ДРУШТВО

Ексклузивно: Снимак новог ромског насеља – Ђилас поставља контејнере за Роме поред азила за псе!


12:25 Игор Маринковић

Иако је градска власт уз претње и уцене спречила делегацију Рома из Белвила да, на позив мештана Ресника, обиђу насеље Стари расадник и виде у којим условима треба да живе, представници новог Протестног одбора успели су да заобиђу полицијске страже и сниме насеље и азил за псе.

На снимку који је постављен на Јутјуб јасно се види да су ромски контејнери постављени на мање од 50 метара од азила за псе. Ово најбоље показује однос градоначелника Ђиласа према Ромима.

У насељу се тренутно налази 45 стамбених контејнера које обезбеђује око 100 полицајаца и 10-ак радника ФТО које је унајмио Град Београд.

Скупштина града запретила је становницима Белвила да ће изгубити право на контејнере у Реснику ако подрже захтеве мештана. Ипак, представници новог Протестног одбора одржавају редовне контакте са Ромима из Белвила и договарају здружене протесте чак и ако до пресељења дође.

Роми не желе да живе на туђој приватној своји, поред азила са хиљадама паса, у смраду и лавежу и без могућности да се баве скупљањем секундарних сировина. Позивамо све медије да посете насеље Стари расадник сниме стање и увере се условима за живот (непрекидан лавеж и смрад)