Избори

Француска политичка елита ушла у зону турбуленције


Француска политичка елита ушла у зону турбуленције

20.04.2012, 21:00, Глас Русије

Француска политичка елита  ушла у зону турбуленције

Низ француских  министара под хитно су променили орјентацију окренувши се леђима Николе Саркозију ка Франсоа Оланду тачно 5 дана пре председничких избора.Следи коментар познатог политиколога Франсоа Ароша, професора Сорбоне.

До недавно се чинило  да председничка трка у Француској протиче не баш занимљиво више сиво, и сасвим није важно колико гласова по прелиминарним оценама је ко добио. И ево за само неколико дана  до избора француска политичка елита је ушла у зону турбуленције. У уторак 17. Априла неколико бивших министара различитих постава владе Жака Ширака и Николе Саркозија  је одједном изјавило да од данас подржавају социјалисте. Пјер Арош, стручњак за питања унутрашњег живота политике Француске, професор на Сорбони  и унивезитету у Стразбуру, стални аутор рубрике у листу лево орјентисаних Либерасјон, је разјаснио Гласу Русије  шкакљиве детаље  тајно повезаних алијанси у политичкој борби између левих и десних.

Овде постоје бивши министри владе Саркозија које ми зовемо министриам политике отворених врата.Они су начинили изванредан корак, одбили су леве и прихватили предлог Саркозија да уђу у његов кабинет. И зато су се они природним путем вратили левим, када се открило да други имају веће шансе на победу. А министри Ширака су дивна публика. Да, радили су са Шираком и нису могли да се договоре са Саркозијем, зато су се и дистанцирали од десних.Тако да су прошли еволуционим путем.Уједно, сматрам да ови људи тачно осећају политичку коњуктуру,јер ослањајучи се на анализе Оланд има веће шансе на победу.Сви ти људи су неке привремене личности.Они осећају да председник Саркози ускоро више неће бити ..председник.

Клан Ширака је изгледа решио да подржи Оланда, јер и сам бивши председник  и његова кћерка Клод  и његов зет који је бивши генерални секретар Јелисејског дворца Фредерик Саља-Буру.Неки људи блиски са Оландом били су на митингу у Венсену.

Жак Ширак и његови најближи никаданису поштовали Николу Саркозија.Нису успели да се договоре када су заједно радили.Осим тога Жак Шрак врло добро зна Франсоа Оланда.Они су се бирали у једном округу департмана Корез. И они се добро слажу.Зато и  није чудно што он као приватно лице подржао Оланда а не Саркозија.А жена Ширака, Бернадет у потпуности подржава саркозија и критикује Оланда.Реч је о верности  пред својим обавезама десној станци.

Усталом, могуће је да од стране Ширака све објашњава много једноставније. Бившег председника су уморили извоћењем на судове по питању лаког давања станова када је још био градоначелник Париза. Вероватно он очекује да ће му будући председник помоћи да затвори ово неприајтно питање.Како је говорио француски писац Борис Виан, све је ово пена дана.

Категорије:Избори, СВЕТ