ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

Хитно: Блокада кружног пута и протестна шетња због досељавања Рома у Ресник (видео и фото извештај данашњег протеста)


Више стотина мештана Ресника, протествујући због намере градских власти да доселе у ово насеље Роме из Белвила, блокирало је данас у 17.30 кружни пут који се користи као обилазница око Београда. Мештани Ресника захтевају уклањање контејнера који су постављени на њиховим приватним поседима.
Ово је била получасовна блокада упозорења док се за сутра најављује двочасовна блокада обилазнице. Становници Ресника одлучни су у намери да спрече насељавање Рома из Белвила истичући да су контејнери постављени на приватну локацију и да не желе отварање новог социјално комуналног проблема у овом подавалском насељу.
На протесту је прочитано отворено писмо градоначелнику Ђиласу:
„Уколико је локација садашњег Ромског насеља код Белвила од општег значаја за град Београд због чега они нису пресељени на неку другу локацију на територији општине Нови Београд? Због чега Роме насељавате на земљишту око ког се води спор? Због чега Роме насељавате километрима далеко од најближе продавнице, школе и обданишта? Због чега силом Роме досељавате у Ресник када они желе да остану на Новом Београду?“ упитали су грађани на овом скупу.
Родитељи ђака ОШ Коста Абрашевић и даље су одлучни у намери да од 17. априла крену протесте уколико контејунери не буду однети из Ресника. Према не потврђеним информацијама директорки школе у Реснику обавештена је да ће од априла у ову школу бити примљено више од 50 нових ђака из Ромског насеља.
Снимак протестне шетње: http://www.youtube.com/watch?v=MAiYP-Tfvsw&feature=youtu.be