Владимир Петровић

КОМЕНТАР ДАНА: Да ли је српски Краљевски престо упражњен?


Објављено 2012/04/13 у 05:26
Владимир Петровић

Да ли је српски Краљевски престо упражњен?

Када је преминуо Краљ Петар II, његов једини син, Престолонаследник Александар, постао је нови Краљ. Пренос Краљевства био је моменталан, безуслован и неопозив.

Док је Краљ жив, његов најстарији син је Престолонаследник, без обзира на то да ли је пунолетан или не. У тренутку смрти Престолонаследниковог оца Краља Петра II, Престолонаследник постаје Краљ и старешина Краљевске породице.

Старешинство над Краљевском породицом и функција, као и достојанство Краља спојени су у истој личности. Њ.К.В. Престолонаследник Александар II тренутно не користи званично титулу Краља, али то нема никаквог утицаја на његов положај и права. Положај и право Краља могу се напустити само чином формалне абдикације, у ком случају дотадашњи Престолонаследник аутоматски постаје нови Краљ.

Како се у Србији наслеђује престо?

Наслеђе се преноси у мушкој примогенитури, што значи од оца на најстаријег сина, све док постоји директна линија наслеђивања. Ако се директна линија прекине, начело примогенитуре се поново успоставља по старешинству првородства међу браћом последњег Монарха.

То значи да редослед рођења деце Монарха условљава редослед њиховог права на наслеђе престола и да по том начелу не постоји компонента избора нити аутономне воље. У случају формалне абдикације било ког члана Краљевске породице на његово место у редоследу наслеђивања, то место аутоматски припада следећем члану Краљевске породице по старешинству првородства.

Изузетно, ово се правило може и другачије уредити вољом Монарха који нема директног потомства.

У Краљевској породици Србије, по стању месеца октобра 2007. године, редослед наслеђивања је следећи: Монарх (Александар II)

Монарх (Александар II) (17. јули 1945. године) 1. Њ.К.В. Принц Наследник Петар (5. фебруар 1980. године) 2. Њ.К.В. Принц Филип (15. јануар 1982. године) 3. Њ.К.В. Принц Александар (15. јануар 1982. године) 4. Њ.К.В. Принц Никола 5. Њ.К.В. Принц Ђорђе 6. Њ.К.В. Принц Михаило 7. Њ.К.В. Принц Владимир 8. Њ.К.В. Принц Димитрије

Шта је истина о припадништву појединих чланова Краљевског Дома тајним друштвима?

Тешко је рећи јесу ли и који су од бројних чланова Краљевске породице садашњи (или бивши) припадници неког од стотина тајних удружења. У духу породичних правила, свако такво чланство подлеже санкцијама Старешине Краљевске породице, али никакав сличан захтев никад није примљен нити одобрен.

Будући да се ово питање и контраверзе обично односе на масонску организацију и Ред Соломоновог храма, важно је знати да Њ.К.В. Престолонаследник Александар II није, нити је икада био члан било које масонске ложе, као ни било које од бројних организација и секти које се прокламују као наследници историјског Реда Соломоновог храма. Будући да се ово питање и контроверзе обично односе на масонску организацију и Ред Соломоновог храма, важно је знати да Престолонаследник Александар II није, нити је икада био члан било које масонске ложе као ни било које од бројних организација и секти које се прокламују као наследници историјског Реда Соломоновог Храма.

2 replies »

 1. На истој адреси су одговори на често постављана питања:

  Да ли је српски престо упражњен?
  Како се код нас наслеђује Краљевски Престо?
  Каква је садашња ситуација у Краљевској породици Србије?
  Какве обавезе има Старесина Дома према члановима, а какве чланови према Старешини?
  Ко има право на ранг и титулу?
  Да ли су српски владари крунисани?
  Да ли постојање Намесника значи да не постоји Краљ?
  Да ли је Краљ Петар II абдицирао?
  Постоје ли живи директни потомци других националних владарских породица у Србији?
  Ша су саветодавна тела Круне?
  Да ли је после 1970. Круна додељивала било какве титуле и ранг?
  Да ли је могуће изнети или отуђити било које предмете из Дворова на Краљевском имању на Дедињу?
  Да ли ће уметнички предмети из Краљевских Дворова на Дедињском Комплексу бити рестаурирани?
  Зашто је гроб бивше Титове љубавнице још увек на Краљевском имању?
  Ко је изградио Краљевске Дворове на Дедињу?
  Какав је имовински статус Краљевских Дворова на Дедињу?
  Шта је истина о припадништву појединих чланова Краљевског Дома тајним друштвима

  http://www.royalfamily.org/qa/index_cir.htm

  Свиђа ми се