ДЕШАВА СЕ...

Синдикат српске полиције: Има ли Дачић контролу над својим министарством?


16.04. 2012  Српски културни клуб

Ivica

САОПШТЕЊЕ:

МинистАр Ивица Дачић изјавио је медијима да је необавештен о хапшењима лица за које се основано сумња да су учествовала у паљењу амбасада у протестима 21. фебруара 2008.године у којој наводи “По закону о полицији, они су дужни да ме информишу о свом раду. Нису ме информисали и наложио сам да се спроведе истрага о томе како је до тога дошло”.

Синдикат српске полиције, упознат је са проблемом и нетрпељивошћу између структура управљања који је врху министарства и траје већ више од две године.

Председник синдиката Глишо Видовић: „Ова изјава министра је пре свега скандалозна и показује практичну немоћ у упрвљању Министраством. Јер када неко, путем јавног информисања наведе да је необавештен и да не добија информације, то значи да је његова улога маргинализована и безмало протоколарна.

Питам се, зашто је некоме стало да води министарство ако га сарадници опструишу или не поштују његове инструкције или наређења? Подсетићу, у предходним годинама, министар Дачић пар пута је јавно претио да ће напустити место министра, одговор на питање је после ове изјаве очигледан. Мада остаје нејасно, зашто министар Дачић о овом проблему тек сада говори у јавности ако тај проблем постоји безмало од када је постављен на место министра?

Немоћ министра да управља Министарством представља велики државни проблем који се одражава не само на државу, друштво већ и на саме раднике јер је ситуација у Министарству безмало хаотична. Пре свега то се односи од трошење буџетских средстава на разна путовања по свету, непотребних склапања уговору о делу за нове раднике и ако такви профили радника која већ постоји у МУП, запошљавање преко везе и партијске припадности па све до непоштовања подзаконских аката, набавки униформе и опреме која није по правилнику и друго.

Постојање струја и нетрпељивости у врху министарства одражава се и на сидникални рад и побољшање услова рада запослених, пре свега јер синдикати воде одвојене састанке са „обе струје“ и у већини случаја не долазимо до решења проблема или добијања правих информација.

Посебно бих нагласио да се од стране руководиоца у Министарству унутрашњих послова не поштују одредбе Закона о полицији и Закона о државним службеницима који се односи на остваривање права на плату и додатке, Посебан колективни уговор за полицијске службенике  и неспособност да се донесе акт о систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова. “ – Истиче Глишо Видовић, председник синдиката.

 

Број: 58и/012

Београд, 12.април 2012.године                                                                                                                                                                                                                                                                                      


С поштовањем,

Синдиката српске полиције
Служба за информисање и
oдносе с јавношћу

Драган  Жебељан
Портпарол

2 replies »

 1. Није ми јасно зашто мислите да Дачић СТВАРНО није био обавештен о акцији хапшења ових људи?
  Пре бих рекао да је „ТО“ невешто покушало да опере руке од предизборно непопуларног чина. Чињеница је да се тако велики број људи није могао неприметно ухапсити те самим тим није се могао ни сакрити од медија.
  Наравно да наређења долазе „споља“, то нам је познато поодавно.
  Али веровати „НА РЕЧ“ некоме као што је „ТО“ врло је неозбиљно!

  Свиђа ми се

 2. Поштовани г. Глишовићу, поштовани припадници полиције,
  Изјава министра полиције г. Дачића није скандалозна због његове необавештености о раду полиције, већ по томе што открива да је Србија окупирана и да наређења не долазе нити из једног државног органа, него од окупатора који нас је 1999. године злочиначки бомбардовао и убијао нам децу и одрасле. Није само МУП маргинализован, маргинализована је и комплетна Влада и сам председник Србије (док је то био), због чега га је председник Италије пред целим светом назвао марионетом, (глумцем) именујући га Клунијем. Право питање које вам, господо полицајци, упућујем скоро годину дана јесте; да ли знате за кога радите? Да ли знате кога штитите, народ или издајнички режим, Србију или окупатора? Да ли знате да од 1945. године од Нирнбершког процеса нацистичким ратним злочинцима ниједан човек на свету више не може да се правда да је само извршавао наређења својих претпостављених? Издаја народа и државе је најтеже кривично дело и оно никада не застарева. Ваше жмурење пред издајом је равно издаји. Да ли можете сопственој деци погледати у очи? За овај издајнички режим ви сте само потрошна роба која служи за одбрану њихових издајничких интереса за суви оброк и мизерну плату. На чију ћете страну сутра стати када народ изађе на улицу да брани своје право на живот и опстанак? Почните да браните Устав и важеће законе, зауставите издају и агонију Србије, ухапсите Бориса Тадића, Владу и Генералштаб због издаје народа и државе, станите на страну народа и предајте му власт. Свака друга опција изазваће проливање мора крви што нико не жели, чак и да потиче од осведочених издајника. Никаквим изборима ова агонија се не може зауставити. Замена једног издајника другим само ће нанети смртни ударац Србији. Србија је већ испарцелисана, продата, само се чека долазак купца. Полицијо, последњи је тренутак да се запитате има ли међу вама људи?

  Свиђа ми се