КОСОВО И МЕТОХИЈА

Крстимир Пантић: Нећемо се предати


Крстимир Пантић: Нећемо се предати

11. април 2012. | 15:27

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Узрок учесталих инцидената су предстојећи локални избори. Када смо поставили барикаде, рекли смо да ће оне остати док не остваримо наше легитимне циљеве. Тада нам нико из међународне заједнице није веровао. Сада су се коначно уверили да смо дотерани до зида и да се нећемо предати док не остваримо наше циљеве, а то су локални избори, каже у интервјуу за „Правду“ председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

Ситуација у подељеном граду на Ибру је напета?

– Грађани Косовске Митровице су забринути. Последњи инциденти су подигли тензије. Представници међународних мисија се не баве обезбеђивањем мирног живота свим грађанима покрајине, већ се труде да Албанцима заокруже такозвану независност.

Одговорност за све инциденте који су се десили у Косовској Митровици сноси искључиво Кфор, јер је он надлежан да осигура безбедност. Приштина помно прати све шта се дешава на северу. Чак и инциденте у којима има жртава користе за тиху насилну интеграцију. Грађани који живе у приградским насељима изложени су сталној тортури, малтретирању, одузимању имовине од стране косовске полиције.

Последња експлозија им је послужила да оптуже Србе, по већ познатом рецепту настрадале деце у реци Чабра, који је био повод за мартовски погром. Деновић из Сувог Дола, који је пребијен, нажалост, само је још један Србин који треба да буде пример застрашивања. Неистина да се Албанци у северном делу не осећају сигурно, и не само Албанци, јер ту живе и Роми, Ашкалије, Египћани, Горанци. Сви они су потпуно безбедни.

Да ли ће на КиМ бити одржани локални избори?

– Међународна заједница се већим делом, када говоримо о европским земљама и САД, изјаснила и на делу залаже за такозвану косовску независност. Владајућа гарнитура је свесна чињенице да, уколико жели да добије подршку међународне заједнице, мора да се дистанцира од Косова и Метохије. Сада је јасно да је парола „И Косово и ЕУ“ била обмана.

Локални избори ће бити спроведени у складу са Уставом и законима РС. Председница Скупштине РС је расписала изборе и на КиМ, за све општине којима је истекао мандат. То је на локалним самоуправама, тамо где оне још увек функционишу. КиМ је, изгледа, усамљено острво које се не одриче Републике Србије, и поштује Устав и законе.

Многи вам замерају да се бавите „високом политиком“ и да се не бавите градом и решавањем свакодневних проблема?

– Околности у којима живимо и радимо су такве какве су. Наш правни статус је политичко питање у много чему. Трудимо се да учинимо све што је у нашој моћи. Проблема је много. Оно на чему тренутно радимо су разговори са Министарством за животну средину и просторно планирање и Министарством за КиМ, о изградњи нове регионалне депоније за све четири северне општине.

Почећемо са крпљењем коловозних рупа у свим градским улицама, расписаћемо тендер за изградњу спортске хале у Косовској Митровици и тендер за изградњу регионалног водовода за општине Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток.

Снежана Симић, Правда