Антиблебетон

АНТИБЛЕБЕТОН (18): ФИЛЕ ОДМАХ ПОСЛЕ ИЗБОРА ДОНОСИ ПАЦКЕ СРБИЈИ


Дипломатски

АНТИБЛЕБЕТОН (18)

– Трагом вести и бесловесних блебетања

белосветских и домаћих моћника

Узврпољио се Филе јер не зна ко ће победити: маслачак или различак

ФИЛЕ ОДМАХ ПОСЛЕ ИЗБОРА ДОНОСИ ПАЦКЕ СРБИЈИ

Према неким изворима, Филе се већ налази у Србији

Стефан Филе, европски комесар за проширење је направио неуобичајено дугу паузу у малтретирању Србије, тако да ће већ сутрадан после избора у Србији донети пацке и покушати да заборавне Србе подсети шта је њихов доскорашњи председник обећао. А у специјалном контејнеру стижу тоне амандмана које су наши НАТО и Еу пријатељи дописали. Пост изборне коалиције, конституисање Скупштине и формирање Владе нека сачека 2016. годину јер за читање толиких амандмана нам треба четити године.

Е, сад ако победи досадашња маслачак коалиција, неће се ни читати, тако да ће бити уштеђено драгоцено време. А Филе може да изабаре Владу која њему одгоивара.

Међутим, проблем је ако победи различак са коалицијом. Не само да ће потрошити те четири године на читање амандмана, него ће узети тајмаут до 2020. године да прочита све оно што је маслачак потписао или обећао раније.

А може и да каже да нема разговора ни о каквим обећањима Србије Западу док се не изврши инвентар обећања Запада Србији. Те српска војска и полиција, те ово, те оно…

Као један и један су два, различак јер ће одмах поставити питање какве то везе има Еу са односима између Београда и Приштине. Затражиће тајм аут да види како ће се извршити нормализација односа између Америке и Новог Мексика, Енглеске и Ирске, Енглеске и Шкотске, Немачке и Брандербурга, Шпаније и Баскије, итд.

Јер, ко вели, што би се измишљале којекакве формуле кад већ имамо готове моеле које само мало треба модификовати…

Но, кренимо трагом вести.

Филе:После избора, подсетићу шта је договорено

БРАТИСЛАВА – Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је да „нормализација односа“ Београда и Приштине остаје политички услов за наставак евроинтеграције Србије и да ће, одмах после избора, подсетити „обе стране“ шта је тачно у дијалогу договорено, а не да – како је рекао – свака страна тумачи на свој начин.

Филе је у интервјуу Радију Слободна Европа истакао да није прецизирано да ли звездица о регионалном представљању Косова подразумева да мора бити истакнута на панелу испред делегације Приштине или у званичним документима одређеног скупа.

По речима европског комесара, примена споразума о интегрисаном управљању границом и регионалном представљању није лак процес и „може да траје и месец дана, а може и четири године“.

На питање Слободне Европе да ли је одлука о кандидатури Србије политички мотивисана, као и усвајање С С П уочи избора 2008, „да ојача позицију Бориса Тадића, јер су у Бриселу били скептични према промени реторике Томислава Николића“, Филе је истакао да

„ЕУ ни на који начин није укључена у политички инжењеринг у Србији“, већ је одлука донета на основу напретка дијалога.

ЕУ жели да на изборима у Србији победе политичари који ће следити проевропски курс, како би се интензивирале реформе у Србији на њеном путу ка Унији, али додела статуса кандидата Србији уочи самих избора није била политички мотивисана, као ни ратификација С С П уочи избора 2008. године, рекао је Филе том радију на маргинама конференције у Братислави о глобалној безбедности.

ИЗВОР: http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/file-posle-izbora-podseticu-sta-je-dogovoreno/