КОСОВО И МЕТОХИЈА

Север КиМ – Само Кфор и Еулекс „немају сазнања“ да постоје наоружане групе терориста!


Албанци на северу КиМ: Нишане преко снајпера

20. април 2012. 20:59  Вечерње Новости

Само Кфор и Еулекс не виде наоружане припаднике некадашње ОВК како опремљени панцирима, бомбама и дугим цевима патролирају по селима на северу Косова која окружују српско становништво
Албански цивили наоружани до зуба на северу Космета на снимку емитованом на телевизији из Тиране

Албански цивили наоружани до зуба на северу Космета на снимку емитованом на телевизији из Тиране

САМО Кфор и Еулекс не виде наоружане албанске цивиле и припаднике некадашње терористичке ОВК како опремљени панцирима, бомбама и дугим цевима патролирају по селима на северу Косова која окружују српско становништво.

Прошлонедељно писање „Новости“ о наоружаним албанским групама које контролишу сеоске путеве и преко нишана снајпера надгледају магистрални пут Косовска Митровица – Лепосавић, потврдила је аутентичним снимцима албанска телевизија Топ ченел. Она је приказала наоружане људе на северу Косова за које је навела да су „албански цивили угрожени од Срба“.

Наоружани Албанци појавили су се неколико дана након директних претњи Тачијеве владе да ће „њене специјалне јединице оружано интервенисати на северу Косова“. Пошто је та претња Тачија наишла на оштро реаговање међународне заједнице, уместо специјалаца Росу, на северу Косова су „осванули“ наоружани албански „цивили“. Посматрачима на Косову је јасно да се ради о некадашњим припадницима ОВК, односно резервном саставу оружаних снага „Републике Косово“.

Министар за КиМ Горан Богдановић позвао је Кфор да „разоружа Албанце на северу Косова“ и упозорио да „авантуризам Приштине може довести до несагледивих последица“.

Марк Штимлер, портпарол Кфора, у петак је изјавио да та међународна мисија нема никаквих сазнања да на Косову постоје неке наоружане групе.

– Нема назнаке да на Косову има ни више ни мање наоружаних него што је то уобичајено – изјавио је Штимлер коментаришући захтев Богдановића.

Државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић оценио је за „Новости“ да појављивање наоружаних албанских цивила у северном делу Косовске Митровице и у селима у општини Лепосавић представљају опасност јер, како је рекао, „човек са снајпером у руци није у служби самоодбране већ показује спремност да нападне некога“.

– Кфор мора да схвати сву опасност ове ситуације и инсистирам да они предузму одговорност на себе и да буду видљиво присутни на свим линијама раздвајања јер ситуација то захтева од њих – каже Ивановић и додаје да је сигуран да се у „сличној ситуацији нашао Србин то би била прича за све и већ би на терену имали покренуту истрагу и претрес“.

СНИМЦИМА УНОСЕ НЕМИР

– Мислим да су снимци који су се појавили вид притиска на Србе, покушај уношења немира и стварања панике међу Србима. Ипак, ово није ништа ново и оваквих ситуација је било више пута од 1999. године до данас. Појачана опрезност је једино што ми можемо да урадимо и ми већ имамо разрађене механизме у тој ситуацији – каже Ивановић и додаје да не би било добро да се и Срби дохвате оружја.