење и Свето предање, Устав СПЦ, а које дотични епископ Иринеј Буловић годинама безобзирно крши.

У складу са Светим канонима Православне Цркве који кажу да је лица која проповедају против учења наше Вере дозвољено тужити и у другим епархијама, верницима Епархије бачке су се прикључили и верници са свих простора у земљи и расејању где делује Српска православна црква. У складу са реченим трибине ће бити организоване и по другим епархијама СПЦ.

Без оптерећености бројем потписа ипак тужби и захтеву да се Иринеј Буловић смени са трона Епархије бачке и лиши епископског чина до сада се придружило више од хиљаду верника. Напомињемо да ће акција трајати до свог потпуног испуњења, а начини борбе, у складу са Богом благословеним и законом дозвољеним средствима, ће се мењати.

Наредна трибина „ЧУЈ, СРБИНЕ БРАТЕ“ открила се „ТАЈНА БЕЗАКОЊА“ уз Божју помоћ одржаће се у СУБОТУ 21. априла 2012. године у 1900 часова у НОВОМ САДУ, у сали биоскопа у М.З. РУМЕНКА, Ул. Ослобођења 26.

Мирослав Вујанић

Иницијатори захтева за разрешење и рашчињење Епископа бачког Иринеја Буловића

Верни народ Епархије бачке и целе СПЦ

Нови Сад – Београд, Србија, 21. април 2012. године

5 replies »

 1. Веома је јак екуменски покрет у СПЦ то и врапцо знају!У мом крају су свештеничке услуге изузетно скупе!СПЦ се није недосмислено и јасно оградила од посете Папе!Све ово заиста ствара благо речено забуну!Немојмо иза аутономаша крити,и аутономашењем правдати оно што објективно постоји,постоји много дуже него што је нормално,а у појавним облицима је далеко од Православног!

  Свиђа ми се

 2. Поштована господо,
  да се не би делили на основу личних осећања лишених правих информација, позивамо вас да цените дела, а не положаје челника СПЦ. Оспорите аргументима један једини доказ издаје СПЦ од стране Епископа Бачког Иринеја Буловића. Ставите се у положај судије на основу аргумената, а не у положај навијача по инерцији одбране нечег за чега вас само навика везује. У одбрани српства и вере наших праотаца, послушајте глас разума. Унесрећеном српском народу најмање је потребна подела око издаје вере наших праотаца од стране црквених великодостојника СПЦ.
  У прилог потврде издаје вере и српског народа од стране Епископа Бачког, наводим своје ЛИЧНО сведочење о његовом сврставању уз злочинце који су багерима преорали најстарије православно гробље у Новом Саду, мимо Устава и 4 важећа закона, да би преко костију наших предака САХРАЊЕНИХ У ДЕСЕТАК МАСОВНИХ ГРОБНИЦА, жртава уласка Мађарске Краљевске војске 13. априла 1941. г. у Нови Сад и уласка тзв. ослободилаца октобра 1945. године, изградили продужетак Партизанске улице у Новом Саду. Мене лично и четворо мојих колега, полиција је два пута хапсила да би омогућила злочин миленијума у Новом Саду. Први пут нас је полиција блокирала и три дана и ноћи држала у блокади у гробници где смо ушли у циљу блокирања даљег скрнављења Алмашког гробља, а други пут после месец дана када смо телима бранили гробове и кости наших предака. У личном контакту са Епископом Бачким, када смо му рекли да за одбрану најстаријег православног гробља у Новом Саду имамо писмену подршку, ПОРЕД 30.000 НОВОСАЂАНА, и католичког бискупа, хладно нам је препоручио да променимо веру и одемо код њега.
  Ми, који смо своју слободу заложили ради одбране своје вере и костију наших предака, упућујемо апел свим православним верницима Епархије Бачке и целе Србије, да хладне главе размотре све аргументе за опозив Епископа Бачког, да се не би делили по принципу навијачког размишљања и одлучивања. То нам у овом тренутку најмање треба. С вером у правду, до коначне победе и очувања вере наших праотаца, Никола Алексић

  Свиђа ми се

 3. Сви „наводно“ греси нашег Епископа који се износе у оптужбама су провидни и као такви ништавни. Наводите да иза вас стоји „верни народ“.Коме је та група од хиљаду особа верна? Вама покретачима те срамне петиције или Богу? У чије име ви наступате и дали ви уопште познајете Црквени устав? Ја лично мислим да је вама господин др Иринеј Епископ Бачки засметао јер се успротивио Политичарима који свесрдно раде на разбијању Србије, Православља и наравно раде на отцепљењу Војводине од Србије да би је потом распарчали на приватне поседе.

  Свиђа ми се