ИСТОРИЈА

Енглески новинар о србској војсци – ТАЈ НАРОД ЈЕ НЕПОБЕДИВ!


Да ли се Христос икад насмејао? и
Да ли се Христос чему год зачудио?

(Одломак из текста)

У време Првог светскога рата један енглески књижевник и новинар обишао је савезничке фронтове, па је био и на србском фронту баш о Васкрсу.

Оно слободне војске што је било, постројило се у парадни строј на дан Христова Васкрсења, и србски Владар изашао је, окружен официрима, пред строј и поздравио је: Христос васкрсе, јунаци! На овај поздрав војска громогласно одговори: Ваистину васкрсе! 

Овај догађај, који је за нас обичан, утицао је на Енглеза силом грома.

„Ја ништа величанственије нисам доживео ни на једном фронту“, говорио је он после на једном предавању у Лондону. „Замислите, да један Владар објављује своме оружаном народу, да је Христос васкрснуо, и да сав тај народ једнодушно одговара потврдно, да је Христос заиста васкрсао! И то се, господо моја, није догодило у некој катедрали или у неком салону, него на пољу смрти, јада и ужаса. И још уз то Владар ван престола и народ ван отаџбине, обоје на крвавој голготи! То је тако нешто узвишено, да се не може језиком изразити. Ја сам се осећао као да присуствујем самом факту Христова Васкрсења у Јерусалиму пре деветнаест векова. Тај народ је непобедив. И немојте се чудити што ћу вам рећи, да сам ја тек тада и на том фронту стекао непоколебљиво уверење, да ће Савезници победити. Победићемо – због силне вере онога маленог народа“.

Света Литургија и Причешће србске војске

Молебан србској војсци на фронту у Првом светском рату

___________________
Из сабраних дела, Светог Владике Николаја Охридског и Жичког

1 reply »